Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Det kinesiska året 2019

0

Du kanske flertalet gånger har hört talas om drakens år eller hundens år? I denna text kommer du att få läsa mer om detta. För det är nämligen så att det kinesiska året 2019 inte riktigt ser ut som vårt i Sverige.

Detta beror på att den kinesiska tideräkningen är annorlunda än den som vi är vana vid, den kinesiska kalendern har inte lika långa månader som i vår gregorianska kalender. Den kinesiska tidsåldern räknas från kejsare Huangdis kinesiska kalender. Det var nämligen kejsare Huangdi som skapade både sol- och månkalendern, och utgår från kejsarens första regeringsår som i vår tidsålder är 2 698 år före Jesu födelse.

Medan vi skålar in det nya året den 31:a december varje år och följer sommarsolståndet, följer kineserna vinterns solstånd. Nyåret för kineserna infaller alltid i samband med den andra nymånen under vintersolståndet. Och 2019 inföll detta, d.v.s. kinesernas nyår, den 5:e februari. Datumen infaller olika från år till år utifrån att man utgår från månkalendern i Kina, men nyåret infaller alltid under perioden 21:a januari till 20:e februari.

Nyåret – en stor och viktig helg

Det kinesiska nyåret är den största och viktigaste helgen för alla kineser. Det markerar att ett nytt år är på väg, precis som vi firar i Sverige. Däremot anser kineserna att nyåret är familjens fest, snarare än vännerna som vi oftast tillbringar nyåret med i Sverige. Man reser ofta långt för att kunna samlas med sin familj. Många medborgare är även lediga en eller flera dagar just för detta firande, och skolorna i hela Kina har stängt upp till en månad.

Nyårsfesten innebär bland annat en riktig festmåltid, där man i norra Kina äter dumplings medan i södra delarna äter riskakor. Kineserna anser att siffran åtta innebär tur, och det gör också att man äter åtta olika rätter under nyårskvällen för att ge tur till kommande år. Det finns också en tradition om att föräldrarna ska ge sitt/sina barn röda kuvert som innehåller pengar, och likadana röda kuvert får föräldrarna från sina arbetsgivare. Kuvertet symboliserar rikedom och lycka inför det kommande året. Även den röda färgen är viktig eftersom den symboliserar lycka. Rött syns därför i stort sett överallt, inklusive dekorationer och lyktor.

I Kina är också fyrverkerier en stor och viktig del av nyårsfirandet, eftersom fyrverkerier anses skrämma bort onda andar men också för att fira det nya året som kommer. Det sägs att 90 procent av alla fyrverkerier i världen tillverkas just i Kina, och att det skjuts mer fyrverkerier under nyårsfirandet i Kina än någon annanstans i hela världen. Man firar också nyåret i 15 dagar som avslutas med en lyktfestival som kallas för Vårfesten eller Vårfestivalen, där man hänger speciella lanternor utanför sitt hem. Nyårsfirandet börjar när det är nymåne och avslutas vid fullmåne.

Grisens år

Grisen är 2019 års kinesiska zodiakdjur, och grisens år avslutas den 25:e januari 2020 då det blir nytt år och därmed nytt zodiakdjur. Kineserna tror att djurtecknen bestämmer vad man blir för person. En gris beskrivs som ärlig, tolerant och självständig. En gris kan vara mycket framgångsrik då de uppbär mod och styrka, men kan ha en tendens till att ha svårt att säga nej. En gris är hjälpsam och känslig. Familjen är viktig för en gris.

Yrken som passar för en person som är född under grisens år, är olika lekfulla och konstnärliga yrken. En gris är hårt arbetande, har social kompetens och passar även för yrken som innebär något slags socialt ansvar.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke