Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Sekhmet – den mäktiga lejongudinnan

0

Sekhmet – den mäktiga lejongudinnan

I den gamla egyptiska mytologin finns många gudar och gudinnor, bland andra den mäktiga lejongudinnan Sekhmet. Hon har ett lejonhuvud ovanpå en kvinnas kropp och symboliserar både krigets skräck och läkandets helande krafter. Fortsätt att läsa den här artikeln för att lära dig mer om henne och hennes betydelse för de antika egyptierna!

Vem var Sekhmet?

Namnet Sekhmet betyder “den mäktiga”, och hon var en av de mest respekterade gudinnorna i det antika Egypten. Hon förknippades med krig och förstörelse, men också med läkning och skydd mot sjukdomar. Denna gudinna ansågs vara solguden Ras dotter och hon framställs därför ofta med en solskiva på sitt huvud.

Som krigsgudinna var Sekhmet fruktad av sina fiender. Hon ansågs leda faraonerna i tider av krig, skydda dem samt ge dem styrka och seger. Hennes temperament och kraft var både en välsignelse och en förbannelse för de gamla egyptierna. De utförde omfattande ritualer för att blidka henne och försäkra sig om att hon inte vände sin ilska mot dem själva.

Men trots att hon var en gudinna som förknippades med förstörelse hade Sekhmet även en mjukare sida. Hon var känd som en mäktig helare. Hennes präster och prästinnor sades kunna bota sjukdomar, och de ägnade sig åt någon form av läkekonst som byggde på ritualer och magiska föremål. Gudinnan var med andra ord som två sidor av ett mynt — hon kunde både orsaka och bota sjukdomar. Detta gjorde Sekhmet till en komplex och mångsidig gudinna.

Över 700 statyer av henne hittades i ett tempel

Det finns avbildningar av Sekhmet bevarade i många tempel och museer runt om i världen. Hon framställs vanligtvis sittande med en ankh i ena handen och en sfinx bredvid sig. Ett av de mest anmärkningsvärda templen som har skapats för henne är Mut-templet i Karnak. Där har man hittat över 700 statyer av denna gudinna. De visar henne både som fredlig och som krigisk, vilket återspeglar hennes dubbla roll i den gamla egyptiska religionen.

Statyerna spelar en viktig religiös roll då de användes för att bota faraon Amenhotep II från sjukdom. Han skapade allt som allt 730 statyer av gudinnan för alla årets dagar, för att få turen på sin sida. Många präster offrade och bad till statyerna för att blidka den mäktiga Sekhmet.

Sekhmets arv

Lejongudinnan Sekhmet fortsätter att fascinera både forskare och personer som har ett intresse för egyptisk mytologi. Idag används hennes avbildningar ofta som en symbol för kvinnlig styrka och självständighet. Berättelserna om henne påminner oss också om hur komplex den antika världen var och vilken makt dess gudar hade.

Sammanfattningsvis är denna gudinna en fascinerande figur i den egyptiska mytologin. Sekhmet förenar två så olika sidor av ett mynt som krig och läkning. Hon påminner om naturens kraft och de tvåsidiga aspekterna av vår existens. Genom att lära oss om henne får vi en inblick i det forna Egyptens kultur och religion. Dessutom får vi även en djupare förståelse för hur de forna egyptierna såg på världen och dess gudomliga krafter.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke