Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Ostara – en förkristen fruktbarhetsgudinna

0

Ostara, eller Ēostre som hon ibland också kallas, sägs ha varit en fruktbarhetsgudinna inom den germanska, förkristna religionen. I samband med vårdagjämningen, vilken i år inföll fredagen den 20 mars, uppmärksammar wiccaner och andra nyhedningar ostara. Detta genom en festival där man firar övergången från den mörka vintern till den ljusnande våren.

Ostara är en av de åtta nyhedniska högtider som tillsammans utgör årshjulet. Denna högtid kan ses som en samtida variant av motsvarande forntida vårfestival. Vissa experter på hedendom menar att den härstammar från gamla keltiska och saxiska vårliga högtider, vilka senare kom att förvandlas till påskhelgen i samband med kristnandet. Andra hävdar istället att denna och andra nyhedniska högtider är moderna påfund.

För många nyhedningar firar man vid ostara den behornade fruktbarhetsgudinnan med samma namn. Den forntida gudinnan Ostara representerar de egenskaper som associeras med den nya årstiden. Hon är en anglosaxisk gudinna som representerar gryningen och ser till så att växtligheten spirar i jorden.

Mot bakgrund av detta är det fullt logiskt att just fruktbarhetssymboler och nytt liv är centrala ingredienser i många firanden av ostara. Några exempel på sådana är blommor och frön samt ägg och kaniner. Även i detta hänseende påminner högtiden med andra ord en hel del om påsken. De olika symbolerna menar många nyhedningar representerar vårens fruktsamhet, och de använder dem därför i sina ritualer och måltider.

Ostara firades av germanska hedningar

Beda den vördnadsvärde, en anglosaxisk munk som levde mellan åren 672 och 735. Enligt honom var Ēostre den saxiska versionen av den germanska gudinnan Ostara. Vid vårdagjämningens fullmåne firade man hennes högtid, d.v.s. nästan exakt i samma veva som den kristna påsken firas.

Det finns tyvärr väldigt få dokumenterade bevis som stödjer detta, men enligt en populär legend hittade hon en skadad fågel på marken under senvintern. För att kunna rädda livet på fågeln förvandlade hon den till en hare, men av någon anledning slutfördes inte denna förvandling. Fågeln hade förvisso förvandlats till en hare men den hade även behållit förmågan att lägga ägg. Haren dekorerade dessutom äggen och lämnade dem som gåvor till Ēostre.

De tidiga hedningarna i germanska länder passade på att fira denna tid genom att plantera ny sådd. Kelterna firade dock inte vanligtvis Ostara som en högtid, men de följde ändå växlingen mellan årstider noga.

Passa på att betrakta övergången till den nya årstiden

Än idag anses vårdagjämningen vara en bra tid att så och sätta frön i marken. Om du har en trädgård med blommor eller örter kan detta vara en bra tid att göra i ordning jorden inför senvårens plantering. Varför inte även passa på att fira att balansen mellan ljust och mörkt börjar tippa över till fördel för ljuset!?

Ta dig gärna tid att fira det nya liv som nu omger dig i naturen, oavsett om du tar en promenad i en park, vandrar i skogen eller bara ligger i en park och njuter av tillvaron. Du kan då även bevittna alla nya saker som börjar frodas runt omkring, såsom växter, fåglar och insekter!

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke