Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Vad är intuition?

4

Intuitionen är på sätt och viss själens röst snarare än sinnets röst. Det är den inre känsla man kan få innan man börjar avgöra vad som är rätt eller fel. Det är förmågan att utan någon som helst bevisning eller medvetet resonerande ha en förnimmelse, utan att veta vad den baseras på. Intuition är ett ord som kan ha flera olika innebörder, bland annat direktåtkomst till undermedveten kunskap, inter inblick till omedveten mönsterigenkänning, inre avkänning eller förmågan att instinktivt förstå någonting utan att behöva resonera medvetet.

Det är väldigt lätt att avfärda intuitionen, men det är en stor gåva som förtjänar uppmärksamhet. Alla har kontakt med sin intuition, men vissa människor är inte uppmärksamma på den. Vissa människor som inte vet varför de gör vissa saker tror att det bara rör sig om en föraning. Om vi ska kunna fatta de absolut bästa besluten är vi dock i behov av vår intuition. Den fungerar som en bro mellan vår instinkt och våra tankegångar. Man behöver inte avfärda vetenskaplig logik för att dra nytta av sin instinkt. Vi kan istället hedra och uppmuntra den, och på så sätt få tillgång till alla resurser vår hjärna har att tillgå.

Intuitionen förbryllar

I såväl öst som väst har filosofer studerat konceptet intuition i detalj. Vissa filosofer menar att det är ett koncept som ofta förväxlas med andra koncept såsom sanning, tro eller mening i filosofiska diskussioner. I öst är intuitionen främst sammankopplad med religion och andlighet, och det har flera olika innebörder i olika religiösa texter. Inom den moderna psykologin anses intuitionen ibland vara förmågan att känna till lösningar till problem och fattandet av beslut. Många gånger förväxlas intuition med instinkt, och instinktens tillförlitlighet tros istället vara beroende av tidigare kunskap och händelser inom ett visst område.

Det kan vara svårt att definiera intuition, trots att den är en viktig del i vår vardag. Steve Jobs har kallat den för “mer kraftfullt än intellektet”. Hur vi än försöker beskriva intuitionen med ord, vet vi intuitivt precis vad det är för något. De flesta av oss har någon gång haft en magkänsla som får oss att känna på ett visst sätt, utan att berätta för oss hur eller varför. Intuitionen har länge gäckat oss. Under århundraden har filosofer och psykologer forskat och undersökt för att försöka komma fram till vad det egentligen är.

Forskarna söker fortfarande svar

En författare som har skrivit en bok på ämnet definierar intuitionen som en subtil vetskap utan att man har någon idé om varför man vet det. Det är någonting helt annat än tänkande och det skiljer sig också från logiskt tänkande och analys. Man vet helt enkelt någonting utan att veta det, man känner det på sig. Intuitionen finns alltid där, oavsett om vi är medvetna om det eller inte.

Genom kognitiv forskning börjar vi så smått att förstå den starka men ibland oförklarliga närvaron av undermedvetet resonerande i våra tankar och liv. Ofta avfärdas intuitionen som ovetenskaplig eftersom den har kopplingar till det övernaturliga, men intuition är någonting så verkligt att till och med den amerikanska militären gör efterforskningar på dess kraft. Detta har hjälpt deras soldater att snabbare kunna fatta beslut i strid, vilket i sin tur har lett till att rädda liv.

Dela.

Om skribenten

4 kommentarer

 1. Anneli den

  Har känt de senaste veckorna att något inte är helt rätt. Känslan vill inte försvinna och nu har jag tagit ett beslut baserat på den här känslan/intuitionen. Och jag hoppas det visar sig längre fram att det är rätt beslut. 🙂

 2. Yvonne den

  Jag får ofta en känsla av att någonting är på väg att hända både bra och dåliga saker. Har på senare tid börjat säga det jag får till mig när det gäller andra, mina vänner och familj, men nämner aldrig något om det är nåt dåligt. Är det fel av mig? Jag känner att det är stora förändringar på gång i mitt liv vet inte om det är bra eller dåligt men jag har sån tro på att änglarna hjälper mig och att det som kommer att hända är till mitt bästa ??❤

 3. Therese den

  Idag förstår jag att jag alltid levt med en stark intuition men att jag inte förstått att det är det, jag har trott att alla har fungerat på samma sätt. Jag har därför låtit förnuftet styra, men idag är jag mycket bättre på att lyssna och jag får återkommande upplevelser av detta och även något som man skulle kunna kalla vägledning. Fortfarande ibland så gör mitt intellekt motstånd men nu är intuitionen för det mesta starkare och efteråt får jag förklaringen varför jag kände så starkt att jag skulle göra på ett visst vis eller låta bli. Ju mer jag lyssnar desto bättre fungerar min intuition.

  • Vivi den

   Tack för att du delar med dig. kram vivi

Lämna en tanke