Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Slåttergubbe – En anmärkningsvärd medicinalväxt

0

Slåttergubbe – En anmärkningsvärd medicinalväxt

Slåttergubbe (Arnica montana) är en av de mest kända och traditionellt använda medicinalväxterna i Europa. Den är särskilt uppskattad för sina antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Denna fleråriga ört tillhör familjen Asteraceae (korgblommiga växter). Den är känd för sina gula blommor som blommar under sommarmånaderna.

Slåttergubbe växer i bergsängar och torra gräsmarker, ofta i kalkrik jord. Den är särskilt vanlig i de europeiska bergsområdena, såsom Alperna, Pyrenéerna och Karpaterna. Idag är den en skyddad art i många länder, inklusive Sverige. Anledningen är dels habitatförstöring och dels att den har använts i en omfattande utsträckning.

Så har slåttergubbe använts historiskt

Historiskt sett har slåttergubbe använts inom folkmedicinen för att behandla en rad olika åkommor. Dess användning som medicinalväxt kan spåras tillbaka till medeltiden. Då användes den för sina antiseptiska, antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper.

Den har traditionellt sett använts för att behandla blåmärken, svullnader, muskelsträckningar och muskelsmärtor. Invärtes har den istället använts för att behandla feber samt vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Idag anses det dock riskabelt att använda denna medicinalväxt invändigt i kroppen på grund av att den kan vara giftig.

Vetenskapliga studier och moderna användningsområden

Modern forskning har till viss del bekräftat de traditionella användningsområdena för slåttergubbe. Detta gäller särskilt dess effektivitet vid utvärtes behandling av vissa tillstånd. Växten innehåller flera bioaktiva ämnen, däribland flavonoider, fenoliska syror och eteriska oljor. Dessa bidrar till dess medicinska egenskaper. Det mest studerade ämnet, tymol, finns i roten och har visat sig ha kraftfulla antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper.

Idag används slåttergubbe främst i form av salva, gel eller liniment. Den används då för att behandla blåmärken, svullnader och muskelsmärtor. Det finns även homeopatiska preparat där växten används i mycket utspädda doser för att behandla liknande tillstånd. Trots att denna medicinalväxt är populär inom homeopatin bör vi dock varna för invärtes förtäring av den. Detta på grund av att den potentiellt kan vara giftig och orsaka kräkningar, diarré och i svåra fall hjärtrytmrubbningar.

Så kan du använda och dosera slåttergubbe

Vid utvärtes användning bör du applicera produkter med slåttergubbe som aktiv ingrediens på huden i det drabbade området. Det är dock viktigt att inte använda dessa på öppna sår eller skadad hud. Om du gör detta kan det leda till ytterligare irritation eller att huden absorberar toxiska ämnen. Homeopatiska preparat kan tas oralt men bör användas med försiktighet och enligt anvisning från en kvalificerad homeopat eller hälsovårdspersonal.

Bevarandet av denna medicinalväxt

Den ökade efterfrågan på slåttergubbe har lett till en överanvändning av växten samt habitatförstöring. Därför är det viktigt att arbeta för att bevara växten så att den kan överleva. Hållbar insamling, odling och skydd av dess naturliga habitat är med andra ord nödvändigt. På detta sätt kan vi säkerställa att även framtida generationer kan dra nytta av denna anmärkningsvärda medicinalväxt.

Slåttergubbe är nämligen ett strålande exempel på hur kraftfullt naturens eget apotek är. Men vi bör använda den med försiktighet och respekt för både människors hälsa och växtens fortlevnad. Ytterligare forskning kan bidra till att i än högre grad klarlägga dess medicinska potential. Dessutom kan forskningen förhoppningsvis hissa säkra metoder att använda växten som låter oss dra nytta av dess medicinala egenskaper utan att äventyra dess existens.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke