Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Indra – Åskans och stormarnas gud

0

Den människoliknande guden Indra var den allra viktigaste guden i den vediska religionen och blev senare även en viktig sådan i hinduismen och buddhismen. Indra framstår som en imponerande varelse, men i egenskap av gudarnas konung anses han ofta vara välvillig och generös gentemot sina följare, upprätthålla fred och välstånd samt leverera efterlängtade regnväder som får torka att upphöra.

Indra är hinduismens motsvarighet till Zeus, Jupiter och Tor (eller Oden). Han kan även kallas på i tider av krig för att vara till hjälp med sina gudomliga vapen och gynnsamma ingripanden. Indra har med tiden förvandlats från en tillbedd gud till en mytologisk figur i olika, ibland mindre smickrande, äventyr. Trots detta har Indra fortsatt att vara sammankopplad med regn, stormar och det östra väderstrecket.

Åskans och stormarnas gud

I den hinduiska skapelseberättelsen föddes Indra (samt hans bror Agni) ur munnen på den ursprungliga guden eller jätten Purusha, vars övriga kroppsdelar födde övriga medlemmar i den hinduiska uppsättningen av gudar. Dessa nya gudar bringade sedan order i kosmos. Indra, som satt på sin tron i den tredje himlens ovädersmoln, är tillsammans med sin fru Indrāni molnens och skyns härskare.

I indisk mytologi likställs molnen med gudomligt boskap och ljudet av åska i samband med åskväder är Indra som kämpar mot de demoner som alltid försöker stjäla dessa himmelska kor. Dessutom likställs regnet med Indra som mjölkar sin gudomliga hjord och denna gud ses som en beskyddare av jordliga boskap som tillhör hans dyrkare. Indra förkroppsligar och styr universum, balanserar jorden i sin handflata och manipulerar den efter eget behag. Han har även skapat floder och strömmar genom att forma berg och dalar med sin heliga yxa.

Ett omättligt begär

Indra har en följeslagare i form av sin apa Vrishakapi, vilken han håller som husdjur, men Indras tillgivenhet till denna apa föranledde en gång Indrānis vrede. I ren avundsjuka inledde hon ett förhållande med Vrishakapi. När Indra upptäckte detta, drev den arge guden iväg djuret. Indra själv blev dock vid ett senare tillfälle påkommen i famnen på Vrishakapis fru av sitt tidigare trofasta husdjur. Därmed lät de udda vara jämnt och deras vänskap återupprättades.

Indra är känd för sin virilitet och har vid flera andra tillfällen varit otrogen mot sin fru. Ofta har han förklätt sig själv för att bättre kunna förföra sina offer. En som föll offer för gudens till synes omättliga begär var frun till den vise Gautama. Ibland stod dock Indras kärleksäventyr honom dyrt. Till exempel blev han så brutalt upphackad i bitar av en förargad man att gudarna hade svårt att sätta ihop honom igen. När de till slut lyckades göra detta, fann de att en viktig del av honom saknades och de tvingades därför ge guden en bagges penis.

Så avbildas Indra i konsten

Indra porträtteras ofta svingandes en åskblixt (vajra), men han kan även bära en chakra-diskus, en ankusa (elefantkrok) och en tanka (yxa). Han avbildas ofta ridandes på sin vita elefant Airāvata, som föddes ur haven i samband med att världen skapades. Inom den senare buddhismen har gudens åskblixt ersatts av Vajrayana (en diamantspira).

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke