Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Viktigt att hålla sig på god fot med hustomten

0

I den nordiska mytologin finns ett väsen som kallas för tomte som kommer från ordet tomt och beskrivs som gårdens skyddsväsen. Tomten kan också kallas för hustomte, tomtegubben, gårdstomten, tomtrået eller tomtvätte men också för puke som är en smådjävul, psyke som är en liten människa eller hempjäske eller pixy som är en tomtegubbe. I Skåne, Danmark samt Norge kallas han oftast för nisse eller goanisse.

I den nordiska mytologin beskrivs hustomten som liten (det varierar dock) och som en äldre man eller gubbe med långt vitt skägg. Tomten är oftast klädd i gråa kläder och har en grå eller röd luva på huvudet.

Hustomtens uppgifter

Som skrivet ovan anses tomten vara ett skyddsväsen för gården. Man skulle också kunna säga att hustomten är en slags skuggbonde som dessutom har övernaturliga krafter. Meningen var att gården skulle ha lycka med sig och så länge man hade en tomte på gården så var djuren friska, mjölken tog inte slut och det växte bättre på åkrarna. Man antog dessutom att hustomten bar den förste man som odlade och byggde gården och därmed inte heller kommer till ro efter döden utan måste se till sin gård. En tomte kan bli flera hundra år gammal och stannar helst på samma gård under hela sin livstid, oavsett om gårdens ägare byts emellanåt. En hustomte bor oftast nära människorna, ibland i samma hus eller i stallet eller ladugården men trivs bäst i sin ensamhet. 

En hustomte är stark och bra på att utföra sitt arbete. Arbetet var att arbeta på gården och hjälpa människorna som bodde där och hustomten tog till exempel hand om djuren, lagade hustak och varnade för faror. Tomten beskrivs ibland som snäll och omtänksam så länge de inte blir irriterade på något människorna gör, och ibland beskrivs de som allmänt vresiga. Oftast vill de inte heller bli sedda.

Viktigt att hålla sig på god fot med hustomten

För hustomten är det viktigt att människorna tar hand om gården samt sina djur. Om tomten inte blir förargad så kan man få hjälp av hustomten med att sköta vissa sysslor. Men om han blev förargad så kunde man helt plötsligt få en örfil från en osynlig hand och det var då tomten som menade att man skulle skärpa sig. En hustomte som ansåg sig vara bra behandlad kunde till och med stjäla saker från granngården för att på så vis göra sin egen gård rikare.

Människorna på gården bör ge hustomten en skål gröt som ett tack för arbetet han gör på gården. Vissa berättelser gör gällande att han föredrar risgrynsgröt, som också senare fått namnet tomtegröt. Hustomten önskar även en klick smör i sin gröt och det finns sägner om att han blir så förargad när smöret uteblir så att han dräper en ko.

Det kunde också vara så att man märkte att man inte hade någon tomte på gården, till exempel om man flyttat till en ny gård. Detta märktes genom till exempel att man fick sämre med pengar eller att kornas mjölk sinade. Då kunde man följa vissa ritualer för att på så vis försöka få en tomte att bosätta sig på sin gård. På vissa ställen i landet kunde man till och med köpa sin alldeles egna tomte.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke