Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Persefone – härskarinna över underjorden

0

Persefone – Vivi Linde driver Tarotguiderna Sveriges största Tarotlinje och Mediala portal. Även Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, artiklar mm

Persefone – Mörkrets drottning och vårens gudinna

Bland de olika gudinnorna och gudarna i grekisk mytologi sticker Persefone ut som en central figur. Hon förenar ljus och mörker samt liv och död. Hon lever nämligen ett dubbelliv som härskarinna över underjorden tillsammans med sin make Hades samt som en symbol för återfödelse och vårens ankomst. Här undersöker vi den komplexa bilden av henne och beskriver hennes unika ställning i den grekiska mytologin.

Myten om Persefone

Persefone är dotter till skördegudinnan Demeter och gudarnas kung, Zeus. Hon är dock främst känd för berättelsen om hennes bortrövande av Hades, underjordens gud. Han förälskade sig i henne och bestämde sig för att göra henne till sin drottning. Enligt myten plockade Persefone blommor på en äng när jorden öppnade sig och Hades dök upp. Han tog henne och förde henne ner till underjorden.

Demeter blev förtvivlad över sin dotters försvinnande och sökte efter henne över hela världen. I samband med sitt sökande upphörde hon att sköta sina plikter som skördegudinna. Detta ledde till att jorden blev steril. Därmed tvingades slutligen Zeus att ingripa. Ett avtal slöts där Persefone skulle tillbringa en del av året i underjorden och resterande del med sin mor ovan jord.

Symboliken och betydelsen

Persefones årliga återkomst till jordens yta symboliserar återfödelsen i naturen efter vinterns död. Återkomsten innebär även att våren börjar. Hennes tid i underjorden representerar sådden  som måste dö och begravas i jorden för att sedan kunna gro och åter födas. På detta sätt blir Persefone en mångfacetterad gudinna som förkroppsligar cykeln av liv, död och pånyttfödelse.

Dessutom framställs hon ofta som en medlare mellan de levande och de döda. Som underjordens drottning har hon makt över de avlidnas själar. Men hennes band till livet ovan jord ger samtidigt hopp om återfödelse och förnyelse. Då hon förknippas med både livets och dödens krafter var hon en viktig gudinna i den forntida grekiska religionen och kulturen.

Dåtida dyrkan och nutida tolkning av myten om Persefone

Persefone dyrkades i flera forntida grekiska ritualer och festivaler, ofta tillsammans med sin mor Demeter. De eleusinska mysterierna var en av de viktigaste religiösa festivalerna i det antika Grekland. Den firade insikter om livet efter detta och naturens cykler genom att skildra myten om Demeter och Persefone.

I modern tid fortsätter Persefone att fascinera. Hon är en symbol för kvinnlig kraft, omvandling och dualitet. Hennes historia har tolkats på många olika sätt, däribland som en berättelse om kidnappning och förtryck. Men den har även tolkats som en skildring av personlig utveckling och självständighet.

Avslutande tankar

Persefone är en gudinna i den grekiska mytologin, men hon är även en tidlös symbol för livets cykler och dödens mysterier. Dessutom är hon även en symbol för hoppet om förnyelse och pånyttfödelse. Genom att ta del av hennes berättelse kan vi utforska de djupa banden mellan mörker och ljus samt förlust och återfödelse. Dessa dualiteter formar vår värld och vår förståelse för livet. Persefone påminner oss om att det även i mörkrets djupaste skuggor finns ett löfte om ljus och nytt liv.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke