Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Yule – den wiccanska julen

0

I december månad firas en rad olika högtider runtom i världen. Till några av de större hör julen, chanukka och kwanzaa. Det är därför en månad som många förknippar med något gått, och det finns tomtar och julpynt vart än man tittar. Men runt den 20 december varje år firas även en annan vintrig högtid, nämligen yule.

Yule är en höjdpunkt på året som firas av såväl hedningar som wiccaner. Vad man firar är vintersolståndet, d.v.s. det datum då dagen är den kortaste på hela året och vändningen med allt fler ljustimmar ligger precis runt hörnet. Denna dag ses dessutom av många hedningar ur perspektivet att ljuset och mörkret befinner sig i en perfekt balans.

Upp till 12 dagars firande

Dagens nyhedningar har ofta valt att återgå till den praktiska och symboliska innebörd som yule historiskt sett har haft. Alla svenskar är förmodligen väldigt glada över att dagarna blir längre och ljusare samtidigt som vinterns mörker så sakteliga börjar pressas undan. Men för wiccaner och andra hedningar innebär har ökade mängden dagsljus även en spirituell betydelse.

Man tror att namnet yule (jul) långt tillbaka har en koppling till den nordiska guden Oden. Högtiden sträckte sig för många år sedan över 12 dagar. Under denna tid firade man den med festligheter samt genom att bränna stockar.

Idag är det sannolikt ganska få personer som väljer att tillägna hela 12 dagar åt att fira yule. Men ska man hårddra det hela inleds alltså firandet i samband med vintersolståndet, d.v.s. den 21 december 2020, och pågår i ytterligare elva dagar. Och även om man firar under dussintalet dagar kan man säkerligen få ut mycket av högtiden ändå.

Du kan till exempel bevittna vintersolståndet och välja att hedra återfödelsen. För yule är trots allt en hednisk högtid som markerar slutet på en cykel och början på nästa. Den lämpar sig därför utmärkt till att ta alla de tankar och känslor som har grott under den mörka årstiden och släppa ut dessa i ljuset. Varför inte dela dem, ge dem ett namn och uttala dem högt?!

Så kan du fira yule

Om du väljer att fira yule står det dig naturligtvis fritt att göra detta på vilket sätt som än tilltalar dig mest. Men det kan finnas goda skäl att ägna lite tid åt att få en förståelse för alla de perspektiv som människor runtom i världen har på vintersolståndet. Du kan också försöka att knyta an till dina anfäder på det spirituella planet.

Ett annat tips för dig som vill fira yule är att genomgå följande ritual:

  • Börja med att rengöra dig själv genom att ta ett saltbad och använda rökelser för att rensa luften.
  • Bygg sedan ett altar utifrån tycke och smak.
  • Tänd ett ljus och frigör sedan dina gamla tankar och känslor för att låta dessa bubbla upp till ytan.
  • Låt dig gärna även spåras i tarotkort för att få insikt i vad du bör tänka på eller göra inför det kommande året.

Oavsett hur du väljer att fira högtiden är yule snart här. Om det är första gången som du firar vintersolståndet är det alltså dags för din återfödelse!

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke