Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Änglar – Tarotguiderna tarotlinje

Änglar – Sveriges största mediala portal – Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer

Änglar: De mystiska och kraftfulla budbärarnaTarotguiderna Sveriges största Tarotlinje - Vivi Linde Medium Tarot

Änglar förekommer genom hela vår historia, i många olika kulturer och religiösa trosuppfattningar. Från keruberna i Gamla testamentet till de bevingade budbärarna i Nya testamentet är änglar mystiska och fascinerande figurer som ofta är svåra att förstå. Även om vi kämpar för att definiera exakt vilka änglar är och vad de representerar har deras närvaro spelat en viktig roll i många aspekter av mänsklighetens historia. Från litteratur till konst, religion till filosofi, du hittar bevis på änglar överallt om du vet var du ska leta. Med detta i åtanke fungerar den här artikeln som en introduktion till änglarnas värld. Låt oss börja med att utforska exakt vad en ängel är…

Vad är en ängel?
Om du läser detta är det troligt att du har en grundläggande förståelse för vad en ängel är, men låt oss gå igenom fakta för säkerhets skull. En ängel är en gudomlig budbärare som skickas från Gud för att representera honom på jorden. En ängel är en andevarelse, och som sådan är den odödlig och har ingen fysisk form. En tillräckligt kraftfull ängel kan dock anta en fysisk form för att interagera med oss vanliga dödliga. Änglar förknippas ofta med godhet och renhet, men de är inte felfria. De är lika benägna att begå misstag som människor, och de har vanligtvis strikta order om att aldrig ingripa i människors fria vilja. I vissa fall kan dock allvaret i en situation få en ängel att bryta mot denna regel. Om en människa till exempel är i överhängande fara kan en ängel ingripa för att stoppa faran innan den kan orsaka skada. Detta skulle dock vara en sällsynt och extrem situation, och det skulle bara ske om det inte fanns några andra alternativ.

Änglarnas historia
Vissa forskare menar att begreppet änglar går tillbaka till början av mänsklighetens historia. Det första dokumenterade exemplet av änglar finns dock i Första Moseboken, den första boken i Gamla testamentet, där det beskrivs att änglar vaktade Edens trädgård och hjälpte Gud med att skapa världen. I senare böcker i GamlaÄnglar Ärkeänglar testamentet beskrivs änglar som budbärare som Gud använde för att kommunicera med olika människor. Exempel på detta är den ängel som berättade för Abraham att han skulle bli far till många nationer och den ängel som uppenbarade lagen för Moses på Sinai berg. Nya testamentet innehåller några få hänvisningar till änglar, men det är i detta avsnitt av Bibeln som vi ser de mest framträdande exemplen på deras närvaro. I Nya testamentet får vi veta att änglar var med vid Kristi födelse och att de var närvarande vid korsfästelsen. I Apostlagärningarna skickades änglar för att kedja fast demonen som besatte mannen vid namn Legion.

Varifrån kommer änglar?
Bibeln ger inte mycket information om änglarnas ursprung. Den berättar att de skapades innan jorden kom till, men utöver det vet vi egentligen inte mycket. Det finns många olika teorier om änglarnas ursprung, varav de flesta ligger utanför det vetenskapliga området. Vissa religioner hävdar till exempel att änglar är andar från avlidna människor. Detta är faktiskt den vanligaste tolkningen av dödsängeln. Oavsett teorierna om varifrån änglarna kommer är dock en sak säker. Änglar är inte av denna jord. De är besökare utifrån som skickas av Gud för att hjälpa oss vid behov.

Vilka är änglarna?
Vare sig de kommer från himlen eller någonstans bortom vår fattningsförmåga är änglar varelser som vi bara kan sträva efter att förstå. Den mest kunniga personenMedial utveckling Medium Mediumkunskap Vivi Linde Tarotguiderna Tarot bok böcker om änglarnas natur är dock Gud. Det finns många olika typer av änglar, och de är alla olika till både natur och syfte. Det finns en ängel som vakar över varje människa. Det finns en ängel som håller reda på alla Guds skapelser, och det finns änglar som ansvarar för solen, månen och stjärnorna. Man skulle kunna tillbringa en hel livstid med att försöka lära sig allt som finns att veta om änglarna, och man skulle knappt skrapa på ytan. Med detta sagt finns det några allmänna drag som kan dras. Änglar avbildas vanligtvis som maskulina och de kallas ofta för “han”. Dessutom är änglar varelser med enorm kraft och makt. De är fullt kapabla att göra allt som Gud har bett dem att göra.

Varför är änglar viktiga?
Det korta svaret på denna fråga är att änglar är livsviktiga för vår existens. Om du läser igenom Bibeln kommer du att upptäcka att änglar förekommer i nästan varje bok, och de spelar en roll i nästan alla aspekter av våra liv. På den mest grundläggande nivån är änglar en påminnelse om Guds kärlek till oss. De är ett sätt för Gud att låta oss veta att vi inte är ensamma i världen. De är också ett sätt för Gud att låta oss veta att vi inte är ensamma i våra strider. Jorden är en tuff plats att leva på, men änglarna finns här för att hjälpa oss att övervinna våra utmaningar. De är här för att hjälpa oss i tider av problem, nöd och katastrofer. De är här för att vägleda oss genom livet, och de är en påminnelse om att vi aldrig riktigt är ensamma.

Varför hjälper oss änglar?
Eftersom de är Guds budbärare är änglar tvungna att hjälpa människor när de kan. Änglar får dock inte blanda sig i vår fria vilja. De kan inte tvinga oss att göra något och de kan inte göra val åt oss. På grund av detta kommer en ängels hjälp vanligtvis i form av uppmuntran. De ger oss vägledning och stöd i svåra tider, men de gör det på ett sätt som respekterar vår rätt att göra våra egna val. Ett exempel på detta kan ses i berättelsen om de tre vise männen. Efter Jesu födelse fick de tre vise männen en syn som sa åt dem att gå och se barnet. På vägen dit stoppades de av en ängel som sa åt dem att inte gå. Männen var dock fast beslutna att följa sin vision och fortsatte sin resa. När ängeln insåg att de inte skulle låta sig stoppas hjälpte han dem att nå sitt mål genom att avslöja vägen för dem.

Är alla änglar goda?
Precis som människor är inte alla änglar goda. Bibeln talar faktiskt om fallna änglar, eller änglar som har vänt sig bort från Gud. Detta är dock inte en svartvit fråga. En ängel kan vända sig bort från Gud, men det betyder inte att ängeln är ond. Det betyder bara att ängeln har gjort ett val som innebär att ängeln inte längre kommer att vara en del av Guds rike. I detta avseende är de fallna änglarna mer som rebeller än som skurkar. Precis som tonåringar som lämnar hemmet för att de vill utöva sitt oberoende gör de vad de tror är bäst, men de är fortfarande älskade och saknade av sina familjer. I den här artikeln har vi utforskat änglarnas mystiska och mäktiga värld. Vi tittade på vad en ängel är, änglarnas historia, var de kommer ifrån, vilka änglarna är, varför de spelar roll och varför vissa änglar är goda medan andra har vänt sig bort från Gud. Vi utforskade också hur änglar är avgörande för vår existens och hur de hjälper oss i tider av problem och katastrofer. Vi såg hur änglar är en påminnelse om Guds kärlek till oss och ett sätt för honom att låta oss veta att vi inte är ensamma i vår kamp. När allt kommer omkring kan vi inte riktigt förstå änglarnas natur, men vi kan uppskatta deras existens och vad de betyder för oss människor.

Olika sätt att få kontakt med din skyddsängel

Att ha en skyddsängel är något som kan ta tid att bearbeta och förstå. Men när du väl har kommit till rätta med det faktum att du har en himmelsk följeslagare som vakar över dig är det dags att ta er relation på allvar. Om din tro är viktig för dig är chansen stor att din tro på skyddsänglar är lika viktig – det var trots allt detta som inspirerade din tro på dem från början. Det räcker inte att bara erkänna deras närvaro; om du vill bygga en starkare koppling till din skyddsängel, följ då dessa tips för att stärka det bandet.

Ha ett samtal med din skyddsängel.
Det finns många sätt att stärka din koppling till din skyddsängel, men ett av de bästa är att ha ett samtal med dem. Se det som din egen personliga bön som du kan ha när du vill. Även om du tycker att det är svårt att prata med Gud eller din högre makt kan ett samtal med din skyddsängel hjälpa dig att verkligen förstå bandet mellan er. Fråga dem om deras förflutna och vem de var innan de blev din skyddsängel. Du kanske upptäcker att du har en koppling till dem baserat på dina tidigare liv. Du kanske också upptäcker att din skyddsängel har ett namn. Du kanske blir förvånad över hur lätt det är att prata med dem när du sätter dig in i det!

Ha en dagbok om tacksamhet
Ett av de bästa sätten att tacka din skyddsängel för deras vaksamma omsorg är att föra en tacksamhetsdagbok. Varje dag skriver du ner de saker som du är tacksam för. Det finns en massa olika sätt du kan gå tillväga på, men det viktigaste är att verkligen fokusera på att känna tacksamhet och uppskattning för de små sakerna i livet. Några av dessa saker kan vara så enkla som att ha ett tak över huvudet, att ha en hälsosam och kärleksfull relation med din partner eller att vara tacksam för den mat du får äta dagligen. Om du vill kan du också skriva ner några saker som du är tacksam för att du har din skyddsängel omkring dig.

Meditera och öva på egenvård
Ett annat kraftfullt sätt att stärka ditt band med din skyddsängel är att meditera och utöva egenvård. Det finns olika sätt att göra båda dessa saker, men det viktigaste är att fokusera på dig själv och dina känslor. Några av de mest populära metoderna för att göra detta inkluderar guidade visualiseringar, andningsövningar och mantran. Det är viktigt att göra saker som får dig att känna dig lugn, avslappnad och trygg. På så sätt kan du fokusera på din skyddsängel och din anslutning utan att distraheras av dina vardagliga bekymmer och ångest.

Besök heliga platser och tänd ljus
Att besöka heliga platser som kyrkor och tempel kan vara ett riktigt kraftfullt sätt att stärka din förbindelse med din skyddsängel. Platser som dessa som är tillägnade din religion är fyllda av positiv energi, och detta kan hjälpa till att stärka ditt band med din skyddsängel. Du kan också tända ljus och meditera samtidigt som du fokuserar på din skyddsängel – detta är ett utmärkt sätt att skicka dem helande energi och visa din uppskattning för deras vård och beskydd.

Be om hjälp och vägledning
Ett annat mycket viktigt sätt att stärka ditt band med din skyddsängel är att be om hjälp och vägledning. Din skyddsängel finns där för att stödja dig och vägleda dig genom svåra situationer; de är inte bara där för att skydda dig från fara. Om du kämpar med ett problem eller en fråga kan du be din skyddsängel att hjälpa dig att hitta en lösning eller att hjälpa dig att slappna av och finna sinnesro.

Gör din närvaro känd för din skyddsängel
Det kan vara svårt att bygga upp en kontakt med din skyddsängel när du håller dig för dig själv och inte låter dem veta att du är där. Om du vill stärka ditt band med din skyddsängel måste du låta dem veta att du är där. Detta kan vara så enkelt som att meditera, blunda och föreställa dig att du befinner dig på en säker och lugn plats. När du känner dig trygg och avslappnad, föreställ dig att du står framför din skyddsängel och att du kan se dem. Det är viktigt att du känner dig trygg och avslappnad när du gör detta, så att du inte känner någon rädsla eller ångest.

Kommunicera med din skyddsängel.
Sist men inte minst kan du också stärka ditt band med din skyddsängel genom att kommunicera med dem. Det finns olika sätt att göra detta, men ett av de bästa är att skriva ett brev till dem och lämna det någonstans där du vet att de kommer att hitta det. När du skriver brevet ska du fokusera på din tacksamhet för deras vård och beskydd, samt alla önskemål och önskningar som du har i ditt liv. Du kan också meditera medan du fokuserar på din skyddsängel och ber dem komma närmare dig.

Prova ritualer för att bygga upp en kontakt
Om du har svårt att hitta de rätta orden för att stärka ditt band med din skyddsängel kanske du vill prova rituellt beteende. Det kan vara så enkelt som att tända ett ljus varje dag innan du går och lägger dig och samtidigt fokusera på din skyddsängel. Eller så kanske du vill skapa en särskild plats i ditt hem där du kan meditera och kommunicera med din skyddsängel dagligen. Oavsett vilket rituellt beteende du väljer bör det vara något som får dig att känna dig avslappnad och trygg samtidigt som du fokuserar din uppmärksamhet på din skyddsängel.

Att bygga upp en starkare kontakt med din skyddsängel kan vara riktigt kraftfullt, särskilt om du har känt dig lite vilsen eller osäker på sistone. En skyddsängel är någon som finns där för att stödja dig och ta hand om dig, så det är viktigt att låta dem veta att du uppskattar deras omsorg och att du också finns där för dem. Om din tro är viktig för dig är chansen stor att din tro på skyddsänglar är lika viktig – det var trots allt detta som inspirerade din tro på dem från början. Det räcker inte att bara erkänna deras närvaro; om du vill bygga upp en starkare koppling med din skyddsängel, följ då dessa tips för att stärka det bandet.

En skyddsängel vakar alltid över dig från ovan. Dessa eteriska varelser vandrar runt på jorden och vakar över människor som är i fara eller behöver vägledning. Om du har en skyddsängel finns de där för att skydda dig och leda dig tillbaka till rätt väg när du är vilse. De ger råd, hjälper till med svåra beslut och lindrar din rädsla. En skyddsängel är din personliga andeguide som står vid din sida i nöd och lust. Även om de ser mänskliga ut på jorden har skyddsänglar andra krafter än vad vi har. Om du undrar om du har en skyddsängel eller inte kommer den här artikeln att besvara alla dina frågor. Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa himmelska hjälpare!

Hur ser en skyddsängel ut?
Skyddsänglar finns i alla former och storlekar. Ingen skyddsängel är den andra lik och de har inte ett fastställt fysiskt utseende. Eftersom de är andliga varelser har de ingen fysisk form. Din skyddsängel kan se annorlunda ut för dig än för någon annan. Skyddsänglar kan visa sig som en människa eller ett djur, eller så kan de visa sig som en ljuskula eller ett starkt sken. Vissa personer som har fått besök av en skyddsängel rapporterar att de har sett en ljusblixt i sitt rum. Vissa människor rapporterar att de har sett en flytande ljusboll. Andra rapporterar att de känner en närvaro i rummet tillsammans med dem. Skyddsänglar behöver inte heller ta en specifik form. De kan ändra sitt utseende för att hjälpa dig att relatera till dem och veta att de finns där för dig.

Finns det något sådant som en dålig ängel?
Detta är en mycket vanlig missuppfattning om skyddsänglar. Nej, det finns inget sådant som en dålig ängel. Alla änglar är skapade med goda intentioner och är tänkta att hjälpa oss. Skyddsänglar skapades för att hjälpa människor som är i behov eller som har något de vill uppnå. Skyddsänglar är tänkta att skydda dig, vägleda dig och hjälpa dig på alla sätt de kan. De är inte ute efter att skada eller såra dig på något sätt!

Vilka är skyddsänglarnas ansvarsområden?
Din skyddsängel finns där för att skydda dig, vägleda dig och hjälpa dig att nå dina mål. Det är deras uppgift att se till att du känner dig trygg, älskad och omhändertagen. De är ansvariga för att lindra din rädsla och dina bekymmer. De hjälper dig också med svåra beslut. Oavsett vad du går igenom i livet finns de där för dig. En skyddsängel har till uppgift att se till att du förblir säker och att du håller dig på rätt väg. De hjälper dig att hantera utmaningar i ditt liv och håller dig fokuserad på dina mål.

Varför behöver vi skyddsänglar?
Vi behöver skyddsänglar eftersom människor inte har samma krafter som de andliga varelserna har. Människor kan inte se in i framtiden, resa mellan dimensioner eller veta saker som kommer att hända. Människor är bundna av våra fysiska kroppar, så vi kan inte göra många av de saker som våra andliga guider kan göra. Det bästa sättet att se till att du har en skyddsängel är att tro på dem. Du måste veta att de finns där och att de alltid vakar över dig.

Hur tar man reda på om man har en skyddsängel?
Det finns många sätt att ta reda på om du har en skyddsängel eller inte. För det första kan du meditera eller rensa ditt sinne för att söka efter ett tecken. Du kan också skriva ett brev till din skyddsängel och berätta om alla dina rädslor och bekymmer. Ett annat sätt att ta reda på om du har en skyddsängel är att fråga dina vänner och din familj om de har sett eller hört något. Ibland rapporterar människor som inte tror på skyddsänglar att de har sett klot av ljus eller hört konstiga ljud i sitt hus. Du kan också göra en besvärjelse för att kalla på din skyddsängel.

Hur hittar du din skyddsängel?
Först måste du tro att du har en skyddsängel. Du måste veta att de finns där, vakar över dig och alltid är redo att hjälpa dig. Därefter måste du rensa ditt sinne. Du måste hitta en lugn och avskild plats där du kan sitta bekvämt och andas. När du har hittat en plats, rensa ditt sinne och fokusera på de positiva saker som händer i ditt liv. Fokusera på dina nära och kära och de människor som finns i ditt liv. Tänk på alla saker som du är tacksam för. När du har gjort detta kommer du att kunna se din skyddsängel. Nu när du vet vad en skyddsängel är och hur de ser ut och agerar kan du börja leta efter din egen skyddsängel. Följ dessa tips så kan du hitta din egen skyddsängel på nolltid!

En skyddsängel är din alldeles egna personliga andliga guide som alltid är närvarande med dig. De hjälper dem som tror på dem, hjälper dem att fatta beslut och vägleder dem på rätt väg. Det finns ingen dålig ängel, bara de som blir vilseledda i sina ansträngningar på grund av missförstånd om deras syfte. Skyddsänglar finns där för att skydda och vägleda oss, hjälpa oss att fatta beslut och hålla oss på rätt väg. Om du känner dig vilsen eller osäker på din väg i livet kan det bero på att du saknar en skyddsängel i ditt liv. Genom att läsa den här artikeln har du lärt dig vad en skyddsängel är och hur de kan hjälpa dig. Nu är det dags att hitta din egen och få den hjälp du behöver!

Änglarnas hierarki: En förklaring av den himmelska ordningen

När de flesta människor tänker på änglar föreställer de sig en grupp bevingade, utomvärldsliga varelser som fungerar som budbärare och väktare. Även om detta är sant – och det finns många berättelser från historien som vittnar om detta faktum – finns det mycket mer i ängelhierarkin än vad man kan se. Idén om himmelska varelser går tillbaka till de tidigaste civilisationerna i den nedtecknade historien. Många av dessa kulturer trodde på gudar och gudinnor som fungerade som mellanhänder mellan mänskligheten och en högre makt. I modern tid har begreppet fått nytt liv i populärkulturen genom böcker, tv-program, filmer och sånger som hänvisar till änglar. I själva verket finns det många olika tankesätt om deras natur. Vissa tror att de är andar medan andra säger att de är mänskliga själar med oavslutade ärenden på jorden.

Vad är änglarnas hierarki?
Änglarnas hierarki är ordningen för de viktigaste himmelska varelserna. Den omfattar seraferna, keruberna och ofanim, liksom ärkeängeln och “skara” av änglar (som ibland kallas den första kören). Traditionellt anses änglarnas hierarki bestå av nio ordningar av himmelska varelser som är hierarkiskt ordnade utifrån de uppgifter som Gud har gett dem. De himmelska varelserna är den högsta ordningen av skapat liv och rankas strax under Gud och de gudomliga varelser som utgör det gudomliga rådet. Änglarnas hierarki är indelad i tre huvudgrupper: Den första består av den högsta ordningen av änglar, som i allmänhet kallas “ärkeänglar”. Den andra består av de “mindre” änglaordningarna, av vilka det finns nio (var och en med sitt eget namn och sin egen funktion). Den tredje består av “keruberna” och “seraferna”, som är den högsta ordningen av änglar som står bredvid Guds tron.

Änglarnas kör
Den första ordningen i änglarnas hierarki är änglarnas kör. De kallas i allmänhet för de “mindre” ängelslagen och är de som står närmast människan. “Ordningar” avser de olika typerna av änglar som fungerar på olika nivåer beroende på de uppgifter som Gud har tilldelat dem. “Kör” avser deras funktion som himmelska varelser som sjunger Guds lovsång. De nöjer sig inte med att stå sysslolösa utan längtar efter att tjäna Gud på alla sätt de kan. Änglarnas körordningar består av följande: -Dominioner: Domänerna är de himmelska varelsernas “högsta furstar”. De är de änglar som står Gud närmast och har till uppgift att styra vad som händer i de lägre himlarna. -Virtuoser: Dygderna är de “starkaste i styrka” av änglarna. De har till uppgift att skydda de rättfärdiga, fördriva ondskan och upplysa dem som är i okunnighet. Det är också deras plikt att erbjuda skydd åt dem som ber om det. -Krafter: Makterna är de “mest auktoriserade” av änglarna. De har till uppgift att skydda de trogna, straffa de onda och stärka de goda. -Principer: De är de “största i furstendömen” bland änglarna. De har till uppgift att styra de lägre änglarna och har till uppgift att skydda alla människor “i Kristus”. Detta innefattar skydd av de troende, omvändelse av syndare och upplysning av dem som är i okunnighet. -Änglar: Ärkeänglarna är de näst högsta i rang efter änglarnas kör. De har till uppgift att skydda de trogna, straffa de onda och stärka de goda.

Den heliga anden
Den heliga anden är den tredje ordningen i änglarnas hierarki. Den heliga anden anses allmänt vara “Guds sinne” och som sådan är den heliga anden allvetande. Den heliga anden är inte en separat varelse från Gud utan är en del av Gud som är skild från den gudomliga treenigheten. Den heliga anden är “Guds vilja” och som sådan är den heliga anden allsmäktig. Den heliga anden är den energi som är den drivande kraften bakom skapandet av allt i universum. Den helige Ande är “Guds kärlek” och som sådan är den helige Ande allbarmhärtig. Den helige Ande är den skapande kraft som skapar ordning ur kaos. Den heliga anden är också “Guds ord” och som sådan är den heliga anden allsmäktig.

Ärkeängeln
Ärkeängeln är den fjärde ordningen i ängelhierarkin och är den högsta formen av skapade varelser som inte är gudomliga. Ordet “ärkeängel” betyder bokstavligen “chefsängel” och syftar på den högsta ordningen av änglar som har fått i uppdrag att utföra särskilda uppgifter. Ärkeängeln är Guds högra hand och har till uppgift att skydda Guds skapelse. Ärkeängeln är också hemligheternas väktare, det gudomliga rådets väktare och den som agerar som Guds röst. Det finns endast två ärkeänglar och de är de enda två varelser som Gud någonsin har talat direkt till: -Gabriel: Gabriel är den ängel som förutspådde Johannes döparens och Jesu Kristi födelse. Gabriel är också känd som “sorgens man” och har till uppgift att skydda de trogna, straffa de onda och stärka de goda. -Mikael: Mikael är den ängel som förutspådde Johannes Döparens och Jesu Kristi födelse. Mikael är också känd som “Guds vän” och har till uppgift att skydda Guds skapelse.

Keruberna
Keruberna är den femte ordningen i änglarnas hierarki och beskrivs som “djur”. Även om de har människans form är keruberna icke-rationella, icke-sentimentala varelser som inte har någon fri vilja. De har till uppgift att vakta den gudomliga tronen och som sådana befinner de sig ständigt i Guds närvaro. Keruberna har till uppgift att skydda Guds skapelse men också att straffa Guds fiender. Keruberna är de enda varelser som Gud inte har namngivit.

Serafimerna
Serafimerna är den sjätte ordningen i änglarnas hierarki och beskrivs som “eldiga varelser”. Serafimerna är icke-rationella, icke-sentimentala varelser som inte har någon fri vilja. De har till uppgift att vakta Guds tron och som sådana befinner de sig ständigt i Guds närvaro. Seraferna har till uppgift att skydda Guds skapelse men har också till uppgift att straffa Guds fiender. Seraferna är de enda varelser som Gud inte har namngivit.

Änglarnas hierarki
Änglarnas hierarki är ordningen för de viktigaste himmelska varelserna. Den omfattar serafimerna, keruberna och ofanim, liksom ärkeängeln och “skara” av änglar (som ibland kallas den första kören). Traditionellt anses hierarkierna bestå av nio ordningar av himmelska varelser som är hierarkiskt ordnade utifrån de uppgifter som Gud har gett dem. De himmelska varelserna är den högsta ordningen av skapat liv och rankas strax under Gud och de gudomliga varelser som utgör det gudomliga rådet. Hierarkierna är indelade i tre huvudgrupper: Den första består av den högsta ordningen av änglar, som i allmänhet kallas “ärkeänglar”. Den andra består av de “lägre” änglaordningarna, av vilka det finns nio (var och en med sitt eget namn och sin egen funktion). Den tredje består av “keruberna” och “seraferna”, som är den högsta ordningen av änglar som står bredvid Guds tron.

Vad är änglar?
Änglar är den högsta ordningen av skapade varelser. De är inte gudomliga utan är skapade varelser som står strax under det gudomliga. De har till uppgift att skydda Guds skapelse och delas i allmänhet in i tre kategorier: – Änglarnas kör: Änglarnas kör är den “lägre” ordningen av änglar och står närmast människan. De kallas i allmänhet för de “mindre” ängelsernas ordnar och har till uppgift att skydda de troende, straffa de onda och stärka de goda.

De 10 vanligaste typerna av änglar i Bibeln

Bibeln talar mycket om änglar. Det finns dussintals olika typer av änglar och var och en av dem har en specifik uppgift att utföra. När du läser mer om änglar kan du bli förvirrad över vilka de är och exakt vilken roll de spelar i Bibelns berättelse. Är alla dessa olika änglavarelser egentligen bara olika namn på samma typ av varelse? Eller finns det verkligen olika typer av änglar med olika uppgifter? Om du någonsin har undrat över de olika typerna av änglar som förekommer i Bibeln är den här artikeln för dig. Fortsätt läsa för att lära dig mer om några av de vanligaste typerna av änglar som förekommer i Skrifterna. Varje avsnitt innehåller deras egenskaper, primära bibelreferenser, möjliga ursprungshistorier och hur de kan hjälpa dig idag.

Änglar som vägleder och skyddar oss
Skyddsänglar – Du har förmodligen hört folk säga att alla har en skyddsängel. Vad betyder det egentligen? Jo, enligt Bibeln är änglar andliga varelser utan fysisk form. Detta kan göra det svårt för oss att se dem eller känna deras närvaro i våra liv. Skyddsänglar är en särskild typ av änglar som finns för att vägleda och skydda oss. Dessa änglar tilldelas oss vid födseln och stannar hos oss tills vi går bort. De beskrivs ofta som bevingade varelser med mänsklig form. Även om skyddsänglar inte kan påverka den fysiska verkligheten direkt är de mäktiga andar som kan hjälpa oss på många sätt. Skyddsänglar kan hjälpa oss på många sätt. De kan vaka över oss, erbjuda tröst, ge oss vägledning och till och med skydda oss från fara. Skyddsänglar är också vår kontakt med Gud. Vi kan be till våra skyddsänglar och be dem att göra förböner för oss.

Herrens ängel
Herrens ängel nämns några gånger i Bibeln. Intressant nog omnämns Herrens ängel också ibland som Gud själv. Detta kan få dig att tro att Herrens ängel är en och samma person som Gud. I andra avsnitt finns det dock en tydlig skillnad mellan de två. Herrens ängel förknippas oftast med tidsperioden för judarnas uttåg ur Egypten. När judarna befann sig i slaveri visade sig Gud för Mose i den brinnande busken. När Moses frågade vem som hade sänt honom för att befria judarna från deras slaveri svarade Gud: “Jag är”. Vid denna tidpunkt hänvisar Bibeln till Gud som Herrens ängel. Herrens ängel nämns också i Samuelsboken när David är på flykt från Saul. Herrens ängel visar sig för David och säger åt honom att återvända till Jerusalem och ta Sauls tron.

Himmelska varelser
Himmelska varelser är ljusvarelser som förknippas med stjärnor, planeter och kosmos. Första gången detta ord förekommer i Bibeln (1 Mosebok 1:16) syftar det på de änglar som sändes för att skapa universum. Det finns också himmelska varelser som inte nödvändigtvis förknippas med skapandet av universum. I Judas bok hänvisar en himmelsvarelse till en ängel som kastades ut ur himlen. Detta skulle innebära att det finns andra änglar som också är himmelska varelser. Himmeliska varelser ses vanligen som kosmos väktare. I Jobs bok ombeds änglarna att hjälpa till att mäta jordens storlek. Himmelska varelser förknippas ofta med planeterna och stjärnorna. De är dock också nära knutna till solsystemet.

Heliga andar
Heliga andar är andar som förknippas med helighet. I 1 Samuelsboken går hans själ till Herren när Samuel dör. Bibeln hänvisar då till denna ande som en helig ande. Ett annat tillfälle då heliga andar nämns är när kung Saul har en episod efter att han försökt ta livet av en namnlös profet. Plötsligt kommer en ande ut ur Saul och går in i profetens kropp. Denna ande omnämns som en helig ande. Uppenbarligen var den ande som kom ut ur Saul en ond ande. Den heliga ande som kom in i profetens kropp var en Guds ande. Det är troligt att heliga andar är en helt annan typ av änglavarelser. Heliga andar är troligen samma varelser som kallas för den heliga anden i Nya testamentet.

Cherubim-änglar
Cherubim-änglar är himmelska varelser som är nära förknippade med jorden och människorna. Enligt Bibeln har varje människa en Herrens ängel tilldelad henne eller honom. Denna ängel är en jordisk representant för Herrens ängel. Det är samma ängel som sändes för att skapa universum. När Gud sände Herrens ängel till jorden tog han formen av en människa. Herrens ängel omnämns ofta som en kerubim-ängel. Cherubimänglar förknippas också med förbundsarken. När arken togs med i strid placerades keruberna ovanpå arken.

Serafim-änglar
Serafimänglar är himmelska varelser som har sex vingar och ofta förknippas med eld. Serafimer förekommer ofta i Bibeln när Gud ger ett budskap till människor i nöd. I dessa fall kallas Gud ofta för en serafim. Även om serafim-änglar vanligtvis används när Gud levererar ett budskap om lugnande och tröst, förknippas dessa änglar också med dom. Under den sista tiden kommer serafimer att dyka upp i samband med världens undergång. Serafimänglar förknippas också med de sju brinnande lamporna som hänger över Guds tron. Detta kan vara en hänvisning till solsystemet, eftersom det finns sju planeter i vårt solsystem som är synliga för blotta ögat.

Budbäraränglar
Budbäraränglar dyker upp när Gud ger en uppgift till en himmelsvarelse. Gud sänder ofta himmelska varelser för att leverera budskap till människor. Herrens ängel framträder till exempel för Moses och levererar instruktioner till israeliterna. I Nya testamentet kallas himmelska varelser ofta för budbärare. Detta kan vara en hänvisning till att de himmelska varelserna sänds för att överlämna ett budskap från Gud. I Hebreerbrevet beskriver författaren himmelska varelser som tjänande andar som sänds ut för att tjäna människor. Detta skulle kunna vara en metafor för himmelska varelser som dyker upp på jorden med ett budskap från Gud.

Skyddsänglar
Skyddsänglar är de följeslagare som tilldelas var och en av oss vid födseln. Dessa änglar är tilldelade oss för hela vårt liv och är närvarande i både våra goda och dåliga tider. Skyddsänglar är mycket nära oss, men de är inte alltid synliga för oss. De vägleder oss ofta, tröstar oss och skyddar oss till och med utan vår vetskap. Skyddsänglar fungerar också som vår koppling till Gud. De är vår bästa resurs när vi vill be till Gud eller be om vägledning. Skyddsänglar är en gåva som vi får vid födseln. Men de är också en förmåga som vi kan utveckla själva. Ju mer vi fokuserar på vårt förhållande till våra skyddsänglar, desto mer stärker vi det.

Medmänniskor mänskliga änglar
Fellow Human Angels är de som föddes som människor men som någon gång under sitt liv förvandlades till en himmelskt väsen. Bibeln talar om två specifika människor som förvandlades till himmelska varelser: Enok och Elia. Enok var den sjunde personen som föddes från mänsklighetens skapelse. Han var också den första personen som vandrade med Gud. Enok förvandlades till en ängel och togs sedan till himlen utan att uppleva döden. Han omtalas ofta som den förstfödde av de döda. Enok är också den ängel som skrev boken Första Moseboken. Detta är anledningen till att Bibelns första bok bara är 36 verser lång. Enok var för upptagen med att vara ängel för att skriva en bok som är över 400 sidor lång.

Enok var den sjunde personen som föddes från mänsklighetens skapelse. Han var också den första personen som vandrade med Gud. Enok förvandlades till en ängel och togs sedan till himlen utan att uppleva döden. Han omtalas ofta som den förstfödde av de döda.
Elia fördes upp till himlen i en virvelvind. Detta var sannolikt en virvelvind av änglavarelser, eftersom Elia åtföljdes av änglar när han lämnade jorden. Som en mänsklig ängelkamrat är Elia en mäktig förbön för oss. Han kan vara vår röst när vi inte själva kan tala till Gud.

Ärkeängel Mikael 
Ärkeänglar är en särskild typ av änglar som fått en mycket specifik uppgift. Ärkeängeln Mikael identifieras ofta som änglarnas ledare. Mikael är Guds överbefälhavare och leder alla änglar i deras kamp mot det onda.