Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Transcendental meditation – Vad är det?

0

Transcendental meditation (TM) är en specifik typ av mantrameditation som kallas för den transcendentala meditationstekniken. Såväl rörelsen som tekniken introducerades i Indien i mitten av 1950-talet av gurun Maharishi Mahesh Yogi. Han gav sig ut på en världsturné mellan 1958 och 1965, för att lära ut denna meditationsteknik till tusentals människor världen över. Under 60- och 70-talen började Maharishis presentation att bli allt mer teknisk, och hans meditationsteknik började nu utövas av kändisar.

Nu började han också träna personer som skulle lära ut transcendental meditation och skapade särskilda organisationer. Dessa riktade sig till vitt skilda målgrupper såsom studenter och affärsmänniskor. I början av 2000-talet hade meditationstekniken lärts ut till miljontals människor.

För att utöva TM, ägnar man 20 minuter åt gången, två gånger per dag åt tekniken. Transcendental meditation involverar ett mantra eller ett ljud och lärs ut av certifierade lärare mot en kostnad. Denna meditationsform anses vara avslappnande, stresslindrande och självutvecklande. Än idag är forskarna osäkra på om tekniken har någon inverkan på vår hälsa eller inte, och i sådana fall vilken, eftersom det saknas kvalitativ forskning på området.

Huruvida tekniken är religiös eller ej är någonting som har diskuterats flitigt i USA. Vissa menar att det är en religiös teknik som har sina rötter i religiösa rörelser, framför allt i hinduismen, medan andra är av åsikten att det är en icke-religiös teknik. Oavsett vilket, är TM en av de mest använda och studerade av alla meditationstekniker.

Utövande av transcendental meditation

Utövare av denna meditationsteknik använder sig av ett mantra eller ljud under de 20 minuter två gånger dagligen som de sitter ner med stängda ögon. Enligt organisationen bakom den transcendentala meditationen är tekniken ett väldigt enkelt, naturligt och lätt sätt att låta sinnet stillas och försättas i ett väldigt lugnt och visst vilotillstånd. Den bästa effekten når man genom regelbundet utövande.

Även om TM egentligen inte är en mantrabaserad meditationsteknik då dess fokus lär mer transcendentalt, används mantran vid utövande av tekniken. Grundaren själv ska ha sagt att ett mantra är en specifik tanke, som är ett för oss lämpligt ljud vi får av lärare som är utbildad i tekniken.

Genom att använda detta mantra upplever utövaren detta ljuds tanke och börjar därefter att minimera denna tanke för att uppleva dess finare tillstånd. Detta pågår tills utövarens medvetna når ett transcendentalt tillstånd.

Hur man kan lära sig tekniken

När man väl har lärt sig tekniken är den enkel att att utöva. Det bästa sättet att lära sig tekniken på är genom en kvalificerad TM-lärare, vilka finns tillgängliga på de flera lokala lärcentran som är belägna runt om i världen. Kostnaden för att lära sig transcendental meditation varierar mellan olika länder, men vanligtvis kostar en 4-dagarskurs några tusen kronor.

I Sverige finns centran i Stockholm, Malmö, Göteborg, Eskilstuna, Haninge, Uddevalla, Lund, Höganäs, Höör, Gävle, Skurup och Västerås. Via dessa kan du i 7 steg lära dig tekniken. Uppföljningsprogram anordnas dessutom för de deltagare som har genomfört den första delen av TM-kursen. Den som så önskar kan också boka en individuell kurs i tekniken.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke