Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Den kinesiska mytologin har påverkats av buddhismen, daoismen och konfucianismen

0

Kinesisk mytologi – omfattande och fascinerande

Kinesisk mytologi innefattar ett brett spektra av folktro, religiös tro och historia. Den sträcker sig över ett längre tidspann, ända fram till modern tid, och involverar även ett stort antal människor. Många av myterna har ett nära band till religion, tradition, filosofi och samhälle. De har gått i arv i århundraden genom dels muntlig berättartradition och dels tack vare att de finns bevarade i skrift.

Mytologin har påverkats av de olika trossystemen

Det finns flera olika aspekter av kinesisk mytologi som fascinerar. Några exempel på dessa är de olika myterna och legenderna. Vissa av dem rör grundandet av den kinesiska staten och kulturen. Inte sällan tar mytologin itu med moralfrågor samt informerar människor om deras kultur och de värderingar som råder. Likt fallet är med många andra mytologier runt om i världen hävdar vissa att flera av berättelserna åtminstone delvis baseras på verkliga händelser.

 

Myterna tros ha kommit till omkring 1200-talet f.Kr. Därefter levde de vidare tack vare en muntlig berättartradition i mer än tusen år innan de skrevs ner i olika böcker. Tidiga verk har använts som källor för de myter som berättas än idag.

Den kinesiska mytologin har i hög utsträckning färgats av de stora trossystemen: buddhismen, daoismen och konfucianismen. Delar av den mytologi som existerade före dessa religioner har anpassats till, och införlivats i, dessa religioner. Detta är bland annat fallet med konfucianismens tre härskare och fem kejsare, en glorifiering av de tidigare härskarna som blev en del av den politiska filosofin. Dessutom har vissa delar av de olika trossystemen kommit att införlivas i mytologin.

Synen på gudar inom kinesisk mytologi

Jadekejsaren (玉帝) tros vara den allra viktigaste guden inom kinesisk mytologi. Exakt hur tron på honom uppkom är idag okänt. Han tros dock vara den första guden och ses som de övriga gudarnas och gudinnornas överhuvud. I detta hänseende påminner han alltså om en Odin från den nordiska mytologin eller en Zeus från den grekiska diton. Det finns många olika myter som berör de mer kända gudarna och gudinnorna och de varierande delar av kulturen som dessa styr över. Men allesammans är alltså underordnade den store Jadekejsaren.

När det kommer till mytologiska varelser finns det få sådana som är lika viktiga inom kinesisk mytologi som den kinesiska draken. Denna varelse anses vara den allra mäktigaste och högt stående av alla varelser. Den kinesiska draken sägs härska över alla vatten. Draken symboliserar stor makt och stöttar gärna hjältar och gudar.

Det finns flera olika klassiska sorters drakar som beskrivs inom den kinesiska konsten och litteraturen. De olika drakarna tros kunna skapa moln med sina andedräkter. En av de allra mest berömda och viktiga drakarna inom mytologin är Yinglong. Han sägs vara regnguden och många människor på olika platser tillber honom när de önskar uppbåda ett regnväder.

Några andra viktiga drakar är: himmelsdraken Tianlong, den andliga draken Shenlong och underjordens drake Dilong. Till de klassiska typerna av drakar hör även den behornade draken Jiaolong, den hoprullade draken Panlong, den gula draken Huanglong och Fucanglong – draken som vaktar över guld och andra stora skatter i underjorden. Dessutom finns det fyra drakkungar som i sin verkliga form är drakar men som kan byta form och visa sig som människor.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke