Bergamott
Mitten av november. Dagarna tyngs av en jämngrå tung himmel som solen aldrig riktigt hittar fram igenom. Kall och fuktig kyla och isande vind som till och med kryper innanför den från Island inköpta varma och tjocka ylletröjan. Markerna är leriga och klafsiga, inte minst hagarna, jag tror varje dag att jag kommer att fastna där och får vänta tills någon kommer förbi med en traktor och drar upp mig. Bilarna är skitiga hur ofta man än tvättar dem. Det är tungt och grått och man får kämpa för att hitta livslust och glädje. Och när man sen tänker att det faktiskt är mars om fyra månader och då är det nästan ännu värre, för då är man så innerligt trött på det mörka kalla grå och tror att solen och värmen aldrig mer kommer tillbaka, då vill man bara lägga sig ner i fosterställning och gråta och invänta den förestående undergången, man kapitulerar inför det oundvikliga: Fimbulvintern är här och förebådar Ragnarök då vi alla skall kastas in i mörkret i Ginnunagap, Armageddon är nära – kampen mellan gott och ont, mörkt och ljust, mörkret har vunnit, nu är slutet här… Då finns det bara en sak som kan rädda en: BERGAMOTT!
Underbara, älskade bergamott! Koncentrerat solsken och glädje i en liten flaska!
Bergamott – citrus bergamia – är en söt liten frukt i citrusfamiljen. Eller så söt är den kanske egentligen inte, man använder den inte till annat än att göra eterisk olja av på grund av att den är så sur i smaken och till utseendet är den väl närmast ful-söt, som en skrovlig lime ungefär, som småningom mognar till gult. Frukten har fått sitt namn efter staden Bergamo i Lombardien i Italien där man började sälja oljan under 1500-talet. I Italien har man länge använt den till febersjukdomar – även malaria – och inälvsparasiter inom den traditionella folkmedicinen. Bergamott lär ha använts redan 1000 år före Kristus i Indien inom ayurvedan.
Du har helt säkert stött på bergamott många gånger i din vardag utan att veta om det, man använder den mycket som både smaksättning av livsmedel och som ingrediens i hudvård och skönhetsprodukter, både för doftmässiga och terapeutiska egenskaper. Den återfinns i en stor del av våra parfymer och cologner. Den produkt du högst troligt använt någon gång är Earl Grey te. Earl Grey var brittisk premiärminister i början av 1830-talet och han lär ha fått några lådormed te som var smaksatt med bergamott som en diplomatisk gåva från Kina, vissa historier säger att det var som tack för att en brittisk handelsdelegation räddat livet på sonen till en hög mandarin. Teet föll britterna väl i smaken och idag är Earl Grey te en av våra vanligaste och mest populära tesorter. Själv tillhör jag kategorin hängivna Earl Grey-junkies. En annan produkt som är parfymerad med bergamott är Generalsnus.
När jag skall beskriva de psykiska egenskaperna hos bergamott brukar jag säga: tänk dig att du står ute i mitten av mars och känner hur solen plötsligt värmer livgivande och tröstande för första gången efter vintern och du vet med i samma stund att nu är våren, värmen och ljuset oundvikligen på väg tillbaka – den känslan har bergamott på sinnet! Det är fortfarande minusgrader ute, det är fortfarande slaskigt mellan varven och det blir fortfarande mörkt på sena eftermiddagen, men det finns hopp, det finns ljus i tunneln! Generellt brukar effekten skrivas som upplyftande men jag har ibland varit med om att folk har förväxlat det med uppiggande och därmed inte vill använda den på kvällen och det kan man definitivt göra. En injektion av glädje, hopp och solsken sitter aldrig fel.
Redan nu kan man ju tycka att den olja är helt omöjlig att leva utan, men vänta bara – det här är bara början!
Febernedsättande
Vi börjar med febern då, det är ju ett av de ursprungliga användningsområdena man haft för bergamott och oljan kan användas i ett bad – gärna utblandat med salt, honung eller lite mjölk som emulgator så att den löser sig i vattnet. Om den inte är utblandad kommer den att lägga sig som en hinna ovanpå vattnet istället, vilket inte är någon fara om du håller låg dos men har du känslig hud eller om barn skall bada är det bra att blanda ut oljan. 5-10 droppar eterisk olja räcker gott och väl till ett badkar.
Du kan också ha den som rumsdoft i en aromalampa eller rumsspray, med ånginhalering får du en stark effekt (undvik vid astma) och som insmörjning utblandat med vegetabilisk olja så sitter den kvar mer långtidsverkande.
Halsont
Det här är oljan som är bra att ha till hands när man får ont i halsen på grund av sin antiseptiska verkan på luftvägarna. Du kan antingen andas in den som ånginhalering, gärna tillsammans med eucalyptus (undvik ånginhalering om du har astma) eller som gurgelvatten: 2 dr i 1 liter vatten, rör om och gurgla i nån minut, upprepa vid behov men i alla fall morgon och kväll. Att smörja in oljan runt halsen är också skönt. Blanda ut den i lite vegetabilisk olja först. Du kan också bära en liten näsduk på dig under dagen som du droppat några droppar bergamott på och med jämna mellanrum tar upp och andas in doften ifrån med några djupa andetag.
Urinvägsinfektion och blåskatarr
Den antiseptiska verkan är också ett oumbärligt hjälpmedel vid urinvägsinfektioner när de första, svidande symtomen kommer smygande. Blanda 4 droppar med någon matsked sprit (för att få oljan att lösa upp sig och blanda sig med vattnet) och sedan 2 dl kokt vatten som du tvättar dig med efter att du varit på toa. Du kan också göra sittbad med några droppar eterisk olja som du gärna blandar ut med salt eller mjölk så att oljan löser upp sig i vattnet. Tea-tree, eller kanske ännu hellre dess släkting Niaouli är också en god hjälp att lägga till här. Kom dock ihåg – inga rena eteriska oljor i underlivet eller någon annan slemhinna!
Att andas in bergamott hjälper också eftersom de antiseptiska ämnena då kommer ut i blodet och verkar därigenom. Du kan också smörja in den nedre delen av buken med bergamott och vegetabilisk olja. Se till att få i dig mycket c-vitamin, tranbärsjuice och persiljevatten är klassiska huskurer mot urinvägsinfektion, de innehåller ämnen som gör att bakterierna inte får fäste i slemhinnan och kroppen får med andra ord stor hjälp att kasta ut de ovälkomna besökarna. Blir det ingen lindring skall du naturligtvis kontakta läkare.
Matsmältning
Som alla citrusoljor är bergamott en fin hjälp med magen och dess komplicerade maskineri. Den hjälper mot dålig matstältning och uppkördhet, gaser, kolik men även som en aperitif, d.v.s. den stärker aptiten för den som behöver. Magen blir lugn och glad om man smörjer in den medsols med lite bergamott.
Huden
Anledningen till att bergamott ofta används i hudvårdsprodukter är för dess underbara hudvårdande egenskaper. Den är bra mot fet, oren hud med acne. Den är verksam mot svamp, t.ex. i hårbotten. Kan vara en god hjälp vi skadad hud, eksem, psoriasis, bölder och sårvård. Det är en mild och fin olja som har en renande och lugnt läkande effekt på huden. Här kommer dock en säkerhetsaspekt in: citrusoljorna – och däribland bergamott – innehåller ett ämne som gör huden mer solkänslig, dvs. man har lättare att bränna sig i solen. Därför skall man undvika att använda dessa oljor på huden i samband med solning. Det finns en variant av bergamott där man avlägsnat ämnet som är fotosensibiliserande som man kan använda i dessa situationer, den kallas då för ”bergapten-fri”. Bergamott har också en deodorant effekt.
Sinnet
Sen har vi den mentala effekten som gör den här oljan oumbärlig. Den är lugnande vid nervositet och sätter nerverna på plats utan att sänka koncentration och allmäntillstånd, den balanserar mjukt och fint sinnesstämningen. Den är underbar vid lättare depressioner, när man har en dålig dag, känner sig trött och håglös eller är nervös inför något, ett möte, en tenta eller bara livet i största allmänhet. Eller dom stunder när man tycker att man inget kan och inget duger till. Den hjälper till att vänligt men bestämt mota bort mörka tankar genom att bara låta solen titta in lite grann och sprida ljus över tankarna, och tänder man lampan så försvinner ju mörkret som bekant. När jag skulle väcka mina barn när de var tonåringar brukade jag ha en sprayflaska med bergamott, pepparmint och lavendel i. Bergamott för att locka fram ett litet leende och få upp morgonhumöret, pepparmint för att få kropp och själ att vakna och få fart på livsandar och cirkulation och lavendel som bara är glad och förstärker effekten av de andra oljorna. Jag öppnande dörren till deras rum och sa god morgon och sprayade några rejäla puffar och stängde dörren. Sedan kunde man sticka in huvudet igen efter fem minuter och se om det rörde sig därinne och efter det brukade jag ha en aromalampa med samma blandning i köket. Dels för att behålla det förhoppningsvis goda humöret kvar på rätt sida och för bergamottens positiva effekt på aptiten så att de ville äta frukost i lugn och ro.
Så, den här underbara oljan borde vara oumbärlig i alla hem. Den är inte överdrivet dyr men otroligt användbar
Den kostar någonstans mellan 70 och 120 kr för 10 ml beroende på kvalitet och leverantör.
Åsa på Tarotguiden – Aromaterapeut