Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Hur påverkas sömnen av fullmåne?

1

Forskare menar att månen kan beskyllas om du upplever en natt med dålig sömn. I alla tider har månen beskyllts för att göra oss människor galna, och till och med förvandla människor till varulvar. Forskning har dock gång på gång visat att det inte finns någon koppling mellan sömnproblem och fullmåne.

Människor har länge rapporterat om att de har svårare för att somna och även fortsätta sova vid fullmåne. Även efter en till synes god natts sömn, kan många uppleva att de känner sig lite segare efter en natt med fullmåne än efter andra nätter. Att människor som bor i öppna landskap eller saknar rullgardin på fönstrena i sin naturnära stuga får sömnen förstörd av fullmånen är inte särskilt konstigt.

Men långt efter det att människan började bo i inomhusmiljöer med gardiner som kan stänga ute mer eller mindre allt ljus, har detta fenomen ändå kvarstått. Det som alltid har varit lite oklart är om det är månen som verkligen bråkar med oss, eller om det är en kombination av vår fantasi och selektiv rapportering som har gjort att de som tror på månens cykler ser mönster där de egentligen inte finns. Nyligen fann dock forskare bevis för att måncykeln faktiskt tycks påverka vår sömn, även då man inte kan se månen och inte är medveten om den faktiska månfasen.

Forskning på fullmånens effekt på vår sömn

Under fyra år övervakade forskare hjärnaktivitet, ögonrörelser och hormonsekret från 33 försökspersoner i ett labb medan deltagarna sov. Alla deltagare var friska, hade inga sömnproblem, och tog inga droger eller läkemedel. Efter att ha granskat sin data, fann forskarna att hjärnans aktivitet som är kopplad till djup sömn sjönk med 30 procent under den tid som det var fullmåne. Det tog också längre tid för deltagarna att somna, fem minuter i genomsnitt, och totalt sov de i genomsnitt 20 minuter mindre under nätter med fullmåne. Deltagarna upplevde också att deras sömn var sämre vid fullmåne och visade sänkta nivåer av melatonin, vilket är ett hormon som reglerar kroppens cykler av sömn och vakenhet.

Det tog mer än fyra år innan den ansvariga sömnforskaren beslutade sig för att offentliggöra dessa resultat, eftersom han först inte trodde på dem själv. Han var skeptisk och ville gärna se att resultaten upprepades i en annan studie. Forskare har länge känt till att människokroppen ofta baserar viktiga funktioner på regelbundna cykler, som varar i ungefär en dag, som till exempel dygnsrytmen. Baserat på dessa upptäckter, tror forskarna att människor också kan uppleva måncyklerna, vilka varar en månad, och på ett ungefär matcha tiden mellan två fullmånar. Även i djurriket är ett antal mönster i djurens beteende kopplat till måncykeln, bland annat könen på korallerna.

Även om vi börjar kunna fastställa att månen faktiskt har en effekt på sömnen, är det fortfarande oklart hur den mekanism som orsakar sömnproblemen fungerar. Genom forskning i mörka labb har man kunnat utesluta att det är ljuset som ligger bakom effekten, och det är inte heller gravitationen. I framtiden kommer kanske forskningen att kunna visa exakt hur vår sömn påverkas av fullmåne och varför.

Dela.

Om skribenten

1 kommentar

  1. Pingback: Påskens fullmåne - Carinas Photolifestyle

Lämna en tanke