Ales stenar – mer än vad som först möter ögat
Ales stenar är förmodligen ett av de mest fascinerande och gåtfulla forntida monument som finns i Skandinavien. Skrivkonsten kom till våra vidder runt 1000-talet e.Kr., i samband med kristnandet. Därför har vi bara ett begränsat antal runstenar, runristningar och andra förhistoriska källor att tillgå om skeendena före denna tid.
Ales stenar sägs vara gravplatsen för en forntida kung
Ales stenar är alltså namnet på en skeppssättning som är belägen på en plan markyta vid den skånska byn Kåseberga. Denna stenformation kom kom till under forntiden men ingen vet riktigt varför. Även om det idag alltså råder viss förvirring kring uppförandet av stenarna, men har skeppssättningar som denna generellt sett fungerat som gravmonument. Enligt legenden ska det vara den sista viloplatsen för en kung.
Stenarna placerades ut på klippan i närheten av Ystad för omkring 1 400 år sedan. Platsen har dock en spirituell innebörd som sträcker sig längre tillbaka än så. Ales stenar vilar nämligen på en gravkammare som har daterats och tros vara cirka 5 500 år gammal. Stenarna är 59 till antalet och bildar tillsammans en formation som påminner om ett vikingatida långskepp.
Ligger Kung Ale begraven på platsen?
Man tror att syftet med en sådan här skeppssättning är att den ska symbolisera en farkost som kan föra den döda till sitt eviga öde. Under stenarna har forskare också funnit återstoden av en betydligt äldre forntida gravkammare. Detta menar de bekräftar syftet med den skeppsliknande stenformationen – att märka ut en begravningsplats.
Detta till trots är det alltså idag oklart vem som faktiskt har blivit begraven på platsen. Enligt legenden ska det dock röra sig om Kung Ale, en mytisk forntida kung. Det tycks dock inte finnas särskilt många källor som kan bekräfta att så är fallet. Därför menar vissa att det nog är mer troligt att det rör sig om någon mindre känd vikingatida hövding. Denne ska då ha blivit begraven, eller varit tänkt att begravas, på platsen varpå stenarna har rests för att hedra hans minne.
Alldeles oavsett vem som faktiskt har blivit begraven på platsen och hedras med denna skeppssättning är Ales stenar en fascinerande plats. Den är både vacker och imponerande, så det är fullt förståeligt att någon betydande person en gång i tiden skulle ha velat bli begraven där.
Ett stort arbete ligger bakom uppförandet av monumentet
De flesta av megaliterna (de stora stenarna) är gjorda av granit. Dessa tros vara hämtade från den närliggande Kåsebergaåsen. Däremot finns det även två stenar av sandsten och en av kvartsit. Detta har fått bedömare att spekulera kring huruvida dessa tre megaliter verkligen är original eller om de kan ha tillkommit efteråt. Kanske har de använts för att ersätta några av de ursprungliga stenarna?
Hur som helst går det knappt att föreställa sig vilket arbete som har lagts ner på att lyfta och dra de massiva stenarna längs fältet, uppför en brant kulle. Slutligen har de placerats ut med stor omsorg för att hamna i linje med stjärnorna på himlavalvet. Visst är det ganska fantastiskt när man tänker på det?!