Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Blåkulla – platsen för den årliga häxsabbaten

0

I Mora och Älvdalen ägde en ökänd häxprocess rum mellan åren 1668 och 1669. Det var i samband med detta som man började tala om Blåkulla som en plats för häxornas sabbat. Såväl denna mötesplats i sig som de aktiviteter som sägs ha ägt rum där är väldigt mytomspunna. Men det som kanske allra mest sticker ut är de rykten om att barn ska ha förts bort till häxornas sabbat med Satan i Blåkulla.

Så blev Blåkulla en mytomspunnen plats

Kung Karl XI nåddes av nyheten att häxerier pågick i Mora. Karl, som vid den här tidpunkten var blott 14 år gammal, skickade ett sändebud i form av präster som fick i uppdrag att undersöka saken. När prästerna anlände till orten fick de information om att Satan med hjälp av häxor hade fört bort hundratals barn. De bestämde sig då för att de skulle börja med att identifiera de häxor som bar ansvaret för bortföringarna. Man började snabbt utreda det hela och inom kort åtalades inte mindre än 70 personer för att vara häxor.

I samband med häxprocessen berättade de anklagade häxorna att de fört bort barn om nätterna. De tog sig in i bostäder genom skorstenar eller trasiga fönster och vidare in i de rum där barnen låg och sov. Barnen vaknade upp och tillfrågades av häxorna om de ville följa med dem och festa. Vissa barn vägrade men fördes ändå bort. Häxorna och barnen dansade omkring och ropade i syfte att framkalla djävulen, och bad honom att föra dem till Blåkulla.

Enligt folktron färdades häxorna till Blåkulla på kvastar under skärtorsdagen varje år. Detta ledde till att människor började gömma sina sopkvastar under denna tid på året. Man trodde nämligen att detta skulle kunna förhindra en häxa från att använda ens kvast. För att stoppa häxorna från att ta sig in genom skorstenen stängde många sina skorstenar. Man tände även brasor och avfyrade ibland gevärsskott i luften för att skrämma bort häxorna. Det är också av denna anledning som man på vissa håll i landet anordnar fyrverkerier på påsken.

Den verkliga platsen för Blåkulla

Idag har skräcken för häxor till stor del försvunnit. Men att barn klär ut sig till påskkärringar och ger sig ut i jakt på godis är en kvarleva från denna del av folktron.

Exakt var Blåkulla ska ligga är okänt. Det finns flera teorier om var häxornas sabbater ska ha ägt rum. Två av de omnämnda platserna är dock mer troliga än andra, nämligen dessa:

  • Blåkulla på Brattön vind Marstrand.
  • Blå Jungfrun – en ö i Kalmarsund mellan Oskarshamn och Öland. Denna ö omtalades redan under 1400-talet och kallades då för Blåkulla. Dåtidens sjömän var dock skrockfulla och vågade inte uttala öns namn.

En anledning till att dessa bägge platser har blivit kända för att vara den verkliga platsen för Blåkulla är deras avskildhet. Det hade nämligen varit viktigt för en plats som denna att vara avskild och ostörd. Detta för att ritualerna skulle kunna utföras på ön utan att lokalbefolkningen skulle riskera att blanda sig i och störa ceremonierna.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke