Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Kinesiska gudinnor – Solgudinnan, odödlighetsgudinnan och modergudinnan

0

Kinesiska gudinnor – tre av de stora gudinnorna

Inom den kinesiska mytologin finns en uppsjö av olika gudar och gudinnor. Vissa kinesiska gudinnor har under historiens gång försvunnit. Detta beror på att kvinnan fick en lägre status i Kina under medeltiden. Under denna period tog man helt enkelt bort vissa gudinnor eller så ersatte man dem med gudar istället.

Solgudinnan Xi He

Xi He, ibland också skrivet Xihe eller Shiho i vissa källor, är en solgudinna inom den kinesiska mytologin. Hon anses vara den som födde tio solar. Det berättas om att hon varje dag åkte med en av sina solsöner i en vagn som drogs av en drake.

Man förknippar ofta Xi He med solkalendern. Detta då man anser att hon uppfunnit den för att kunna hålla reda på vilket av sina tio barn som skulle få följa med i vagnen. Den tidiga kinesiska kalendern hade nämligen endast tio dagar vilket förklarar sönernas antal.

Xi He var gift med himmelsguden Di Jun som också var gift med Chang Xi som var mångudinnan. Det var hon som antas uppfunnit månkalendern och hade sina tolv månbarn i en egen vagn. Man ser ofta Xi He och Chang Xi som yin och yang som varandras motpoler.

Nugua eller Nüwa – modergudinnan

Nugua, eller Nüwa som hon också kallas, var modergudinnan. Man anser att hon tillsammans med sin bror och make Fuxi var de som skapade världen och äktenskapet. Vissa anser att hon till och med var en av de tre gudomliga härskarna.

Vissa myter beskriver att hon var ensam och skapade världen av lera. En annan myt gör gällande att alla förutom henne och Fuxi dog av en flodvåg. De gifte sig och deras ättlingar var de som sedan befolkade världen på nytt.

Odödlighetsgudinnan Hsi Wang Mu

Hsi Wang Mu, även kallad Xi Wangmu eller Xiawangmu, betyder drottningmodern i väster. Hon är en gudinna som har framställts som en fasansfull varelse. Detta gjordes inom den kinesiska mytologins tidigaste bokverk Shanhaijing. Senare framställdes hon dock som en härskarinna över det jordiska paradiset. Hon var även förvaltare av odödlighetens hemlighet, vilket gjorde att hon fick namnet som odödlighetsgudinna.

Hon är en av den alla kinesiska gudinnor vars historia sträcker sig allra längst bakåt i tiden. Den äldsta kända avbildningen hittade man när man gjorde utgrävningen av Markis Haihuns grav. Han var en kejsare under Handynastin i Kina och levde mellan 92 och 59 f.Kr. Man hittade avbildningen på en bronsspegel.

Hsi Wang Mu levde bland molnen på det höga berget Kunlun. Detta berg är inte den bergskedja som finns i Asien idag utan det är ett mytiskt berg som finns i de västra delarna. Berget spelar en viktig roll inom den kinesiska mytologin. Man ansåg nämligen att den utgjorde världens axel. Gudinnan kunde ibland ses flyga på en fågels rygg.

På berget fanns ett stort persikoträd. Enligt sägen mognade frukterna från trädet endast var 3000:e år. Det sägs att persikorna kunde ge gudarna odödlighet och är också en symbol för just odödlighet. Hon anses ha makter som gör att hon kan kontrollera både tid och rum. Det är också hon som avgör hur lång livstid som varje levande väsen har och vakar även över efterlivet.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke