Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Dans som meditation

0

Vi känner alla till fördelarna med att meditera – att försätta sinnet i tillstånd av stillhet och omfamna nuet. Vi förstår också att när vi omdirigerar vårt utåt flödande medvetande inåt, upptäcker vi två saker som vi är på desperat jakt efter: kärlek och belåtenhet. Många av oss har försökt sitta i timmar med benen i kors, och gjort det bästa för att fokusera på vår andning, men inte kunnat sluta tänka på att vi kanske aldrig kommer återfå känseln i vårt vänstra ben. Det finns dock en form av meditation som är mer naturlig och har varit vår favoritsyssla sedan innan vi lärde oss prata: dansen. Här tittar vi närmare på hur du kan använda dans som meditation.

Dansen har en nära koppling till religiös tillbedjan och spirituellt utövande. När man tänker på till exempel de amerikanska kyrkobesökare som reser upp ur sina bänkar för att sjunga och dansa, eller på Shiva som håller världen i balans med hjälp av sin kosmiska dans, är det enkelt att tänka på dans som meditation. Dansen befriar oss från våra upptagna sinnen i takt med att vi till fullo lever i våra kroppar, samtidigt som den får oss att ta ett steg bort från oss själva och våra vardagliga liv.

Medan du dansar kan du inte döma och inte hata, bara känna dig lycklig och hel. Dans är en slags rörelsemeditation, en upplevelse som är svår att sätta ord på. Detta då dansen saknar instruktioner och du bara följer musiken och rytmen. Du kan röra på din kropp på det sätt som du känner för, utan att bli dömd av andra. Bara släpp alla spärrar, var närvarande och var dig själv.

Fördelar med dans som meditationsform

Det finns många fördelar med dans som meditation. En av dessa är att dansen är djupt rotad inom oss. Vi har dansat i årtusenden. Att använda dans som en meditationsform är därför ingenting nytt. Vi har länge använt dansen som ett sätt att öka självmedvetandet och för dess läkande egenskaper. Rytmiska rörelser som härmar djur och planeter har använts av indianer, och används än idag, för att skapa en närmare koppling till naturen och de fem elementen. Shamaner kan dansa sig in i ett transliknande tillstånd för att uppbåda allt från god hälsa till regn.

Vi är dessutom födda för att dansa. Vår kärlek till dansen kan ha att göra med vår intuitiva koppling mellan kroppens rörelser och vårt känslomässiga välbefinnande. Det finns forskning som visar att spädbarn tycker att musikens rytm är mer engagerande än talet. Som om inte det vore nog är ett spädbarns förmåga att hålla takten bättre när barnet ler och är lyckligt. Spädbarn har inte hunnit utveckla ett ego och bryr sig inte om sociala konstruktioner. Deras inställning till dans säger därför en hel del om människans naturliga tillstånd.

När vi rör på våra kroppar vilar våra aphjärnor och vi kan ignorera vår omgivning. Vi är fria att uttrycka vilka vi verkligen är. Dansen är verkligen själens språk, och därför även nyckeln till den världsomspännande rörelse som får oss alla att röra på oss. Det är därför vi använder dans som meditation.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke