Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Ringblomma – naturens guld för hälsa och välmående

0

Ringblomma – naturens guld för hälsa och välmående

I folkmedicinens värld är ringblomman (Calendula officinalis) en starkt lysande stjärna. Den uppskattas för sina mångsidiga läkande egenskaper. Från dess solliknande blommor utstrålar nämligen inte bara en skönhet utan även en kraftfull förmåga att läka oss människor. Här tittar vi närmare på denna medicinalväxt och dess historia samt medicinska användningsområden.

Ringblomma har flera viktiga läkande egenskaper

Ringblomman har en rik historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. I antikens Grekland, Rom och Arabien användes den för sina antiseptiska och inflammationshämmande egenskaper. Under medeltiden var växten en viktig del i trädgården för munkar och nunnor, som odlade den för dess medicinska användningsområden.

Denna växt är trots allt känd för sina kraftfulla antiinflammatoriska, antiseptiska och sårläkande egenskaper. Den innehåller flavonoider, karotenoider och saponiner, vilka allesammans bidrar till dess läkande egenskaper.

Ringblomman används främst för:

  • Hudvård. Den är framför allt känd för sin förmåga att behandla olika hudbesvär. Den används ofta i salvor för att främja läkningen av sår, brännskador, eksem och solbränna. Dess antiinflammatoriska egenskaper gör den idealisk för att lugna irriterad hud och minska rodnad.
  • Antiinflammatorisk effekt. Ringblommans förmåga att minska inflammation gör den till ett effektivt botemedel mot många olika tillstånd. Några exempel på sådana är magsår, menstruationssmärtor och tandköttssjukdomar. Den är också användbar vid behandling av åderbråck och hemorrojder.
  • Antioxidantiska egenskaper. De antioxidanter som finns i växten bekämpar fria radikaler. Därmed kan ringblomma användas för att minska risken för kroniska sjukdomar och stödja det allmänna immunförsvaret.

Användning och dosering

Denna medicinalväxt kan användas i olika former, såsom te, tinktur, olja och salva. Vid invärtes bruk, som te eller tinktur, bör du rådgöra med en läkare för att avgöra den rätta doseringen. Utvärtes bruk i form av salva eller olja anses vara säker för de flesta och den kan då användas direkt på huden.

Forskning på ringblomma och modern användning

Modern vetenskaplig forskning har börjat bekräfta vad folkmedicinen länge har vetat om ringblomman. Studier har visat på dess effektivitet i behandling av dermatologiska besvär samt dess potential som ett antiinflammatoriskt och antibakteriellt medel.

Ett av de mest lovande områdena för växten är inom hudvård och dermatologi. Forskning har visat att ringblomma effektivt kan behandla olika hudbesvär. Det handlar om allt från mindre sår och skrubbsår till mer komplexa tillstånd som psoriasis och dermatit. Växtens förmåga att påskynda sårläkningen och minska inflammationen gör den till en värdefull ingrediens i många moderna hudvårdsprodukter.

Avslutande tankar

Ringblomman är en riktig skatt inom örtmedicinen och erbjuder en naturlig lösning på en rad olika hälsobesvär. Framför allt kan denna medicinalväxt användas för att behandla besvär som rör huden och inflammation. Dess långa historia av användning och den pågående forskningen befäster växtens plats som en värdefull resurs i naturapoteket.

Att inkludera ringblomma i ditt personliga apotek kan vara ett enkelt och effektivt sätt att utnyttja naturens egen läkekonst. Som alltid är det viktigt att rådgöra med en vårdgivare innan du påbörjar en ny örtbehandling. Detta gäller i synnerhet om du redan tar andra läkemedel eller om du har befintliga hälsotillstånd.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke