Att hämta inspiration och att vända sig till växtvärlden för att få hjälp med olika besvär och åkommor har genom årtusenden varit populärt. Tidigare har olika folk vänt sig till naturens skafferi och därigenom fått kunskaper om örter och andra växters läkande och hälsofrämjande egenskaper. Även i vår moderna tid används naturmedicin som lindring eller för att förebygga vissa typer av besvär och ohälsa.
Skillnaden mellan växtbaserade läkemedel och naturläkemedel
Det kan vara en god idé att här beskriva skillnaderna mellan växtbaserade läkemedel och naturläkemedel. Enligt Läkemedelsverket består växtbaserade läkemedel, eller åtminstone den verksamma beståndsdelen, av växter, svampar, lavar och/eller alger.
Naturläkemedel består däremot av djurdelar, en bakteriekultur, mineraler eller salt. Dessa verksamma beståndsdelar kan inte vara för bearbetade eller modifierade, för då kan de inte ingå i gruppen naturläkemedel. I Sverige används naturläkemedel vid enklare besvär. Sedan några år tillbaka ställs samma krav på växtbaserade läkemedel som de mer ordinära läkemedlen och Läkemedelsverket godkänner dessa läkemedel som de kanske mer vanliga medicinerna som vi är vana vid. Man kan därmed nu se att även om de växtbaserade läkemedlen har blivit färre, har de också blivit bättre och även säkrare.
Naturmedicin i Sverige
I Sverige finns det mer än 250 olika ätliga växter, och de kan användas med fördel som ett komplement i matlagningen, men även som hälsofrämjande eller lindring av olika åkommor. I vår vackra svenska natur växter alltså flera olika växter och örter som vi med fördel kan nyttja. Vissa av dem, som till exempel citronmeliss, behöver du själv odla i ett trädgårdsland eller i en kruka.
Ros
Rosens frukt, nypon, innehåller väldigt mycket C-vitamin men också olika antioxidanter och omega-fettsyror. Nyponen är också enkelt att få sig, till exempel i form av nyponsoppa. Även rosens blommor kan användas, men främst som ett komplement i matlagningen, som till exempel rosenvatten, saft och marmelad.
Lind
Lind i den svenska naturen växter på olika platser, som till exempel skogsbryn, bergsbranter och ädellövskog. Skotten på linden kan plockas och ätas från höst till vår. Lindblom innehåller glykosider som hjälper till att sänka feber samt lindra infektioner. Om man gör te på lindblomman kan det ge en lugnande effekt men också hjälpa till att motverka feber, infektioner samt förkylning.
Johannesört (äkta)
Denna växt växer på ljusa och öppna ängar samt betesmarker, men kan också finnas vid vägkanter och i diken. Man hittar den främst kring midsommar. Johannesört innehåller hypericin och hyperforin som hjälper till att lindra depressioner, ångest och långvarig stress. Äkta johannesört har sedan antiken använts för att behandla vissa mentala sjukdomar.
Tranbär
Tranbär växer i Sverige på en öppen och våt mark som innehåller vitmossa, som till exempel olika myrar och kärr. Tranbär har en lång och välkänd historia som en hjälp och lindring till urinvägsbesvär, men innehåller också kalcium, magnesium, kalium, C-vitamin och antioxidanter.
Kamomill (äkta)
I Sverige växer kamomill på fuktig, kalkfattig åkerjord mellan juni och september. Den äkta varianten kan vara lite svårare att finna i naturen, men om man vill åt den medicinska effekten är det viktigt att hitta och välja den äkta kamomillen. Kamomill hjälper till att hämma inflammation, är kramplösande och har en smärtstillande effekt. Om man dricker det som te kan det hjälpa till mot smärtor i magen, kramper och uppblåsthet.