Det är nog få människor som har inte har hört talas om Stonehenge, den magnifika och spännande stensättningen i sydvästra England. Stensättningen består av höga stenpelare som är resta i två olika cirklar med stenblock ovanpå vissa pelare, vilket gör att det ser ut som portaler. Den yttersta cirkeln är totalt cirka 115 meter i diameter och de högsta stenpelarna är upp till åtta meter höga. Stenpelarna är även omgivna av en ringgrav med över 50 hål i marken samt en jordvall som är cirkelformad. Dessa hål kallas för Aubrey-hålen efter sin upptäckare. Själva namnet Stonehenge kommer från det fornengelska ordet stanhengist och betyder de hängande stenarna. Stonehenge återfinns idag på Unescos lista över världsarv.
När byggdes Stonehenge?
Stensättningen kom till under tre olika etapper mellan år 3 100 och 1 600 före Kristus, det vill säga mellan den yngre stenåldern och äldre bronsåldern. Den första etappen bestod av vallen och diket, medan den andra fasen endast nuförtiden bär spår från stolphål. Den tredje fasen är kanske den mest intressanta, eftersom det var då stenarna restes. De trettio stenarna har tillsammans med stenen som placerats ovanpå, en vikt på upp till 45 ton!
Varför byggdes Stonehenge?
Än idag vet man faktiskt inte varför Stonehenge byggdes, men det finns flera olika teorier om det. Flera av de tidiga förklaringarna till uppbyggnaden av stensättningen hade drag av övernaturlighet och folksagor. Vissa menade att det var danskarna som byggde Stonehenge, medan andra påstod att det var druiderna eller romarna som byggde det.
Samband med solen
En del forskare tror att Stonehenge har varit en almanacka och ett astronomiskt observatorium. Man anser att eftersom man har placerat de olika stenarna mot solstånden. När solen gick upp år 2 500 före Kristus på den längsta dagen på året, lyste nämligen solen direkt genom en trilit i mitten av Stonehenge. Och när solen sedan gick ned vid vintersolståndet, lyste solen samma väg fast på motsatt håll. Genom detta kunde man, som till exempel jordbrukare, se och ha nytta av att veta sol- och månförmörkelse.
Död och sjukdom
Över Salisburslätten, där Stonehenge är beläget, finns olika slags trästrukturer och man har funnit bevis på att trä under denna tidsperiod var nära sammankopplat med levande och stenar med döda förfäder. Man menar alltså att Stonehenge är slutet på en lång och rituell begravningsprocess som gick via trä, sten och vatten och skulle symbolisera resan från livet till döden.
En annan teori är att de stenar, blåstenar, som återfinns i stensättningen har haft en helande effekt på sjuka människor. Stonehenge har därför använts till både religiösa ceremonier och begravningar och människor har vallfärdat till stensättningen för att bli friska.
Legenden om Arthur och Merlin
Det finns också teorier om att Stonehenge har med legenden om Kung Arthur och trollkarlen Merlin att göra. Det sägs nämligen att Merlin hjälpte till att bygga Stonehenge för att ge en begravningsplats åt de fallna soldaterna, och att han med hjälp av magi hämtade stenarna från Irland. Andra menar att Merlin egentligen var Myrddin som var en keltisk himmelsgud, och att denna gud har dyrkats vid Stonehenge.