Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Medicinalväxter – infusion, dekokt, macerat/örtolja och tinktur

0

Skillnaderna mellan infusion, dekokt, macerat/örtolja och tinktur

Medicinalväxter har i flera århundraden varit kärnan i olika naturläkemedel. Det finns många olika läkande lösningar som kan göra allt från att lindra vanliga förkylningar till att hantera kroniska sjukdomstillstånd. Hur pass effektiva dessa botaniska behandlingar är beror dock till stor del på hur växtens medicinska egenskaper utvinns och utnyttjas. Till exempel finns det skillnader mellan infusion, dekokt, macerat och tinktur. Genom att förstå grunderna i dessa metoder, och de viktigaste skillnaderna mellan dem, kan du maximera behandlingens fördelar.

Vad är en infusion?

En infusion är en av de enklaste och mest använda metoderna för att utvinna de aktiva beståndsdelarna i medicinalväxter. Den går ut på att låta växtmaterial, vanligtvis blad eller blommor, dra i varmt vatten under en viss tid. Processen kan liknas vid att göra ett te. Vattnet drar ut växtens aktiva beståndsdelar, vilka sedan konsumeras genom att du dricker vätskan.

Infusioner används i allmänhet för växter som har flyktiga föreningar och känsliga strukturer. Några exempel på sådana är kamomill, pepparmynta och lavendel.

Vad är en dekokt?

Dekokt är en metod som ofta används för hårdare, träiga delar av växten såsom dess rötter, bark och frön. I denna process kokas växtmaterialet i vatten under en längre tid, vanligtvis mellan 10 och 30 minuter. Kokningen möjliggör en mer aggressiv utvinning av växtens aktiva beståndsdelar, och resultatet blir därmed en mer potent vätska.

Växter som ingefära, kanelbark och maskrosrot gör man ofta en dekokt på. Detta görs för att maximera växtens medicinska fördelar.

Vad är ett macerat / örtolja?

Maceration kan man göra både varma och kalla även om man traditionellt har gjort den kall. Det innebär att ett växtmaterial blötläggs i en vätska vid rumstemperatur, i syfte att utvinna växtens aktiva ämnen. Till skillnad från en infusion eller en dekokt, där värme används för att sätta igång denna process, förlitar man sig vid maceration på tidsåtgången. Växtmaterialet får ofta ligga i vätskan i flera veckor för att gradvis frigöra sina medicinska egenskaper. Resultatet av denna process kallas för ett macerat.

Maceration används ofta för att utvinna oljelösliga föreningar. Detta är vanligtvis den metod som lämpar sig bäst för känsliga blommor och blad som kan förlora sin styrka vid upphettning. Växter som ringblomma och johannesört macereras ofta.

Salva, tvål mm
Man även göra salva genom att smälta ner bivax i örtoljan. Man kan även använda till att göra tvål eller andra produkter som innehåller olja.

Vad är en tinktur?

En tinktur är ett alkoholhaltigt extrakt av en växts medicinska komponenter. Detta är en fjärde metod som kan användas för att utvinna de aktiva ämnena ur en medicinalväxt. Processen går vanligtvis ut på att blötlägga växtmaterial i alkohol (oftast etanol) under en längre tid. Inte sällan blötläggs växtmaterialet i flera veckor, varpå de fasta delarna sedan silas bort för att få fram en vätska. Vätskan kan konsumeras i mindre, uppmätta doser.

 

Tinkturer är mycket koncentrerade och har en längre hållbarhet än infusioner och dekokter. De används ofta för växter som har komplexa kemiska profiler, såsom echinacea och valeriana.

Välj mellan infusion, dekokt, macerat och tinktur med omsorg

Genom att förstå de grunder och skillnader som vi har belyst i denna artikel kan du välja den metod som lämpar sig bäst för att utvinna de medicinska egenskaperna ur en växt. Såväl infusion som dekokt, macerat och tinktur kan vara ett rätt val i olika fall utifrån sina unika fördelar och begränsningar. Därför är det viktigt att anpassa utvinningen utifrån den medicinalväxt som används och det tillstånd du önskar behandla.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke