Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Hekate – häxkonstens, spådomens och månens gudinna

0

Hekate – häxkonstens och månens gudinna

Hekate är en gudinna som ofta förknippas med bland annat häxkonst men beskrivs på många olika sätt. Vissa menar att hon var en amazon- eller naturgudinna från början och kontrollerade därigenom födelsen, livet och döden.Hennes mörka inre kom dock att ta över alltmer med tiden. Hon besökte bland annat gravar och hade hundar, vargar, onda andar och spöken som sällskap.

Hon förknippas också ofta med natten, månen och magi. Hekate associeras ofta med den andliga världen som redan nämnts, både genom magi och häxkonst men också genom spöken och de döda. Hon beskyddar till exempel de personer som är i mellanlandet mellan de levande och döda. Hekate anses av många  som en gudinna som kan skänka syner, profetior och klardrömmar. Hon associeras också ofta med visioner, healing, visdom och ses som häxornas, prästinnornas och spådomens beskyddare.

Hekate inom de olika mytologierna

Hon förekommer både inom den grekiska såväl som den romerska mytologin. Inom den grekiska mytologin är hon en av de ursprungliga titanerna och dotter till Perses och Asteria. Vissa menar dock att hon egentligen var Zeus dotter. När titanerna störtades av de olympiska gudarna var hon en av de titaner som tog olympernas sida. Efter kriget fick hon, som enda titan, behålla sin makt över himlen, jorden och underjorden av Zeus.

Inom den romerska mytologin kallas hon istället för Trivia och är de tre vägarnas gudinna. Inom wicca tillber man bland annat gudinnan Hekate. Man menar att hon står för födelse, magi, visdom och månen. Istället för tre huvuden anser man att hon har tre ansikten vilka är jungfrun (yngre kvinna), en medelålders kvinna samt en äldre kvinna. Ibland avbildas hon med två facklor och en nyckel då hon anses kan både öppna och stänga portar till andra världar. Även inom populärkulturen återfinns Hekate och förekommer i filmer, TV-serier och böcker.

Hekate och djuren

När man talar om Hekate brukar förekomsten av djur dyka upp. Hon förknippas främst i den mer moderna tron med olika djur såsom korp, uggla och groda. Dessutom sammankopplas hon även med andra djur som åsna, fladdermus och skorpion.

Men framförallt är det hunden som hon oftast förknippas med. På en tallrik från det antika Grekland har man hittat en bild på henne tillsammans med en hund. Hon har ibland beskrivits som med tre olika huvuden varav ett av dessa huvuden är en hund. De andra två pendlar mellan häst, björn eller orm och lejon. Inom konsten framställs Hekate som denna skräckinjagande figur tillsammans med två ylande spökhundar.

Det sägs att hon vid varje nymåne står vid ett vägskäl där tre olika vägar möts och hennes tre huvuden ser då åt varsitt håll. Vissa menar att man då offrade hundkött och/eller svarta lamm till henne och att hon kunde ge materiell och politisk framgång. Vissa menar att det är endast hundar som kan se henne.

Hekate förknippas också med ting som granatäpple, växter som belladonna och maskros samt guld och myrra. Att ge något av detta i gåva när man åkallar henne kan därför vara en god idé.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke