Anundshög
I utkanten av Västerås i Västmanland ligger en av de främsta och mest spännande historiska platserna i Sverige, nämligen Anundshög och Badelundaåsen. Anundshög är namnet på dels en gravhög och dels på själva fornminnesområdet som högen ligger i. Fornlämningsområdet är en av de bäst bevarade områdena i landet. Det har därför en stor och viktig roll i den svenska historien.
Namnet Anundshög
Högen användes ända in på medeltiden som tingsplats och kallades då för Anunda Högh. Det finns information om att en pastor vid namn Holstenius på 1600-talet talade om tingsplatsen som enligt brev från 1300- och 1400-talet redan då fanns på platsen. Under järnåldern var platsen en knutpunkt för kommunikation och samlingsplats. Den var viktig för de olika handelsvägarna i Mälardalen och som gick vidare ut i världen. Det var även ett kulturellt centrum.
Vidare gick också kungens Eriksgata gick igenom hela område. Vägen fanns dock redan under järnåldern och det är många mäktiga personer som har befunnit sig på vägen. När sveakungen red genom Västmanland på sin Eriksgata gjorde han ett stopp på tinget vid Anundshög. Detta för att västmanlänningarna kund skulle kunna bekräfta sitt val av den nye svenske kungen på vägen mot Uppsala.
Namnet Anundshög finns också på en runsten på platsen som dessutom står precis framför den största gravhögen. På stenen finns inskriptionen “Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden, Anunds broder. Vred högg runorna”. Man tror därför att namnet på högen kommer från texten på stenen.
Fornminnesområde
Det stora fornminnesområdet består av tolv gravhögar, fem skeppssättningar, tio runda stensättningar, 14 resta stenar och slutligen en runsten. Den största skeppssättningen är 53 meter lång och 16 meter bred. De andra varierar mellan 23 och 51 meter långa och upp till 25 meter breda. Det är unikt med så många stora skeppssättningar i Sverige. Stenarna i skeppssättningarna var nedfallna från mitten av 1600-talet till 1932 då fyra av skeppssättningarna restaurerades.
Kring gravfältet på området finns också en labyrint som är väl bevarad. Labyrinten består av 2000-3000 stenar. Det är fortfarande oklart vad labyrinten användes till men man tror att det handlar om olika riter som skedde under våren. Inne i skogen vid området finns ytterligare cirka 50 runda stensättningar. På Badelundaåsen finns bland annat över 200 gravar.
Gravhögen
Den största gravhögen på området är faktiskt den största gravhögen i hela Sverige. Den är hela nio meter hög och 64 meter i diameter. Högen har daterats till 500-1050 e.Kr. vilket innebär att den har tillkommit under vikingatiden. De andra gravhögarna som finns varierar mellan äldre bronsålder och vikingatiden.
Man vet inte vem eller vilka som är begravda i högen. Man vet inte heller vem som är begravd i någon av de andra större högarna som också finns i området. Enligt en uppfattning var det en konung eller jätte som är begravd där. Vissa talar om att det var den svenska sagokungen Bröt-Anund som är begravd i högen. Man tror dock att gravfältet har varit i bruk under många hundra år. Gravhögen har under tidens gång varit utsatt för plundringsförsök och arkeologiska utgrävningar sedan 1998.
Kraftplats
Många uppfattar att området har starka energier och speciellt då själva skeppssättningen som även anses ha healande krafter. Men även på andra ställen i området kan man känna av kraftfulla energier och dess healande kraft. Den som är öppen kan även uppfatta olika slags naturväsen.