Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Litha

0

Midsommaren är inte bara en populär svensk högtid utan är också den tid på året då dagarna är som längst och nätterna som kortast. Solen ger då som mest livskraft åt allt liv på jorden och grönskan grönskar för fullt. Men samtidigt har den även en baksida – den skvallrar om att återgången till det mörka är nära förestående. För i takt med att ljuset breder ut sig som mest på vår planet börjar även solens styrka så sakteliga att avta. Dagarna blir allt kortare och nätterna längre, och innan vi vet ordet av är vi tillbaka i den mörkare delen på året.

Även i wiccanernas kalender är midsommaren och sommarsolståndet en viktig tid på året. Högtiden kallas då istället “litha” och firas vanligtvis omkring den 20 juni varje år. Exakt vilket datum som gäller varierar mellan olika år beroende på att sommarsolståndet inträffar på varierande datum. Här finns nämligen en diskrepans mellan den gregorianska kalender som vi alla följer och jordens rotation runt solen. Därför inträffar också sommarsolståndet vid olika tider beroende på var i världen man bor. Vanligtvis firas dock litha någon gång mellan 20-22 juni.

Det är dock ingen slump att litha faller in i samband med midsommaren – högtiden kallades länge för just midsommar. Detta var det gamla namnet för sommarsolståndet och syftar på de varmare månadernas inträde på det norra halvklotet. Tidigare ansåg man att sommaren började omkring den 1 maj och att den 21 juni var årstidens mittpunkt. Sedermera döptes högtiden dock om till “litha”, vilket är ett gammalt anglosaxiskt namn för månaden juni. Och i mitten av 1900-talet kom det även att bli det wiccanska namnet för denna tid på året. Många nyhedningar har dock valt att fortsätta använda det mer traditionella begreppet “midsommar”.

Detta firar vi i samband med litha

När solen når sin högsta position på himlen anses guden ha som mest makt. Samtidigt för jordens gudinna med sig det största överflödet för året. Grödorna är som mest mogna och även skogarna är som allra grönast. Kort efter litha är det dags för skördesäsongen, men innan dess är det dags att pausa för att fira det som nu uppenbaras efter vårens sådd. Till solgudens ära och som en hyllning till den solvärme som vi nu badar i fokuserar man på elementet eld. Men den behornade guden och dennes koppling till skogen och det vilda djurlivet gör även honom aktuell under denna högtid.

Forntidens hedningar firade sommarsolståndet med hjälp av facklor och stora brasor. Dessa ritualer syftade till att stärka solen och dess kraft. I vissa europeiska kulturer försökte man även skapa en balans mellan de bägge elementen vatten och eld. För att göra detta använde man sig av stora hjul vilka man tände eld på och rullade dessa nedför kullar och ner i vattendrag. Traditionellt sett har man även använt årstiden för att samla vilda örter att använda till magi och medicin. Och i Wales är litha än idag känd som samlardagen.

För att fira denna högtid kan du dekorera ditt altar med de blommor, frukter och örter som hör sommaren till. Använd gärna somriga färger såsom blått, grönt och gult. Varför inte även passa på att njuta av en picknick i värmen där du äter egenodlade eller närodlade frukt och växter?!

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke