Demeter – Fruktbarhetens och skördens gudinna
Demeter är en viktig gudinna inom den grekiska mytologin. Hon är fruktbarhetens och skördens gudinna och är även känd som modergudinnan. Man kan se hennes inflytande på den grekiska kulturen i flertal festivaler och ritualer vilka har tillägnats henne. I denna artikel utforskar vi denna gudinna och de myter och legender som omgärdar henne samt kikar närmare på hennes roll i det forntida grekiska samhället.
Hon var fruktbarhetens och skördens gudinna
Demeter var Kronos och Rheas dotter. Detta är de bägge titanerna som styrde kosmos före de olympiska gudarnas tid. Hon hade fem syskon: Zeus, Hera, Hestia, Hades och Poseidon. Demeter var en gudinna som hade en mild och vårdande framtoning. Hon avbildades ofta tillsammans med en kärve av vete samt ett ymnighetshorn för att representera skördens överflöd.
Vikten av Demeter som fruktbarhetens och skördens gudinna var väldigt stor. Detta blir tydligt när man tar del av myten om henne och Persefone.
Myten om Demeter och Persefone
En av de mest kända myterna om Demeter handlar om hennes dotter, Persefone. Enligt myten ska Persefone ha förts bort av Hades, underjordens gud. En förkrossad Demeter ska då ha gett sig ut för att söka efter Persefone överallt utan framgång. I samband med sitt sökande ska hon ha undgått att utföra sina uppgifter som jordbrukets gudinna. På grund av detta förstördes grödorna och en utbredd svält spridde sig genom landet.
Till slut upptäckte Demeter att Hades hade fört Persefone till underjorden för att bli hans drottning. Hon bad då Zeus att föra tillbaka sin dotter, men han lyckades inte bryta den överenskommelse som han tidigare hade gjort med Hades. Däremot kunde en kompromiss nås som innebar att Persefone tilläts återvända upp ur underjorden under halva året. Under denna tid ledde Demeters glädje över sin dotters återkomst till att blommorna blommade och att grödorna växte sig större.
Denna myt kring Demeter och Persefone tolkas ofta som en metafor för växlingen mellan de olika årstiderna. Persefone representerar då livets cykel med död och återfödelse. Denna myt understryker även Demeters betydelse som jordbrukets och skördens gudinna. Detta då jordens bördighet troddes vara direkt kopplad till hennes humör och känslor.
Demeters roll och betydelse i det forntida grekiska samhället
I det forntida grekiska samhället dyrkade man Demeter som en av de allra viktigaste gudarna och gudinnorna. I synnerhet de personer som arbetade inom jordbruket såg väldigt mycket upp till henne. Dessa personer var ju trots allt väldigt beroende av jordens bördighet för att de skulle kunna tjäna ihop sitt levebröd. Därför dyrkades denna fruktbarhetens och skördens gudinna genom anordnandet av flertalet olika festivaler. En av dessa festivaler, Tesmoforia, var en festival som var exklusiv för kvinnor och som hyllade jordens bördighet samt kvinnors fertilitet.
Demeter var helt enkelt en väldigt viktig och central figur i såväl den forntida grekiska mytologin som i själva samhället. I egenskap av fruktbarhetens och skördens gudinna var hon en av de allra viktigaste av alla gudar och gudinnor. Myten om Demeter och Persefone är bara ett av många exempel som understryker hur viktig hon var för de forntida grekerna.