Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Yggdrasil – världsträdet i den nordiska mytologin

0

Yggdrasil – Sveriges största mediala portal drivs av Vivi Linde – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer

 – världsträdet i den nordiska mytologin

Det råder inga tvivel om att naturen och träden har en viktig roll i såväl den verkliga världen som i den fiktiva diton. Många lövträd har en majestätisk stam klädd av bark samt stora och grönskande lövkronor som syns lång väg. Därför är det inte så konstigt att vi människor dras till dem och fascineras av dem. Ett träd är dock mer fängslande och magiskt än alla de övriga – världsträdet Yggdrasil. Detta enorma träd sägs nämligen hysa hela världen.

Enligt berättelserna i den nordiska mytologin ska nämligen Yggdrasil vara en enorm ask vars grenar sträcker sig upp ovanför himlen. Trädets stam hålls på plats i marken av tre väldiga rötter. De olika rötterna leder till Asgård (gudarnas hemvist) samt Midgård (människornas hemvist), Jotunheim (jättarnas hemvist) och underjorden (Nifelheim). Under den första av rötterna ligger också Urdarbrunnen där de tre nornorna bor.

I Yggdrasil bor en väldig örn, en drake och en ekorre

Asken sägs vara såväl det största som det bästa av alla träd. På toppen av trädet sitter en väldig örn vid namn Räsvelg som ständigt är i konflikt med den onda draken Nidhögg, vilken försöker göra trädet instabilt genom att tugga sig igenom en av dess rötter. Medan Nidhögg sitter och tuggar på Yggdrasils rötter störs han ofta av Ratatosk. Ratatosk är en irriterande ekorre som fyller hans öron med förolämpningar. Utöver att göra detta har inte ekorren någonting bättre för sig än att springa upp och ner längs trädet, mellan draken och örnen i toppen av trädet.

Så fort örnen Räsvelg hittar på en förolämpning om Nidhögg kommer ekorren att springa nedför trädet och berätta för draken vad örnen har sagt om honom. Nidhögg är dock precis lika förolämpande när han pratar om örnen, så när ekorren får höra hans förolämpningar springer denne uppför Yggdrasil för att återberätta dessa för örnen. Ratatosk är med andra ord en slags budbärare som ser till att hålla glöden av hat mellan Nidhögg och Räsvelg vid liv. Detta är också den enda anledningen till att de bägge varelserna förblir bittra fiender.

Det finns även fler varelser som bor i det väldiga trädet

Utöver örnen Räsvelg, draken Nidhögg och ekorren Ratatosk finns det även fler varelser som bor i det väldiga trädet. Till exempel står geten Heidrun på Valhalls tak samtidigt som hon betar av de löv som hänger ner från trädet Lärad. Lärad tros vara en synonym för Yggdrasil och därmed har även denna get en koppling till det stora världsträdet. Heidrun är en väldigt speciell get på så vis att det rinner så pass mycket mjöd ur hennes juver att det dagligen fyller ett stort kar som alla stupade krigare kan dricka av.

På Valhalls tak står även hjorten Eiktyrner som också njuter av den grönska som sitter på trädets grenar. Även denna gjort är väldigt speciell – från hornen droppar det så pass mycket vatten att det flyter ner i källan Vergelmer och fyller alla världens floder.

Enligt den medeltida historiken Adam av Bremen fanns det ett stort träd i Uppsala vars grenar alltid sträckte sig runt trädet. Trädet var också alltid grönt, även på vintern. Det är oklart vilken typ av träd han syftade på, men det skulle kunna vara en gran. Oavsett vilket kan trädet ha varit en symbol för Yggdrasil, och de vikingar som bodde på platsen offrade till gudarna vid en sjö i närheten av trädet.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke