Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Gudinnan Wadjet – förknippas med ormar, skydd och förnyelse

0

Wadjet – faraonernas beskyddare

Wadjet är en egyptisk gudinna som även går under namnen Uto, Edjo och Buto. Hon är en av de äldsta och mest vördade gudinnorna i det forntida Egyptens mytologi. Hon avbildas ofta som en kobra eller som en kvinna med ett kobrahuvud. Detta symboliserar hennes roll som beskyddare och hennes förmåga att använda dödliga krafter mot dem som hotade det egyptiska riket eller faraon.

Centrum för dyrkan av Wadjet låg i staden Buto, nuvarande Tell el-Fara’in i Nildeltat. Men hon dyrkades i hela Egypten. Fortsätt att läsa för att lära dig mer om hennes betydelse i mytologin!

Wadjet är en av de äldsta egyptiska gudinnorna

Wadjets ursprung sträcker sig tillbaka till tiderna före dynastierna. Detta gör henne till en av de äldsta gudomliga varelserna i den egyptiska mytologin. Från början sågs hon som landets och faraonernas beskyddare. Hon skyddade även Övre Egypten och dess kungligheter. Tillsammans med Nekhbet, gudinnan med gamhuvud och Nedre Egyptens beskyddare, bildade hon duon “De två damerna”. De var viktiga för det egyptiska riket som en symbol för enighet. Dessutom representerade de båda gudinnorna faraons överhöghet över både Övre och Nedre Egypten.

Hon förknippades med ormar, skydd och förnyelse

Wadjet var starkt förknippad med ormar, skydd och förnyelse. Hennes symbol var uraeuskronan, en krona med upprätt kobra som faraoner bar som en symbol för deras kungliga makt och gudomliga beskydd. Denna ikon antyder också gudinnans vrede och att hon är beredd för försvara riket mot fiender. Därför blev denna krona en viktig del av de kungliga regalierna i antikens Egypten.

Wadjet var också solens gudinna och kopplades därmed till solguden Ra. Hon tjänade som ett av hans ögon. Enligt myten förlorade nämligen Ra sitt öga, och Wadjet kom senare att personifiera ögat. Ögat kämpade på egen hand och återvände segrande. Detta ledde till att Ra hedrade ögat genom att placera det på sin panna i form av en kobra. Denna historia symboliserar inte bara solens och månens cykler utan även teman som helhet, återfödelse och beskydd.

Wadjet dyrkades främst i Buto och fortsätter att fascinera än idag

Som nämnts dyrkades Wadjet särskilt mycket i staden Buto, där hon var den huvudsakliga gudavarelsen. Hennes tempel i Buto blev en viktig religiös och politisk plats, dit pilgrimer reste från hela Egypten för att hedra gudinnan. Utöver i Buto dyrkades Wadjet dock i hela Egypten, och hon kom även att integreras med andra lokala gudomligheter. Detta visar på hennes omfattande inflytande i det religiösa livet i dåtidens Egypten.

Faktum är att Wadjets inflytande och vördnad bestod långt efter det att det antika Egypten föll. Hennes symbolik och ikonografi fortsätter också att fascinera människor världen över än idag. Den uraeus-kobra som en gång prydde faraonernas kungakronor har dessutom bestått som en symbol för skydd, kunglig makt och den egyptiska kulturens rikedom.

Idag ses Wadjet främst som en fängslande figur för de som studerar egyptologi och mytologi. Hon påminner om de påtagliga andliga traditionerna i det antika Egypten och dess komplexa uppsättning av gudar och gudinnor. Wadjets symbolik och legender fortsätter också att belysa de forntida egyptiernas fascination för naturens krafter samt deras tro på livet efter detta.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke