Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Påskön

0

Påskön är en ö som på spanska kallas Isla de Pascua och på polynesiska går under namnet Rapa Nui. Ön är belägen i den sydöstra delen av Stilla havet, drygt 360 mil väster som det sydamerikanska landet Chile. Omkring 7 800 personer bor numera på ön, och majoriteten av dessa är polynesier. Men det som är mest fascinerande med denna ö är dess historia och den mystik som omgärdar ön. Många hävdar att Påskön är en av de mest spirituella platserna på Jorden.

Så befolkades Påskön

Moai (de enorma stenstatyer som är belägna på Påskön) är redan kända för de allra flesta. Men många frågor kvarstår fortfarande: Varifrån kom öns ursprungliga invånare? När anlände de till ön och hur tog de sig dit? Hur och varför skapades de ökända moai? Och hur kunde dessa massiva statyer som väger många ton flyttas utan hjälp av lyftkranar eller annan avancerad teknologi?

Debatten kring alla dessa frågor pågår än idag. Men enligt den lokala legenden kom de första människorna till Påskön någon gång mellan 700- och 800-talen. Detta till trots pekar nyligen funna arkeologiska bevis på att ankomsten snarare skedde under 1200-talet. Trots att teorierna här går isär finns det fler oklarheter kring öns urinvånare. Man har tidigare trott att de första bosättarna kom till ön från Sydamerika.

Genom moderna DNA-tester har man dock bekräftat vad lokalinvånarna hela tiden har hävdat: Påsköns urinvånare härstammar från de polynesiska Marquesasöarna. Dit kom de sannolikt med hjälp av primitiva kanoter. Mellan de bägge destinationerna är avståndet hela 366,2 mil. Men det största mysteriet är inte vilka urinvånarna var eller hur de först anlände till ön.

Moai – Påsköns välkända stenstatyer

Det kanske allra största mysteriet som omgärdar ön är hur de enorma stenstatyerna kunde förflyttas från stenbrottet till sina respektive plattformar. Vetenskapsmän tycks tro att detta ska ha skett genom att rulla dessa moai på valsar av nedhuggna träd. Detta ska alltså ha skett över flera kilometer långa sträckor i det steniga landskapet. Denna teori har även testats i modern tid och man lyckades då flytta en stor replika av en moai en viss sträcka på detta vis. Men samtidigt krävdes en lyftkran för att överhuvudtaget lyfta upp statyn på valsarna.

Ättlingar till urbefolkningen på Påskön hävdar istället att statyerna ska ha flyttats med hjälp av mana, en slags övernaturlig kraft. Med hjälp av denna kraft ska de olika moai helt enkelt ha promenerat till sina respektive platser. Hur det egentligen har gått till kommer vi kanske aldrig få reda på. Tyvärr har dock varken själva statyerna eller den övernaturliga kraften kunnat rädda Påskön från total förödelse.

Öns förfall

Tidigt under 1800-talet anlände nämligen slavjägare till platsen och förde majoriteten av den kvarvarande vuxna befolkningen till Peru. I samband med detta kom även smittkoppor till ön och år 1877 fanns endast 111 invånare kvar på Påskön. Även katolska missionärer anlände till ön och förbjöd urinvånarna från att tala sitt språk och utföra sina danser och sånger. Öns invånare förlorade kontakten till sin kultur och därigenom även sin vilja att leva, vilket ledde till att ytterligare människor dog.

Idag bor alltså omkring 7 800 personer på Påskön. Men det enda som återstår från den tidigare civilisationen är de drygt 1 000 moai som står på ön. Det tycks även finnas en oförklarlig spirituell kraft som vilar över platsen.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke