Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Sankt Göran – Skyddshelgon

0

Sankt Göran – Skyddshelgon och drakdräpare

Sankt Göran är en historisk figur som uppskattas i många olika kulturer runt om i världen. Han är främst känd som Englands drakdräpande skyddshelgon. Men han är även vördad i flera andra regioner, såsom i Georgien, Etiopien och Katalonien, för att bara nämna några. Hans livshistoria genomsyras förvisso av legender och är höjd i ett stort dunkel av osäkerhet, men han har trots detta en stor kulturell och historisk betydelse.

Hans tidiga liv och karriär inom militären

Sankt Göran föddes troligen i en kristen familj någon gång mellan år 275 och 280 e.Kr. Han föddes i Nikomedia, en ort som idag heter İzmit och är belägen i Turkiet. Detaljerna om hans tidiga liv är ganska oklara, men man tror att hans föräldrar var av grekiskt ursprung. Hans far hette Gerontius och var en romersk officer från Kappadokien. Hans mor hette Polchkronia och härstammade från staden Lydda i den romerska provinsen Syrien-Palestina.

Med tiden kom Sankt Göran att följa sin fars fotspår och bli en soldat i den romerska armén. Han steg i rang och blev först tribun och därefter greve. Han tjänade under kejsaren Diocletianus, som ansvarade för en av de viktigaste perioderna av förföljelse av kristna i Romarrikets tusenåriga historia. Kejsare Diocletianus kom för övrigt även i kontakt med ett annat blivande skyddshelgon, nämligen Genesius.

Sankt Göran dog martyrdöden år 303 e.Kr.

Trots den ökande förföljelsen av kristna personer förblev Sankt Göran orubblig i sin tro. När Diocletianus utfärdade ett edikt protesterade han och blev därför arresterad, torterad och slutligen avrättad den 23 april år 303 e.Kr. Hans trotsiga inställning mot kejsaren och hans martyrskap tros ha föranlett hans helgonförklaring.

Berättelsen om Sankt Göran och draken

En av de mest berömda berättelserna om skyddshelgonet Sankt Göran har dock inte med hans martyrdöd att göra. Berättelsen ifråga handlar istället om hans mytomspunna möte med en drake. Denna legend har berättats i många århundraden och målar upp en bild av en fruktad drake som terroriserade en stad. Sankt Göran porträtteras som den galante riddaren vilken träder fram för att dräpa besten och rädda staden.

Det finns flera olika varianter av denna berättelsen, men en vanlig version av den är att draken bygger sitt bo vid en källa som försörjde den libyska staden Silene med vatten. För att blidka draken och få fortsatt tillgång till vattenförsörjningen offrade invånarna i staden varje dag får. När de fick slut på får började de istället att offra sina barn – vilka barn som skulle offras avgjordes genom ett lotteri.

En dag föll lotten på kungens dotter. När hon skulle erbjudas till draken dök Sankt Göran upp på sin häst, dräpte draken med sin lans och räddade prinsessan. Som tack för detta konverterade invånarna i Silene till kristendomen.

Han helgonförklarades för sitt martyrskap

Trots att berättelsen som Sankt Göran och draken har han tack vare sin tro och sitt mod blivit en kraftfull symbol. Han är också en högt respekterad figur som vördas inom den kristna världen. Han helgonförklarades för sitt martyrskap och den 23 april varje år infaller hans minnesdag.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke