Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Det magiska trollfolket Tuatha Dé Danann – keltiska mytologi

0

Det magiska trollfolket Tuatha Dé Danann – keltiska mytologi

I det forntida gälliska Irland under den förkristna tiden så fanns det mytologiska trollfolket Tuatha Dé Danann “folk av gudinnan Danu”. De var betydelsefulla gudar och gudinnor som existerade i ”den andra” världen, men de kunde även förena sig med människornas värld. Därför har de ofta förnamn som representerar olika aspekter av gudomen.

De tillhörde en panteon vars egenskaper man kunde se i hela den keltiska världen (panteon = översikt över en särskild kulturs gudar och gudinnor som representerar just det samhällets värden hur det såg ut). Varje medlem ansågs höra ihop med en viss egenskap i livet eller naturen, många verkade dessutom ha fler än en egenskap.

Det var ett folk med övernaturliga krafter som var skickliga i magi samt förknippades med passagegravar som är portaler in i ”den andra världen/verkligheten”. Brú na Bóinne är till exempel en sådan portal. De skildrades ofta av kristna munkar som kungar, drottningar och hjältar från en svunnen tid med övernaturliga krafter. De porträtterades ibland även som fallna änglar som varken var goda eller onda.

Deras fiender var Fomoire (demoniska varelser) som representerade naturens skadliga eller destruktiva krafter som Tuath Dé besegrade i slaget vid Mag Tuired .

De försvann spårlöst efter att ha funnits på Irland i cirka fyra tusen år, själva försvinnande har det spekulerats mycket om. De sägs ha blivit bortkörda från himlen på grund av sina kunskaper och steg ner på Irland i en dimma. Sägnen säger att de senare försvunnit upp i bergen när de besegrades av Milesians. Eftersom de trots sin frånvaro under århundranden framträtt i berättelser så ses de som odödliga.

Deras främsta gud var The Dagda som var gift men Morrígan som var en avundsjuk och formskiftande gudinna som är förknippad med krig och ödet.

BILD: The Tuatha Dé Danann as depicted in John Duncan’s “Riders of the Sidhe” (1911)

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke