Hathor – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportal, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer
Hathor – Himmels- och modergudinnan
Hathor var himmels- och modergudinnan i den forntida egyptiska mytologin. Hon var även kvinnornas och kärlekens gudinna. Egyptierna började tillbe henne redan under 3000-talet f.Kr. Hennes namn betyder “Horus hus”, men det är faktiskt oklart om detta verkligen är hennes ursprungliga namn eller ej.
Oavsett namn var hennes främsta djuriska form formen av en ko. Denna gudinna kan dock även avbildas som en hök inuti en fyrkan som representerar ett hus. Hon förknippades starkt med moderskapet och var nära kopplad till solguden Ra, vilken var hennes make. Men Ra var inte bara hennes make utan även Hathors far. Hathor hade dock även ytterligare en make, nämligen Horus.
Hathor var en av många egyptiska gudar och gudinnor
Hathor var en av många egyptiska gudar och gudinnor. Samtidigt var hon också en av de mest kraftfulla och populära sådana. Utöver att vara en himmels- och modergudinna var hon även kärlekens, skönhetens, musikens, dansens, njutningens och fertilitetens gudinna. Dessutom var hon kvinnornas beskyddade, men faktum är att även många män avgudade henne. Såväl präster som prästinnor verkade i hennes olika tempel.
Det faktum att hon var Ras dotter (och även maka) gjorde att hon ofta kallades för “Ras öga”. Detta är dock en titel som hon även delade med bland andra de bägge gudinnorna Bastet och Sekhmet. Hon hade även rollen som solens beskyddare. I egenskap av Horus maka ansågs hon även vara faraons moder och maka.
Hathor vad alltså även skönhetens gudinna och därmed en kosmetikans beskyddare. Att sminka sig ansågs på denna tid vara ett sätt att hylla och tillbe Hathor. Därför var det vanligt att man offrade allt från speglar till smink till denna gudinna. Varje år bar egyptierna ut hennes staty och lät den färdas med båt till Idfu så att hon skulle kunna återförenas med sin Horus. I samband med detta inleddes även en festival där deras äktenskap firades.
Hon förekommer oftare i populärkulturen än vissa andra gudinnor
Vissa egyptiska gudar och gudinnor har kittlat fantasin hos efterföljande generationer långt in i modern tid. Andra har istället fallit lite grann i glömska, vilket bland annat är fallet med den grekiska gudinnan Hera. Hathor hamnar någonstans mellan dessa båda extremer Hon har förvisso inte alls samma höga status idag som hon en gång hade, men trots detta är hon fortfarande en respekterad gudinna även i vår moderna tid.
Därmed är det inte särskilt förvånade att hon oftare har förekommit i populärkulturen än vad som är fallet med vissa andra gudinnor. Till exempel har Hathor spelats av den franska skådespelerskan Élodie Yung i den amerikanska filmen Gods of Egypt från 2016. I filmen får vi se en version av Hathor som blir förälskad i Horus, vilket i sig inte skiljer sig åt från den ursprungliga mytologiska berättelsen. Men i filmen är dock inte Horus densamme som den gud hon gifte sig med i mytologin.
Författaren Brian Swann skrev 2010 också en dikt vid namn Hathor. I den kan man hitta referenser till såväl gudinnan som till hennes förknippning med kor.