Bli av med dina negativa tankar

5

Negativa tankar är någonting som våra hjärnor har en förmåga att fokusera på. Dessa tankar sjunker in och hänger sig kvar tills du vidtar åtgärder för att bli av med dem. Så fort du börjar tänka negativa tankar kan det var frestande att försöka tvinga dessa tankar ut ur ditt huvud. Du kan försöka hur mycket du vill att sluta tänka på dem, men du kommer allt som oftast inte lyckas med detta.

Genom att förvägra dig själv de negativa tankarna kan du istället förstärka detta tankemönster och bara förvärra saker och ting. Ju mer du försöker att inte tänka på någonting, desto mer kommer du nämligen tänka på det. För att bli av med dina negativa tankar bör du därför försöka dig göra av med dessa på ett annat sätt – ett sätt som rensar ditt sinne från de negativa tankarna en gång för alla. Här får du veta hur du kan göra detta.

Ändra ditt kroppsspråk

Om du ägnar en kort stund åt att iaktta ditt kroppsspråk, har du kroppen i ett stängt läge? I sådana fall är sannolikheten att du tänker negativt större. Genom att ha ett dåligt kroppsspråk kan du försämra din självbild och få ett försämrat självförtroende. När du befinner dig i ett sådant känslomässigt läge är det fullt naturligt att börja tänka dåliga tankar.

Du bör därför sätta dig upp i ett rakt och beslutsamt läge. Öppna din kropp och le mer. Om du rättar till ditt kroppsspråk kommer du må betydligt bättre. Det kan vara precis vad du behöver göra för att bli av med dina negativa tankar.

Tala ut

Ibland kan negativt tänkande bero på att du har känslor eller problem som du måste få ur dig. Det är ingen bra idé att hålla dessa för dig själv, utan det är bättre att prata med någon. Genom att sätta ord på dina tankar kan du ge dem en form och en skepnad. Detta kan hjälpa dig att få ett annat perspektiv, och göra att du kan hantera dina tankar genom att ta itu med källan till problemet.

Lugna ner ditt sinne

När din hjärna jobbar på högvarv kan det vara svårt att hänga med. Med allt som pågår runt omkring ditt huvud kan det vara svårt att kontrollera de känslor som härjar på insidan, särskilt de negativa. Du bör därför varva ner och ägna en minut åt att lugna ner ditt sinne, det är ofta allt som krävs.

Att lugna ner sinnet påminner i mångt och mycket om meditation – du tömmer ditt sinne och låter det startas om. När sinnet väl är tomt kan du börja fylla det med lite mer positiva tankar.

Förändra tonen i dina tankar

Ibland kan negativa tanka bero på ett dåligt perspektiv. Fundera över ur vilken synvinkel du betrakta det som händer omkring dig. Om du till exempel tänker att du har det svårt för stunden och har problem, bör du istället försöka tänka att du står inför utmaningar men försöker hitta lösningar. Du tänker då i grund och botten samma sak, med skillnaden att det andra sättet har en mer positiv ton. Ibland kan dina tankemönster förändras en hel del genom att tonen i dina tankar skiftar.

Dela.

Om skribenten

5 kommentarer

Lämna en tanke