Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Drakar i nordisk mytologi

1

De flesta av oss har förstås hört talas om drakar. Drakar förekommer i olika religioner och mytologier. Inom den mesopotamiska mytologin finns Tiamat som en gud dräper och skapar världen av, medan aztekerna trodde på en solgud som avbildas som en flygande orm med fjädrar. Egyptierna trodde på drakar och ansåg dem vara onda varelser och som befann sig i dödsriket. Inom kristendomen återfinns draken som ett förkroppsligande av det djävulska eller till och med av Satan själv. 

Drakars utseende

Drakar är en oerhört kraftfull och mäktig varelse som dock är väldigt sällsynta. De är stora, ofta mellan fem och 20 meter långa, men är trots sin storlek smidiga och har vingar som hjälper dem att flyga. Drakar har kraftiga käkar, vassa tänder och klor samt en rejäl svan, som gör att drakar är en varelse, eller naturväsen, som man bör vara rädd för.

Oftast avbildas drakar med röda eller gula ögon som påminner om en katts ögon och de har en skarp syn som även fungerar utmärkt i mörker. Kroppen är täckt av fjäll som kan motstå olika väder och substanser. Drakar har även bra hörsel och luktsinne och kan identifiera en annan varelse på långt håll. Ur deras näsborrar kommer det ånga och rök. Ibland talas det även om att drakar har ett sjätte sinne, som då brukar kallas för draksinne, som gör att de kan avfyra eld mot en annan varelse eller föremål med bra träffsäkerhet. Drakar bor i grottor där de lever ett lugnt liv så länge de inte blir störda. 

Drakar i nordisk mytologi

Inom den nordiska mytologin finns en drake vid namn Nidhögg eller Nidhugg som den också kan kallas efter isländskans Níðhöggr (av nid och höggr “hugg”). Nidhögg var en drake som levde vid Yggdrasils rötter vid älven Vergelmer och även levde av dess rötter. Då den åt rötterna symboliserar den ondskan i världsalltet eftersom den äter på livsträdet. Enligt myter vistades även Nidhögg i Hels rike. Det finns ytterligare sju drakar vid trädet; Gravvitner, Moin, Goin, Gravvollud, Ovner, Svavner och Grabak.  

En annan drake som återfinns i den nordiska mytologin var draken Fafne eller Fafner från det isländska namnet Fáfnir. Fafner var son till Hreidmar, bror till Regin och Utter. Från början var Fafner en dvärg som förvandlade sig själv till en drake för att vakta en makalös skatt. Skatten var en slags skuld till Hreidmar för att Loke hade dödat hans son Utter som i dödsögonblicket var förklädd till just en utter och som blev dödad i en jakt.

Bytet delades även med Oden och Höner, som Hreidmar sedan tog tillfånga och krävde att Loke skulle fylla utterskinnet med guld. Loke stal gäddan Andvares skatt inklusive en ring som enligt Andvare bringade olycka till den som bar den. Loke ville dock behålla ringen men då den behövdes för att betala hela skulden var Loke tvungen att lämna ifrån sig den. Ringen spred ondska. Så när Regin var borta dödade Fafner sin far Hreidmar, förvandlade sig till en drake och själv få hela skatten. 

Dela.

Om skribenten

1 kommentar

  1. Anders Westergren den

    Intressant skrivet om ex.vis drakar i Nordisk mytologi och dessutom helt korrekt beskrivet, så vitt jag förstår. Upplyftande att läsa, ty internet i övrigt är fullt av lättviktigt, överpopulariserat och felaktigt trams.
    Här ska jag titta in fler gånger!
    Med vänlig hälsning.
    Anders W. (Avdankad skogshuggare.)

Lämna en tanke