Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

De äldsta tarotkorten

0

Visconti-Sforza tarot kallas den uppsättning med cirka 15 kortlekar som härstammar från 1400-talets mitt. De finns numera utspridda i olika bibliotek, museum och privata samlingar runt om i världen. Ingen komplett kortlek har bestått, utan det rör sig om inkompletta samlingar med kort. I vissa samlingar finns ett fåtal klädda kort, medan andra består av ett enskilt kort. Dessa kort är dock de äldsta tarotkorten som finns bevarade.

På den tid då dessa kort kom till användes korten till vardags för att spela med. Eftersom Filippo Maria Visconti, hertig av Milano, och hans efterträdare Francesco Sforza gav order om att tillverka leken, går den under namnet Visconti-Sforza tarot. Dessa bägge herrar hade också ett stort inflytande över kortens numrering och visuella komposition.

Det kvarvarande korten ur leken har ett särskilt historiskt intresse på grund av deras skönhet och detaljerade utformning. Korten tillverkades ofta i dyrbara material och föreställer inte sällan medlemmar ur familjerna Visconti och Sforza i tidsenliga kläder och omgivningar. Därmed ger också korten en inblick i adelns liv i renässansens Milano, där släkten Visconti har bott sedan 1200-talet.

Samlingar med de äldsta tarotkorten

Det finns framför allt tre kända samlingar med kort ur Visconti-Sforza: Pierpont-Morgan Bergamo, Cary-Yale och Brera-Brambilla. Ingen av dessa samlingar innehåller en komplett kortlek, men den förstnämnda innehåller 74 av 78 kort.

Samlingen Pierpont-Morgan Bergamo

En kortlek, som även är känd som Colleoni-Baglioni och Francesco Sforza, tillverkades runt år 1451. Från början bestod den av 78 kort, men den nuvarande samlingen innehåller 74 stycken. Av dessa återfinns 35 kort på biblioteket Pierpont-Morgan i New York, medan det italienska muséet Accademia Carrara i Bergamo har 26 kort i sin katalog. 13 av korten finns i en privat samling tillhörande familjen Colleoni i samma stad.

Samlingen Cary-Yale

Denna samling har fått sitt namn efter Cary Collection of Playing Cards, som sedan 1967 huserar på universitetsbiblioteket på Yale. Kortleken kallas även för Visconti di Modrone och har daterats till omkring år 1466. Vissa hävdar dock att detta faktiskt kan vara den allra äldsta kortleken, och att den möjligtvis kan ha tillverkats på order av Filippo Maria Visconti under projektets början. Av de 86 kort som kortleken ska ha innehållit har 67 kort klarat sig.

Samlingen Brera-Brambilla

Den tredje av de mest kända samlingarna har fått sitt namn efter Giovanni Brambilla, som köpte korten år 1900 i Venedig. Sedan 1971 finns korten på galleriet Pinacoteca di Brera i Milano. År 1463 ska Bonifacio Bembo fått order av Francesco Sforza att tillverka denna kortlek. Kortleken innehåller idag blott 48 kort.

Nyproduktion av de äldsta tarotkorten

De två kort som inte finns kvar i någon samling är Tornet och Djävulen. I nya upplagor av Visconti-Sforza tarot är därför dessa bägge kort nyproducerade. I övrigt är nya utgåvor av denna tarotlek en reproduktion av den ursprungliga kortleken som under 1400-talet målades för hand och föreställer medeltida människor i medeltida omgivningar. Varken korten i lilla arkanan eller stora arkanan innehåller text. I lilla arkanan innehåller korten inte några bilder på personer eller omgivningar, vilket även är fallet med motsvarande kort ur den ursprungliga leken.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke