Selen är ett näringsämne som kroppen behöver för att hålla sig hälsosam. Det är bland annat viktigt för vår fortplantningsförmåga, sköldkörtelns förmåga, DNA-produktionen och skyddar dessutom kroppen från skada orsakad av fria radikaler och infektioner. Här går vi igenom allt du behöver veta om selen!
Hur mycket selen behöver jag konsumera?
Den mängd selen du behöver få i dig varje dag beror på din ålder. Det rekommenderade dagliga intaget i mikrogram är följande för respektive åldersgrupp:
Spädbarn (6-11 månader) |
15 μg |
Barn mellan 12 och 23 månader |
20 μg |
Barn mellan 2 och 5 år |
25 μg |
Barn mellan 6 och 9 år |
30 μg |
Barn mellan 10 och 13 år |
40 μg |
Flickor över 14 år och kvinnor |
50 μg |
Pojkar över 14 år och män |
60 μg |
Gravida och ammande kvinnor |
60 μg |
Vilka livsmedel innehåller selen?
Selen förekommer naturligt i flera olika livsmedel. Mängden selen i växtbaserade livsmedel har att göra med mängden selen i den jord där dessa har odlats. Mängden selen i djurprodukter beror på halterna av selen i den föda som djuren har ätit. Du kan få i dig de rekommenderade mängderna av selen genom att äta en balanserad kost.
Marken är i Sverige är dock fattig på selen, vilket gör att de vegetabilier som odlas här endast innehåller låga halter av selen. En genomsnittlig vuxen individ får i sig cirka 40 till 50 mikrogram selen om dagen, vilket är något i underkant.
De livsmedel som är rika på ämnet inkluderar:
- Skaldjur
- Kött, fågel, ägg och mjölkprodukter
- Bröd och spannmålsprodukter
För att öka ditt dagliga intag av selen kan du ta en multivitamin som innehåller selen eller andra kosttillskott som innehåller detta ämne.
Får jag i mig tillräckligt mycket selen?
De flesta svenskar får knappt i sig det dagliga rekommenderade intaget av selen. Detta beror på att jorden i vårt land inte är rikt på detta ämne. Det kan därför vara en god idé att försöka äta mer av livsmedel som innehåller selen, eller att ta ett kosttillskott eller en multivitamin som innehåller selen.
Vissa delar av befolkningen har svårare än andra att konsumera tillräckligt mycket selen:
- Personer som endast äter lokalproducerade livsmedel som innehåller låga halter av selen
- HIV-patienter
- Personer som genomgår njurdialys
Vad händer om jag inte konsumerar tillräckligt mycket selen?
Selenbrist är inte ett särskilt vanligt tillstånd här i Sverige, men många svenskar ligger något i underkant vad gäller dagsintaget av ämnet. En brist på selen kan bland annat leda till att man utvecklar en hjärtsjukdom som kallas Keshan sjukdom samt infertilitet hos män. Det kan även leda till Kashin-Becks sjukdom, vilket är en slags artros som ger upphov till smärta, svullnad och minskad rörelse i leder.
Hur påverkar selen min hälsa?
Selen påverkar vår hälsa på flera sätt. Detta är några exempel av detta som forskning på området har visat:
- Cancer. Studier pekar på att personer som konsumerar låga halter av selen löper ökad risk att utveckla grovtarms- och ändtarmscanser, samt cancer i prostata, lungor, urinblåsa, hud, mage m.m.
- Hjärt-kärlsjukdomar. Forskare studerar huruvida selen kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. I vissa studier har man funnit att personer med låga halter av selen i blodet löper ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, men inte i andra studier.
- Minskad kognitiv förmåga. Halterna av selen i blodet minskar i takt med att man åldras, och forskare försöker utröna huruvida låga halter av selen bidrar till en minskad hjärnfunktion hos äldre. Vissa studier pekar på att detta kan vara fallet, andra inte.
- Sköldkörtelsjukdom.
- Sköldkörteln innehåller höga halter av selen och ämnet är därför viktigt för sköldkörtelns funktion. Studier visar att personer, särskilt kvinnor, med låga halter av selen kan utveckla sköldkörtelproblem.
Med hjälp av ovanstående information har du nu förhoppningsvis en bra bild över selen och ämnets inverkan på vår hälsa, och kan fatta ett välgrundat beslut kring huruvida du behöver ta selen som ett kosttillskott eller ej.