Ganesha är en av de viktigaste gudarna inom den hinduiska mytologin, och han dyrkas även inom jainismen och buddhismen. Inom rörelsen Ganapatya är Ganesha den allra viktigaste guden. Han är lätt att känna igen med sitt elefanthuvud och människokropp, vilka representerar själen (atman) respektive det fysiska (maya). Han är även beskyddare åt författare, resenärer, studenter, handel samt nya projekt (vilka han hjälper genom att avlägsna hinder som står i vägen för dessa). Ganesha gillar även sötsaker, vilket har bidragit till hans kroppsform.
Ganeshas födelse
Ganesha är son till Shiva och Parvati, och är bror till krigsguden Karthikeya (även kallad Subrahmanya). Han skapades av sin mor med hjälp av jord som hon formade till en pojke. Medan Shiva var iväg på sina meditativa vandringar, satte Parvati sin nya son som vakt medan hon badade. Shiva återvände dock hem och fann pojken, varpå han blev förargad över att denne påstod sig vara Parvatis son. Shiva tillkallade sina demoner (bhuta-ganas), vilka slogs ursinnigt med pojken.
Ynglingen stod dock upp för sig själv mot sina fruktade motståndare och Vishnu tvingades ingripa i form av Maya. Medan pojken distraherades av hennes skönhet, kapade demonerna, eller Shiva själv, hans huvud. Denna uppståndelse fick Parvati att springa från sitt bad och protestera mot att Shiva mördat deras son.
Shiva blev ångerfull och gav order om att hitta ett nytt huvud åt pojken. Det först tillgängliga djuret var en elefant, så GAnesha fick ett nytt huvud och blev därigenom den mest igenkännliga av de hinduiska gudarna. Som en belöning för det mod han uppvisat när han kämpade mot demonerna, utsåg Shiva Ganesha till ledare för dessa (bhuta-ganas) och därav fick han sitt namn.
Ganeshas äventyr
En berättelse om Ganeshas äventyr förklarar varför han associeras med intelligens och visdom. Den handlar om hur han och Karthikeya tävlar om att bli den förste att gifta sig. De utmanar varandra och den som först kan cirkla runt Jorden får bli först med att finna en fru. Karthikeya väntar inte en sekund, utan hoppar på sin blå påfågel och ger sig genast iväg.
Ganesha gick istället lugnt till sina föräldras hus, omfamnade dem och citerade en rad i den heliga skriften Vedas: “han som omfamnar sina föräldrar sju gånger (pradakshinas) får förtjänsten av att ha cirklat kring världen sju gånger”. Ganesha utsågs därför till vinnare och gifte sig med inte bara en utan två döttrar till Prajapati: Buddhi (Visdom) och Siddhi (Framgång), med vilka han fick två söner: Kshema och Laabha.
En förklaring till den brutna beten
Det finns fler än en berättelse som anses förklara varför Ganeshas ena bete är bruten. I en av dessa ska Krishna ha kastat sin yxa mot Ganesha efter att denne blockerat ingången till Shivas och Parvatis bostad. Ganesha tillät yxan att träffa hans bete för att ingen skulle kunna säga att den yxan, som var hans fars, inte var ett vapen att frukta.
Så avbildas Ganesha i konsten
I hinduisk konst porträtteras Ganesha på olika sätt beroende på kultur – indisk, javanesisk, kambodjansk etc. Han avbildas dock ofta med ett elefanthuvud och en ganska fetlagd människokropp. I sina händer bär han ofta på en bruten bete, en yxa, en slev, en snara, radband och en bricka med sötsaker. Ibland har han även en elefantkrok i hand för att bemästra livets utmaningar. Ganesha avbildas ofta ridande på Kroncha, hans jätteråtta, vilken är en symbol för denna guds förmåga att ta sig runt hinder.