Om Kapelludden (Sikavarp) och Heliga Birgittas kvarlevor
Sverige är ett stort och avlångt land med många mytomspunna platser. En av dessa heter idag Kapelludden men gick tidigare under namnet Sikavarp. Denna öländska by har idag spår som visar att detta var en plats med stor betydelse för såväl den kyrkliga verksamheten som för handeln under medeltidens Sverige. Platsen är belägen på Ölands östkust och var en gång i tiden en blomstrande handelsort.
Det som gör platsen så intressant är dock inte den medeltida handeln – mer fascinerande är kopplingen till Heliga Birgittas kvarlevor. Det var nämligen hit som de anlände innan de färdades vidare mot Vadstena.
Sikavarp är det medeltida namnet på Kapelludden
Sikavarp, beläget i Bredsättra socken, var mellan 1100- och 1300-talet ett framstående fiskeläge. Detta var en tid då Östersjöns vatten hyste stora mängder sill, en resurs som den öländska befolkningen utnyttjade på ett effektivt sätt. Man fångade sillen samt rensade och saltade den på plats i Sikavarp. Denna verksamhet genererade en betydande inkomst för de personer som ägnade sig åt fisket. Även kyrkan, som styrdes av biskopen i Linköping, tog del av intäkterna från verksamheten.
Men Sikavarp var dock inte enbart en viktig plats för fiske. Dess geografiska läge gjorde platsen till en viktig hamn för internationell handel. Köpmän från länderna runt Östersjön seglade dit för att handla, vilket även detta resulterade i en levande marknad och ekonomisk tillväxt.
Heliga Birgittas reliker anlände till platsen år 1373
En viktig del av Sikavarps historia är de imponerande ruinerna av en stor köpmanskyrka som idag finns på platsen. Kyrkan kom med tiden, närmare bestämt under 1500-talet, att kallas St Britas kapell. Det är via detta kapell som en intressant koppling till Heliga Birgitta kommer in i bilden. Kapellet har även gett platsen dess nuvarande namn, Kapelludden.
Enligt en berättelse anlände Heliga Birgittas reliker till Sikavarp (dåtidens Kapelludden) innan de sedan fördes vidare till Vadstena. Relikerna fördes från Rom efter hennes död 1373 och nådde Sveriges kust vid Sikavarp den 28 maj 1374. Det var alltså här, vid den betydelsefulla handelsplatsen och fiskehamnen, som skeppet la till. Därmed har platsen en koppling till kvarlevorna av ett av Sveriges allra viktigaste helgon.
Efter ankomsten till Sikavarp korsade processionen Öland för att sedan fortsätta längs öns västkust söderut till Kyrkhamn. Det hade förvisso varit mer logiskt och effektivt att ta en direkt rutt mot Söderköping. Men följet tycks alltså ha tagit en omväg, för att på så vis nå en så stor del av Linköpings biskopsdöme som möjligt.
Kistan med Birgittas kvarlevor transporterades vidare över Kalmarsund och längs den svenska östkusten. Processionen stannade till vid flera olika hamnar och kyrkor, inklusive den i Kalmar, innan man slutligen nådde fram till Söderköping. Avslutningsvis fördes relikerna till Vadstena, dit följet hade tagit sig den 4 juli 1374.
Dagens ruiner på Kapelludden påminner om det forna Sikavarp
Idag finns den medeltida kyrkans ruiner kvar på Kapelludden. De påminner oss om en svunnen tid på den blomstrande handelsorten Sikavarp. Numer förtäljer platsen en fascinerande historia om den medeltida ekonomin, den religiösa hängivenheten och vördnaden för ett helgon som än idag är påtaglig såväl i Sverige som utanför landets gränser.