Belladonna – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportal, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer. Medicinalväxt
Belladonna – dödlig men användbar medicinalväxt
Belladonna är en giftig växt vilken sedan urminnes tider har använts som medicinalväxt. Atropa belladonna är det fullständiga latinska namnet för denna växt. Den har fått sitt namn från italienskans bella donna vilket betyder “vacker kvinna”. Detta tros bero på att de vackra kvinnorna i renässansens Italien använder växten för att förstora sina pupiller. Genom att göra detta ansågs de nämligen bli än vackrare och mer förföriska.
Ibland har denna medicinalväxt dock även kallats för ett mer olycksbådande namn, närmare bestämt “dödlig nattskugga”. Detta smeknamn skvallrar om växtens betydligt mörkare historia. Det beror på att växtens mörka bär bland annat tros ha varit det gift som fick Julia att verka vara död i Shakespeares berömda pjäs “Romeo och Julia”.
Är belladonna verkligen en säker medicinalväxt?
En berättigad fråga med tanke på växtens mörka historia är huruvida belladonna verkligen är en säker medicinalväxt att använda. Men trots dess illabådande smeknamn har du förmodligen redan kommit i kontakt med den på ett eller annat sätt. Den används nämligen som den aktiva substansen i flertalet läkemedel som används inom den moderna läkemedelskonsten. Dessutom säljs den också som ett kosttillskott. Så om du får ögondroppar som vidgar dina pupiller är det sannolikt denna växt du ges av läkaren.
Så hur säker är då denna medicinalväxt? Belladonna är faktiskt så pass giftig att det räcker med att du äter endast en mindre mängd av växtens bär eller blad för att den ska vara dödligt farlig. Detta gäller framför allt för barn och mindre djur men även för vuxna människor. Dessutom kan din hy bli irriterad bara av att du vidrör bladen. Därmed anses den inte vara särskilt säker att inmundiga.
Växtens aktiva ämnen kan behandla en rad olika sjukdomstillstånd
Trots att belladonna alltså är en giftig växt är detta samtidigt en medicinalväxt med vissa fördelar. Den innehåller de bägge kemiska ämnena atropin och skopolamin. Dessa utvinns från växten och används inom den moderna medicinen. De bägge ämnena har i stort sätt samma användningsområden. Atropin har dock visat sig vara mer effektivt när det kommer till att reglera hjärtrytmen och motverka muskelspasmer. Dessutom används ämnet för att vidga pupillerna i samband med ögonundersökningar. Dessutom kan atropin också användas som motgift mot bland annat insektsdödande kemiska ämnen.
Skopolamin kan utvinnas ur flera olika källor, däribland belladonna, och används främst mot att minska magsyra. Ämnet kan också användas för att motverka åksjuka.
Såväl atropin som skopolamin kan kombineras med vissa läkemedel för att behandla en rad olika sjukdomstillstånd, såsom dessa:
- åksjuka
- inflammatorisk tarmsjukdom (IBS)
- Parkinsons sjukdom
- magsår
- inflammerade tarmfickor (divertikulit)
- nattliga urinträngningar (nokturi)
- ögoninflammation.
Bör man använda belladonna som en medicinalväxt?
Du kan ta belladonna i form av kosttillskott eller läkemedel om din läkare ordinerar dig att göra detta. Däremot bör du vara medveten om att det finns vissa risker med denna medicinalväxt om du inte förskrivs den utan själv väljer att använda den på eget bevåg.
Enligt Giftinformationscentralen kan användning av växten leda till symtom såsom:
- ansiktsrodnad
- dimsyn
- hallucinationer
- hjärtklappning
- muntorrhet
- oro
- yrsel
- vidgade pupiller.
I mer allvarliga fall kan belladonna även orsaka muskelpåverkan eller medvetslöshet. Därför bör du tänka efter både en och två gånger innan du bestämmer dig för att använda den.