Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Häxa & Magi – Bloggportalen Andlig Livsstil

Häxa, magi och Wicca

Häxa – Bloggar inom kropp, själ & hälsa. Sveriges största mediala portal och tarotlinje drivs av Vivi Linde, Mediumpodden, Veckans astro/tarot.

Vivi Linde är känd från tv. Hon driver även en av Sveriges poddar Mediumpodden tillsammans med Camilla Elfving.  Vivi är även medium, siare och författare.

Här kan du läsa mer om Wicca

De åtta sabbaterna

Det här med att vara häxa är intressant och spännande. Likaså att vara wicca. Viss förvirring råder dock då en del tror att häxa och wicca är samma sak, det är det int. Du kan vara wicca utan att vara häxa, men du kan vara häxa och också wicca. Här kommer jag att gå in på de olika sabbaterna som en wicca firar, jag Vivi Linde som häxa och som inte är wicca låter mig inspireras och använder mig utav dom i min utövning. Var och en närmar sig sin tro som den känner.

Vad är Wicca?
Wicca är en naturbaserad religion som fokuserar på dyrkan av naturen och universum. Wiccans tror på en gudomlig kraft som finns inom alla levande varelser. Utövare av denna tro är ofta missförstådda, eftersom Wicca ofta (felaktigt) förknippas med häxeri. Eftersom Wicca också är en paraplyterm som kan hänvisa till flera olika typer av häxkonst finns det ingen universell definition av “Wicca”. Det finns dock några gemensamma drag bland wicca-utövningarna. Många wiccaner tror på vikten av cykler och tanken att ingenting någonsin är riktigt förlorat. Många wiccaner firar också de fyra årstiderna, ofta i festivaler som motsvarar skörden av specifika växter.

Det finns åtta sabbater som ligger utsprida runt året – Årshjulet. Man kan fira deaa som solitär (ensamhäxa) eller i en häxcoven (häxgrupp).

Samhain – 30 okt – 1 nov

Samhain, även känd som Halloween, är en festival för de döda som infaller på en sista skördetid i början av november – Häxornas nyårsafton. Det är en av de viktigaste festivalerna för hedningar, som ser det som en tid då gränserna mellan den här världen och nästa är som tunnast. Det här blogginlägget är fullmatat med råd för häxor som vill fira Samhain med stil.

Skapa en Samhain-ritual
Det finns många olika sätt att fira Samhain. En av de viktigaste delarna av festivalen är att ta sig tid att göra en personlig ritual. Ett bra sätt att fokusera dina tankar vid Samhain är att skapa en helgedom för att hylla alla förfäder som finns i ditt liv. Om du har en speciell förfader som nyligen har dött kanske du vill skriva ett brev till dem eller lämna en ljudinspelning som ett sätt att få kontakt med dem. Du kan också skapa en ritual för att hedra alla människor som har dött under din livstid, eller helt enkelt för att hedra dem som har gått bort nyligen. Du kan använda denna ritual för att få kontakt med dessa förfäder och komma i kontakt med det faktum att vi alla är sammankopplade genom tidens gång.

Samhainfest!
Det finns många sätt att fira Samhain som häxa, men det viktigaste att komma ihåg är att det är en festival för de döda. Även om bus eller godis, utklädning och festande är en del av Samhain är det viktigt att minnas de människor som har dött och fira det faktum att vi alla fortfarande är här. Det bästa sättet att hedra de döda vid Samhain är att erbjuda mat, dryck och gåvor till dem. Du kan lämna mat- och dryckesoffer utomhus för landets andar. Du kan också lämna mat hemma för dina förfäder. Du kan också erbjuda gåvor till dina förfäder, kanske i form av ett brev eller en inspelning. Vad du än gör, glöm inte att markera din Samhainfest med en ritual!

Offer för de döda
Det finns många olika sätt att lämna ett offer till de döda vid Samhain. Om du har en trädgård kanske du vill lämna lite mat där för markens andar. Om du inte har någon trädgård kan du placera mat utomhus i en park eller skog där den inte störs. Du kan också bjuda på drycker med alkohol vid Samhain. Ett annat alternativ är att som häxa lämna ett ljus utanför som ett sätt att välkomna landets andar. Ljusets färg beror på vilken typ av ande du vill locka till dig. Blått är för vatten- och havsandar, vitt för luftandar och grönt för jordandar. Du kan också lämna offergåvor till förfäderna i ditt hem. Många hedningar ställer skålar eller fat med vatten utanför sitt hem som ett sätt att välkomna förfäderna. Du kan också placera ljus eller blommor på dina förfäders gravar eller lämna en offergåva i ditt hems helgedom.

Glöm inte att markera din Samhain-fest med en ritual.
Om du vill ha en fantastisk Samhainfest vill du markera tillfället med en ritual. De bästa Samhainritualerna är de som involverar hela samhället. Du kan markera din Samhainfest med en ritual som är så enkel som att tända ett ljus för varje person som har dött under det senaste året. Alternativt kanske du vill göra något mer genomarbetat. Du kanske vill göra en traditionell Samhainritual som innebär att du tänder en eld och bränner vissa föremål eller säger vissa besvärjelser. Du kan också göra en modern hybridritual som kombinerar folkloristiska element med dina egna häxpraktiker.

Dekorera ditt Samhain-altare
Det finns många sätt för en häxa att integrera Samhain i sitt praktiseranade. Ett av de bästa sätten är att använda det som en möjlighet att fräscha upp och dekorera om ditt altare. Om du har ett altare hemma kanske du vill ändra dess dekorationer för att återspegla säsongen. Du kan också utnyttja tillfället för att lägga till nya föremål till ditt altare. Du kanske vill lägga till föremål som har särskild betydelse för dig eller som har anknytning till Samhain. Om du inte har ett altare hemma kan du ändå använda Samhain som en möjlighet att lägga till häxiga föremål till ditt vanliga hushållsskrin. Du kanske vill lägga till säsongsrelaterade dekorationer, som pumpor, majskolvar och kalebasser, till din hushållsskrin, eller du kanske vill lägga till speciella Samhain-relaterade föremål, som ljus, rökelse eller en speciell staty eller figur.

Samhain ritualer
Det finns många olika ritualer som en häxa kan inkludera i ditt Samhainfirande. Här är bara några exempel! Ritualen att göra offergåvor till de döda är en populär ritual, och du kan använda den på flera olika sätt. Du kanske helt enkelt vill ställa ut en skål med vatten utanför ditt hem, eller så kan du göra allt och bygga en liten helgedom. En annan stor ritual vid Samhain är ritualen att gå ut. Du kan använda denna ritual för att få kontakt med andarna i landet och din lokala miljö. Du kanske vill gå ut på en promenad, gå på en vandring eller ta en promenad i en närliggande park. Du kan också gå ut och helt enkelt sitta och meditera.

Yule – 19-21 dec

Yule är det hedniska vintersolståndet och är en av årets viktigaste wiccanfestivaler. Som wiccan måste du veta hur du firar Yule som häxa. Yule firas på olika datum beroende på var du bor. I allmänhet infaller den mellan den 19 december och 21 januari varje år. Läs vidare för att få veta mer om denna heliga tid på året och hur du kan vara med och fira Yule som häxa. Yule är en av de viktigaste festivalerna som observeras av moderna hedningar. Det är också en av de äldsta festligheterna som mänskligheten känner till. Denna urgamla festival har observerats av många kulturer över hela världen genom historien, men dess rötter finns främst i norra Europa med deras hedniska traditioner.

Hur man firar Yule som wiccan och häxa
.Den här artikeln kommer att guida dig genom allt du behöver veta om detta forntida firande av vintersolståndet, inklusive vad de forntida ursprunget är, hur man firar det som wiccan och vilka de moderna traditionerna är. Så, låt oss börja. Först och främst kommer du att vilja skaffa dig en Yule stock. Yule stocken är en riktigt viktig del av firandet, och det är något som du kommer att göra varje år som en del av din Yule ritual. Du kan köpa en Yule stock från ett antal olika källor, men du kan också göra den själv. Helst ska du hitta en gammal trädstump eller stock som du kan rista symboler i. Dessa symboler kommer att beteckna olika delar av Yule-ritualen, och de kommer att vara mycket viktiga när det gäller att bränna Yulestocken.

Dekorera för Yule
Det bästa sättet att dekorera för Yule är att fokusera på vintersäsongen. Du vill ta in massor av varma färger och material som förknippas med vintermånaderna, till exempel rött, orange och brunt. Utöver detta kan du dekorera ditt hem med ljus. Yule är den perfekta tiden för att fira vintersäsongen, så du vill se till att du är förberedd för festligheterna. Det finns många olika sätt att dekorera för Yule, och detta är bara ett exempel. Du kan också dekorera ditt hem med mycket grönska, vilket är ett mycket vanligt sätt att fira Yule. En annan vanlig dekoration för Yule är mistel, som du kan använda för att skapa en romantisk stämning.

Ritualer för Yule
Det finns många olika ritualer och metoder som är förknippade med Yule. En av de vanligaste är Gift Brings, som i princip är en tradition där man ger gåvor vid vintersolståndet. Detta är i princip en ceremoni för att ge gåvor som äger rum vid solståndet. Traditionen går ut på att du måste ge tre gåvor, och de måste vara något som du gör själv. En annan viktig ritual och praxis under Yule är The Great Rite. Detta är en sexuell ritual som utförs av wiccans som en representation av föreningen mellan guden och gudinnan. Detta ses som en otroligt viktig ritual, och det är en ritual som ofta hålls dold i wiccangrupper. Den stora ritualen ses som en mycket privat ritual, och en ritual som endast utförs av par som har ett seriöst förhållande.

Vad är Yule?
Om du undrar vad Yule är så har du kommit till rätt ställe. Detta är den viktigaste delen av den här artikeln, eftersom det är här du kan få reda på allt du behöver veta om firandets ursprung och dess betydelse. Yule är ett firande som markerar slutet på det gamla året och början på ett nytt år. Den markerar vintersolståndet, och det är en tid som förknippas med återfödelse och förvandling. Det är därför som det ofta kallas för det wiccanska nyåret. Yule är ett firande som oftast förknippas med nordeuropeiska traditioner. Det var en festival som firade solens återkomst och det faktum att dagarna blev längre igen. Yule ses som en tid av värme och ljus, och det är en mycket viktig tid på året för wiccaner eftersom det markerar starten på deras nyår.

Yule: Den ultimata guiden till vintersolståndet
Yule är vintersolståndet, som är årets kortaste dag. Vid den här tiden börjar dagarna bli längre igen. Detta är ett firande av solen, som vid denna tidpunkt står som lägst på det norra halvklotet. Traditionerna omfattar tändning av ljus, gåvor och tacksamhet för det gångna året.Yule är en av de viktigaste tiderna på året för wiccans, och det är ett firande som alla bör delta i om de vill utforska sin andlighet som häxa. Detta är den perfekta tidpunkten för att förbereda sig för det kommande året, och det är ett utmärkt sätt att börja det nya året på rätt sätt. Nu när du vet allt om Yules ursprung och hur man firar den som wiccan finns det ingen anledning till varför du inte kan fira denna underbara högtid. Så vad väntar du på? Gör dig redo för Yule och gör årets firande till en fest att minnas. Vintersolståndet är snart här, och det finns ingen bättre tidpunkt att fira denna urgamla tradition med Wiccan Yule-ritualen. Så vad väntar du på? Gör dig redo för Yule och gör årets firande till ett minne blott.

Imbolc – 2 februari

Imbolc: Vad det är och hur en häxa firar denna hedniska helgdag

Imbolc, även känd som Ljusets fest eller Ljushelgen, är en mindre känd men lika viktig hednisk helgdag. Imbolc inträffar runt den 2 februari varje år och har observerats i århundraden av olika kulturer över hela världen. Denna högtid handlar om förnyelse: ljus, kärlek och ny början efter en lång och mörk vinter. I den här artikeln får du reda på vad Imbolc betyder, varför vi firar den, hur man firar den som modern häxa och hur du kan ta på dig din bästa häxa för att göra dig redo för detta stora firande av allt det goda!

Vad betyder Imbolc?
Imbolc uttalas med betoning på “im” och härstammar från det gaeliska “im rucc”, som kan översättas till “i mörkret”. Så när februari börjar bli lite ljusare kan vi fira denna helgdag genom att säga att den nu är “i ljuset”. Detta för att uppmärksamma det faktum att solen nu står mer på himlen och att dagarna blir längre. Imbolc är en av de fyra mindre sabbaten i det nyhedniska årshjulet. De andra tre sabbaten är Samhain, Beltane och Lughnassad. Sabbater är speciella, säsongsbetonade fester som markerar årstidernas cykel samt månens cykler. Dessa sabbater är en del av det som kallas Wiccan Wheel of the Year. Vid Imbolc firar vi vårens ankomst och löftet om ljuset och värmen som den medför.

Varför firar vi Imbolc?
Imbolc markerar vårens början och är ett firande av solens återkomst med ljus och värme. Det är också den tid då många växter börjar spira och blomma. När vädret börjar bli varmare är det också en tid då man gör sig redo att plantera nya saker i jorden. Detta är en tid då hela naturen återvänder till liv, och vi firar detta genom att tända ljus, dekorera med grönt och äta mat som främjar ny tillväxt. Man tror att vid tiden för Imbolc är gudinnan Brigid närvarande i all sin ljushet och glädje. Brigid är en eldgudinna och hennes flammor tros ha helande egenskaper. Människor tänder ofta ljus vid Imbolc för att hedra Brigid och be om hennes helande energi.

Mat och dryck för att ringa in Imbolc
Bröd och mjölk är basvaror vid många olika hedniska firanden. Detta beror på att denna mat är lätt för människor att göra och använda. Bröd är särskilt billigt. Du kan använda dem för att fira Imbolc genom att göra eller köpa majsbröd eller majsmuffins. Du kan också göra majsgröt eller tillsätta majsmjöl till dina havregryn och strö lite på toppen. Pumpa är också en traditionell Imbolc-mat och -dryck. Du kan göra pumpapaj, squashsoppa eller squashbröd och tillsätta lite kryddad rom för att göra en läcker pumpakryddad drink!

Dekorationer för att göra ditt hem redo för Imbolc
Vid Imbolc kommer många häxor att dekorera med vintergröna växter och plantera frön för att odla sina egna vårblommor och grönsaker. Dessa dekorationer kan bestå av tallkvistar, cederkvistar, murgröna, hulling och andra vintergröna växter. Imbolc är en utmärkt tidpunkt för att starta en ny inomhusträdgård eller rota några frön för att odla inomhus. Ett annat sätt att dekorera för Imbolc är med grodda korn. Spridda kärnor är lätta att odla och är en bra och billig dekoration för hemmet. Du kan också ta dig tid att gå ut och gräva upp några lökar som du kan ta med dig inomhus och börja odla!

Ritual för Imbolc
Ritualen för fröspridning – Tänd ett ljus eller flera ljus för att representera Brigids eld. Du kan använda ett bivaxljus om du har sådana. Om inte, använd ett solcellsdrivet eller batteridrivet värmeljus.
– Strö några frön på ett litet fat eller i en skål och placera det nära ljusen.
– Att plantera frön är ett bra sätt att fira Imbolc. Du kan plantera allt från blommor till örter i en kruka eller i din trädgård.
– Att grodda frön är ett annat bra sätt att fira Imbolc. Du kan grodda en mängd olika frön och använda dem i rätter eller som dekorationer.
– Starta en trädgård – Plantera frön eller starta några växter inomhus.
– Gräv upp några lökar och starta upp dem inomhus för att ta med dem ut när vädret blir varmare.

Ett sista ord: Ljus, kärlek och ny början
Vid Imbolc är det dags att fira ny tillväxt efter en lång och mörk vinter. Det är en tid för att göra sig redo för våren och alla nya saker som kommer med den. Det är en tid att tända ljus, dekorera med grönt och äta mat som främjar ny tillväxt. Det är en tid att hedra Brigid och hennes ljusstyrka. Det är en tid för att påbörja nya saker, som att plantera frön och starta en ny trädgårdshobby. Det är en tid att välkomna ljuset i ditt liv och släppa in kärleken. Det är en tid för att öppna dig för nya början. Imbolc är en utmärkt tid för att fira våren för en häxa och nya början med vänner och familj. Det är en tid att tända ljus, dekorera med grönt och äta mat som främjar ny tillväxt. Det är en tid för att hedra Brigid och hennes ljusstyrka och för att öppna dig själv för nya början.

Ostara – 20-21 mars

Varför firar wiccaner Ostara?
Wiccans tror att allting, inklusive människor och alla varelser, har sin egen inneboende energi, eller “ande”. Wiccans firar Ostara (vårdagjämningen) eftersom det är en tid då solens energi är som mest balanserad. Detta innebär att det är lättare för en att få tillgång till sin egen “andliga energi”. Solen har vaknat upp från sin vinterdvala, och även om den ännu inte är som starkast växer den. I takt med att solens energi växer, växer även jordens energi. Efter en lång vinter är jorden sprängfylld av nytt liv. Wiccans firar Ostara genom att hedra jorden och “ladda upp” sin egen andliga energi.

Tips för att fira Wiccan Ostara
– Wiccaner använder ofta färgen grön under Ostara-säsongen eftersom den symboliserar nytt liv, tillväxt och balans. – Wiccaner använder ofta örter under Ostara. Några populära örter är basilika, rosmarin och salvia. – Wiccans utför ofta ritualer under Ostara som innebär att man använder vatten, frön och stenar.

Betydelsen av färgen grönt under Wiccan Ostara
Grön är färgen för Ostara, som är en av de fyra wiccanska årstiderna – de andra är Samhain (höst), Beltane (vår) och Lammas (sommar). Färgen grön symboliserar naturens återuppvaknande efter vintern, vårens överflöd och sommarens potential. Grönt förknippas med tillväxt, fruktbarhet, nybörjartid och helande.

Betydelse och betydelse av wiccafestivaler
Olika wiccanfestivaler firar olika cykler i naturen, till exempel årstidernas växlingar eller skörden av specifika växter. Många wiccaner använder festivalkalendern för att organisera sitt år, så att veta vad varje festival betyder kan hjälpa dig att bättre förbereda dig inför den och fira den till fullo. Några vanliga wiccafestivaler är följande:

Beltane 30 april-1 maj

Det keltiska nyåret börjar i slutet av april och början av maj. Det betyder att våren är här och att sommaren inte är långt borta. För många människor betyder det också att det är dags att göra sig redo att festa! De keltiska traditionerna omfattar flera firanden av det kommande nya året och årstidernas växling. Det finns två huvudsakliga händelser i denna kalender: Samhain, som äger rum i oktober, och Beltane, som äger rum runt den 1 april. Medan Samhain får mest uppmärksamhet av wiccans och hedningar är Beltane en fantastisk högtid för alla som vill fira vårens ankomst med lite dans, drickande och allmänt utsvävande. Fortsätt läsa för att lära dig mer om Beltane och hur du kan fira den i år!

Dekorera ditt hus för Beltane
Eftersom Beltane är en högtid som handlar om sommarens början och fertilitet är det viktigt att dekorera ditt hus med växter och blommor för att verkligen lyfta fram det temat. Prova att sätta några blommor i vaser, hitta en kaktus och placera den någonstans i huset, eller till och med starta en trädgård om du kan! Du kan också dekorera ditt hus med pappersblommor, som wiccans har gjort så långt tillbaka som till 1800-talet. Om du vill ta din dekoration upp en nivå kan du prova att tända en eld i din eldstad. Det ger inte bara en varm och mysig stämning till ditt hem, utan hjälper också till att rensa ut all dålig energi i ditt hus och gör det redo för en ny säsong!

Vad är Beltane?
En av de viktigaste aspekterna av Beltane är dekorationen av majstångar. På många ställen görs detta på kvällen före Beltane, men på andra ställen görs det på själva Beltane. Traditionellt dekorerades grenarna med blommor och hängdes från husdörrarna för att välkomna gudarna och bjuda in dem att stanna resten av året. En annan tradition för Beltane är att dekorera en majbuske. Oavsett om du vill gå ut med en majbuske eller bara lägga till några blommor till dina majgrenar är det ett utmärkt sätt att fira festivalen och den kommande sommaren!

Varför fira Beltane?
Det finns många anledningar till varför en häxa kanske vill sätta sig i stämning inför Beltane och fira den! Beltane anses vara en mycket sexuellt laddad högtid, så om du försöker få ett ligg kanske du vill hoppa in i detta firande så tidigt som möjligt. Om du är i ett förhållande är Beltane ett utmärkt tillfälle att vara kreativ och ge lite ny energi till förhållandet med din partner. Om du är singel är Beltane en utmärkt tid för dig att utforska din sexualitet och hitta nya människor att lära känna! Beltane är en fantastisk högtid för dem som vill fira vårens ankomst och jordens återfödelse. Om du letar efter en högtid som firar de kommande varmare månaderna är Beltane ett utmärkt val!

Andra aktiviteter för Beltane
Om du vill fira Beltane men inte har någon större erfarenhet av magi eller ritualer behöver du inte oroa dig! Det finns gott om andra sätt att fira denna högtid och välkomna våren. En sak du kanske vill göra är att plantera frön eller börja odla en trädgård. Detta är ett utmärkt sätt att knyta an till jorden och börja förbereda sig för odlingssäsongen. Det är också en riktigt rolig aktivitet att göra tillsammans med vänner eller familj! Om du bor i ett varmare klimat kanske du också vill överväga att anordna en utomhusfest eller grillfest. Att ha en fest utomhus är ett utmärkt sätt att välkomna säsongen och fira sommarens början! Du kan också anordna en inomhusfest, men se till att öppna alla fönster och släppa in lite frisk luft.

Ritualen med majstången
Många tänker på majstången som något som bara barn gör, men det finns faktiskt en mycket gammal tradition där man skapar en majstång och håller en ritual kring den. Det finns olika sätt att genomföra ritualen, men många innebär att en grupp människor håller fast vid majstången, dansar runt en central eld och dricker. I slutet av ritualen bör man skicka runt en korg där folk kan kasta mynt som ett sätt att ge ett löfte inför det nya året. Majstången är ett utmärkt sätt att fira Beltane och samtidigt interagera med andra. Dessutom får du göra en ganska imponerande stång!

Fira årstidernas växlingar
Att fira årstidsväxlingarna är ett utmärkt sätt för en häxa att fira Beltane! Det finns massor av saker du kan göra för att fira årstidernas växling, och de flesta av dem kräver inte ens någon speciell utrustning eller förnödenheter. Du kan bara gå runt i ditt kvarter och njuta av att se alla nya blommor och växter som spirar upp! Du kan också ta en promenad i en skog och se hur allting spirar, eller till och med gå längs en strand och njuta av hur vattnet stiger och värms upp. Om du vill fira årstidernas växlingar med lite mer stil kan du också prova att göra en majkorg. En majkorg är en korg full av blommor och växter, och det är ett utmärkt sätt att få nytt liv i ditt hem. Du kan antingen köpa blommor eller odla dina egna, och sedan kan du antingen lägga dem i en korg eller arrangera dem på ett annat sätt som du tycker om!

Gå i cirklar och tänd brasor 
Även om alla dessa saker är bra sätt att fira vårens ankomst och årstidernas växling behöver de inte alla vara en del av en Beltane-fest. Om du vill fira säsongen och markera vårens ankomst men inte vill anordna någon fest kan du ändå njuta av dessa saker! Om du vill gå i cirklar kan du prova att bara gå i en cirkel flera gånger på en plats som du tycker är fridfull. Att gå i cirklar är ett utmärkt sätt att hjälpa dig att meditera, koppla ihop dig med jorden och slappna av. Du kan också prova att tända en brasa. Du kan åka till en strand och tända en brasa där, eller så kan du försöka göra en brasa på din bakgård. Att göra en brasa är ett bra sätt att få kontakt med dina vänner och din familj, och det är också ett bra sätt att städa din trädgård med lite bränning.

Så där har du det! Beltane är en fantastisk högtid som firar vårens början och sommarens ankomst. Det är en bra tid att fira med vänner, vara kreativ med dekorationer och njuta av årstidsväxlingen. Det finns många sätt att fira vårens ankomst, och allt du behöver göra är att gå i cirklar och tända brasor.

Litha 20-21 juni

Sommarsolståndet ses ofta som årets vändpunkt, då dagsljuset slutar att bli längre och börjar sin stadiga minskning fram till den motsatta punkten i kalendern: vintersolståndet. Sommarsolståndet representerar också en förändring i riktning för många traditioner som följer de gamla sätten. Det är från och med denna tidpunkt som hedningarna ser fram emot de ljusare, kortare dagarna och den bördiga mark som hösten ger för att så frön till våren. I många wiccan-traditioner firas Litha den 21 juni, vilket markerar den längsta dagen med solljus på det norra halvklotet. I andra är det känt som sommarsolståndet, och många utövare skapar sina egna ritualer för att markera denna speciella tid. Så om du är intresserad av att lära dig mer om Litha Wicca och hur du kan hylla detta betydelsefulla tillfälle, fortsätt läsa för att upptäcka allt du behöver veta!

När är sommarsolståndet?
Sommarsolståndet inträffar när solen når sin maximala sydligaste position på himlen, vilket markerar årets längsta dag och kortaste natt för dem som bor på norra halvklotet. Det inträffar vanligtvis den 21 juni, även om detta kan variera från år till år med ett par dagar. Sommarsolståndet har länge varit förknippat med firande och festivaler, särskilt på norra halvklotet. Många av dessa går tillbaka till neolitisk tid och markerar övergången från vintermånaderna och deras kortare dagar till sommarens längre och soligare dagar. För dem som bor på norra halvklotet är vintersolståndet motsatsen till sommarsolståndet: det är årets kortaste dag och längsta natt, medan sommarsolståndet är årets längsta dag och kortaste natt.

Vad betyder Litha?
Litha är en gaelisk term som översatt betyder “lång dag”, och detta är den exakta betydelsen av sommarsolståndet. Det är en tid av firande och ljus energi när dagarna blir längre, solljuset är som starkast och naturen vaknar till liv. Många traditioner ser detta som en tid för att så frön inför den kommande säsongen, eller för att starta nya projekt och satsningar som kommer att tas i bruk under det kommande året. Framför allt är Litha en tid för att njuta av naturens överflöd och sommarens varma väder. För många hedningar och häxor så är Litha tiden för att utföra en ritual för att markera sommarens ankomst och den längsta dagen med solljus. I wiccan-traditioner består Litha-ritualen ofta av en cirkel, där utövarna samlas för att fira naturens växande krafter och markera sommarens ankomst.

Hur firar man Litha 
Sommarsolståndet är en utmärkt tidpunkt för hedningar att fira och markera sommarens ankomst. En häxa utför en ritual för att markera tillfället, ofta kastar de en cirkel för att fira naturens växande krafter och den speciella energin i denna tid. Sommarsolståndet är också en utmärkt tidpunkt för att utföra en besvärjelse som kommer att gynna dig under resten av året. Om du har ett mål som du vill uppnå eller ett nytt projekt som du vill starta kan du utföra en besvärjelse som hjälper dig att uppnå det. Om du är intresserad av att vara värd för ditt eget Litha-fest kan du också vara värd för en sammankomst där du kan dela mat och dryck med vänner och familj. Att vara värd för en fest för sommarsolståndet är ett utmärkt sätt att samla människor och markera sommarens början. Om du står värd för ett firande hemma finns det några saker du kan göra för att göra tillfället speciellt. För det första kan du dekorera ditt hem med dekorationer med sommartema, till exempel blommor, prydnadsföremål och färgglada dekorationer. Du kan också göra upp en brasa utomhus för att njuta av vädret samtidigt som du firar sommarsolståndet.

Ritualer under Litha
– Offer – Under sommarsolståndet gör många traditioner offergåvor till naturen och landets andar för att visa respekt och uppskattning för allt de förser oss med. Många lämnar ut mat, dryck och andra saker till landets andar eller till de vilda djuren som ett sätt att tacka dem för deras närvaro.
– Besvärjelser
– Många häxor väljer att utföra besvärjelser under sommarsolståndet, särskilt om deras mål är att gynna dem under det följande året. Om du är intresserad av att utföra en besvärjelse under solståndet är det viktigt att välja rätt besvärjelse. Om du inte är säker på vilken besvärjelse du ska utföra finns det några saker du kan göra för att välja den bästa.
– Spådom – Om du vill veta vad framtiden har för dig kan du utföra spådom under sommarsolståndet. Det finns många typer av spådomar som du kan utföra vid denna tid, bland annat genom att läsa tarotkort, scrying eller kasta runor.

Varför fira Litha?
Sommarsolståndet är en underbar tid för att fira att de längre dagarna och det varmare vädret kommer. Om du är intresserad av att vara värd för ett firande eller markera tillfället med en speciell ritual kan du göra det vid denna tidpunkt. Att fira sommarsolståndet kan hjälpa dig att känna dig närmare naturen och uppskatta allt den ger dig, från solens värme till överflödet av blommor och frukter. Om du är intresserad av att engagera dig i sommarsolståndet finns det några sätt att göra det på. Du kan vara värd för en fest eller ett firande, eller utföra en ritual som bekräftar sommarens ankomst. Vad du än gör, se till att njuta av den speciella energin vid denna tidpunkt och uppskatta allt som naturen har att erbjuda oss. Om du vill markera sommarsolståndet är det viktigt att välja en ritual eller aktivitet som tilltalar dig. Om du tycker om att vandra är det ett utmärkt sätt att markera solståndet att utföra en ritual ute i naturen. Om du är intresserad av att anordna ett firande hemma finns det oändliga sätt att göra det. Du kan dekorera ditt hem med dekorationer med sommartema, göra upp en brasa utomhus och servera drycker och mat för att markera tillfället.

Dekorera ditt altare
Många hedningar dekorerar sina altare  vid sommarsolståndet, ofta med blommor och örter för att föra in sommarens stämning inomhus. Du kan använda den här tiden för att dekorera ditt altare på ett sätt som firar årstiden och markerar sommarens ankomst. Om du är en del av en coven eller om du är värd för ritualer vid sommarsolståndet kan det vara en bra idé att dekorera ditt mötesrum så att det återspeglar årstiden. Du kan använda dekorationer som blommor, prydnadsföremål eller bilder för att göra det, eller så kan du använda konstgjorda blommor eller annan dekoration om du inte vill skada några växter. Om du är en del av en coven kan det vara en bra idé att använda sommarsolståndet för att fastställa temat för det kommande året. Du kan göra detta genom att välja en färgpalett och använda den för att dekorera ditt mötesrum.

Saker att tänka på inför Litha-ritualen
Kom framför allt ihåg att sommarsolståndet är en tid för att fira och njuta av naturens överflöd. De längre dagarna och det varmare vädret ger gott om möjligheter till utomhusaktiviteter eller att umgås med vänner och familj. Sommarsolståndet är en utmärkt tidpunkt för att markera sommarens ankomst, och det kan vara en utmärkt ritual att utföra som en del av din Wicca-utövning. Om du är intresserad av att utföra en ritual, se till att du gör din forskning i förväg för att göra upplevelsen så autentisk som möjligt. Se till att planera din ritual i förväg och var förberedd när det är dags att utföra den. Om du inte är säker på vilken ritual du ska utföra finns det många olika alternativ som kan användas för att markera sommarsolståndet. Du kan utföra en ritual inomhus eller utomhus, och det finns många Wiccan-ritualer som passar utmärkt för att markera tillfället.

Slutsats
Sommarsolståndet är en underbar tid för en häxa att fira att det kommer längre dagar, varmare väder och naturens överflöd. Det är en utmärkt tid att markera tillfället med en speciell ritual eller en fest som firar årstiden och markerar sommarens ankomst. Om du är intresserad av att markera sommarsolståndet eller fira sommarens ankomst finns det några saker du kan göra för att göra tillfället speciellt. Du kan dekorera ditt altare eller ditt covenutrymme, använda växter och blommor för att föra in sommarens stämning inomhus och markera säsongen med en speciell färgpalett.

Lugnasad

Vad är Lughnasad?
Lughnasad är den wiccanska festival som markerar slutet av sommaren, så den brukar kallas “sommarens slutfestival”. Festivalen är tillägnad den irländska guden Lugh, så den kallas ibland också Lughnasadh. Lughnasad är en av de mindre kända festivalerna inom wicca, men den är lika viktig för våra religiösa praktiker som Samhain och Beltane. Lughnasad är den tid på året då säden är fullt utvecklad, men ännu inte har skördats, så det är ett firande av skörden.

Hur firas Lughnasad?
Lughnasad är ett firande av skörden, så det är brukligt att dela ett överflöd av mat och dryck med dina vänner och din familj. Lughnasad uppmuntrar oss särskilt att lagra så mycket frukt och grönsaker som möjligt för att se till att vi är redo att överleva vintern. Det finns många ritualer och övningar som kan utföras under Lughnasad. Vissa häxor skapar altare eller helgedomar för att fira festivalen, eller utför en ritual eller besvärjelse för att hedra spannmålsskörden. Även om Lughnasad inte är en lika allmänt firad festival som Samhain eller Beltane är den ändå värd att fira. Om du vill fira sommarens slut med en särskild ritual eller fest är Lughnasad den perfekta tiden att göra det. Om du vill fira Lughnasad, se till att du fyller på med livsmedel som äpplen, päron och majs, eftersom dessa är alla symboliska för skördesäsongen.

Vad betyder namnet Lughnasadh?
Lughnasadh kan översättas till “Lugs fest”, eftersom Lug är namnet på den irländska gud som hedras vid denna tid på året. Lughnasad delar namn med en annan festival som äger rum i augusti. Det är Lughnasa-festivalen, som firas på Irland och markerar början på skördetiden. Lughnasad och Lughnasa är två helt skilda festivaler, trots att de har samma namn. Lughnasa är också en gaelisk festival som firar den tid på året då korn är redo att skördas. På grund av att korn mognar tidigare än havre eller vete sker Lughnasa-festivalen 2-3 veckor före Lughnasad. Utan korn skulle det inte finnas något öl, så det är en mycket viktig gröda för Irlands folk.

Lughnasad-traditioner: Skördefest
En av de viktigaste aspekterna av Lughnasad är skördefesten. Under denna tid firar vi grödornas tillväxt samt de frukter och grönsaker som vi har kunnat skörda. Traditionellt sett var Lughnasad en tid av firande, eftersom jordbrukarna hade fått sin första framgångsrika skörd och kunde lagra sina grödor och sin mat inför vintern. För att markera skördesäsongen väljer många människor att införliva skördesymboler, som majs, äpplen och pumpor, i sina firanden. Många wiccans väljer att placera majskolvar runt sina hem, byar eller städer för att hedra skörden.

Traditioner och firande av Lughnasad
Det finns många traditioner och fester som är förknippade med Lughnasad. Vissa väljer att göra majsdockor, som är miniatyrfigurer gjorda av majsskal eller andra stjälkar. Det finns många olika modeller av majsdollies, men de brukar förknippas med skörden. Liksom vid många andra skördefester anordnar folk ofta majsdollyparader, där de marscherar genom gatorna och använder figurerna för att prata med sina grannar. En annan vanlig tradition vid Lughnasad är att gå “corn hailing”, vilket innebär att man besöker närliggande städer eller byar och ropar “corn, corn” så högt man kan. Traditionen går tillbaka till 1800-talet, då den användes som ett sätt att annonsera att det var ett skördefirande i en stad.

Varför är solens dag viktig för en wicca eller häxa?
Som vi har diskuterat är solens dag under Lughnasad mycket viktig. Det är på solens dag som skörden är redo att skördas, vilket gör det till den perfekta tidpunkten för att fira skörden. I den keltiska kulturen är solen mycket viktig; den är källan till allt liv och vi förlitar oss på solen för att upprätthålla oss. Därför är solens dag den perfekta dagen för skördefirande eftersom den är kopplad till solen, som är det som gör att vi kan leva.

Hur man firar Lughnasad:
Precis som med alla wiccanfester finns det många olika sätt att fira Lughnasad. Ett sätt att markera festivalen är att skapa ett altare eller en helgedom som är tillägnad skörden och guden Lugh. Ett annat sätt är att skapa ett äppelträd, vilket är ett roligt och kreativt sätt att markera säsongen. Allt du behöver göra är att ta en blomkruka och placera träpinnar i botten. Täck sedan träpinnarna med jord och placera äppelfrön ovanpå. Vattna jorden regelbundet och äppelträdet kommer att gro inom loppet av några veckor.

Hur bestäms datumet för Lughnasad?
Datumet för Lughnasad bestäms av fullmånen närmast den första höstdagen. Datumet ändras varje år beroende på väder och miljö, så det kan inte förutsägas alltför exakt i förväg. Den firas dock vanligtvis i augusti eller september, så det är en utmärkt festival att fira om du vill fira sommarens slut.

Lughnasad-traditioner
Det finns många Lughnasad-traditioner som fortfarande firas i dag. Traditionellt sett skulle folk skörda nötter och frukter under Lughnasad, eftersom de skulle ha varit redo att skördas. Nötter har länge förknippats med Lughnasad, och i många områden gick man ut och skördade nötter under skördesäsongen. Numera firas denna tradition fortfarande, särskilt på landsbygden, med människor som går ut och skördar nötter. De kan också rostas under denna tid på året, eftersom de vanligen skördas vid denna tidpunkt.

Vad betyder Lughnasad?
När skörden närmar sig sitt slut och sommaren går mot sitt slut är det dags att fira Lughnasad. Detta är en av de mindre kända wiccanfesterna, men den är lika viktig som Samhain och Beltane. Lughnasad är ett firande av skörden, och det är på solens dag som skörden är redo att skördas. Detta är den perfekta tidpunkten för att fira sommarens slut och för att hedra guden Lugh.

Mabon 20-21 september

Wicca är en mångsidig och inkluderande tro. Därför finns det många olika wicca-traditioner och sätt att utöva den. Wiccan Mabon-ritualen är ett exempel på denna mångfald. Förutom dessa skillnader kan wiccans följa olika kalendrar för årstider och festivaler. Dessutom har varje tradition sin egen syn på vad varje festival betyder. Den här artikeln kommer att utforska Wiccas Mabon-ritualer mer i detalj så att du kan avgöra om det är rätt för dig. Nu sätter vi igång!

Mabonritualens innebörd
Ordet “Mabon” kommer från det walesiska språket. Det är dock ett ord som har antagits av många wiccaner för att betyda en festival som firar årstidsväxlingen. Denna händelse infaller vid höstdagjämningen, vilket innebär att den inte är bunden till ett specifikt datum. I stället firas den på dagen för höstdagjämningen varje år. Höstdagjämningen är en dag då dagen och natten är lika långa. Detta är en betydelsefull dag för många wiccaner eftersom det är en hyllning till de skiftande årstiderna. Det är en tid då allting börjar sakta ner och förbereda sig för de kalla, mörka månaderna som väntar. Det är också en tid då allting sprutar av färg och är fullt av liv. Det är en fantastisk tid på året att fira naturens överflöd och skörden!

Varför fira Mabon?
En häxa firar den här årstiden eftersom den markerar slutet på den andra skörden. Det är också den dag då solen är som starkast. Men det finns också en mörkare sida av denna tid på året. För wiccaner är detta början på årets mörka halva. Det är den tid på året då dagarna blir kortare och mörkare. Det är en tid då solens kraft börjar minska. Det är då dagarna börjar bli kallare och mörkare och nätterna blir längre. Wiccans använder den här tiden på året för att fokusera på vad de har åstadkommit och fira sina prestationer. De använder den också för att blicka framåt och planera för vad som komma skall.

Mabon-ritualer
Det finns många Wicca Mabon-ritualer där ute. Vissa kan fokusera på solen och dess kraft, medan andra kan fokusera på skörden. Du kanske upptäcker att vissa Wicca Mabon-ritualer är mycket enkla, medan andra är mer komplexa. Den här ritualen kan fokusera på skörden, de skiftande årstiderna och nedgången i solens kraft. Det kan också vara en tid för att fira skörden och allt som har åstadkommits hittills i år. Du kanske upptäcker att den här ritualen har en mycket jordnära och lantlig känsla. När man firar skörden kan man också hitta inslag av död och döende. Detta beror på att växterna har vuxit så mycket de kan för året och nu dör för att ge plats åt ny tillväxt på våren.

Den mörka halvan av året
Årets mörka halva är en tidsperiod som är raka motsatsen till årets ljusa halva. Detta är den tid på året då nätterna är längre än dagarna och då solens kraft är som lägst. Denna tidsperiod börjar vid höstdagjämningen och slutar vid vintersolståndet. Under denna tid reser solen söderut och börjar “dö”. Under denna tid börjar solens kraft och ljus att minska. Detta sker eftersom solen rör sig längre bort från jorden, vilket innebär att dess ljus inte är lika starkt. Under den mörka halvan av året reser solen mot det södra halvklotet. Det är under denna tid som många växter börjar dö och löven börjar falla från träden.

Idéer och tips för Mabonfesten
Att fira Mabonfestivalen är ett utmärkt sätt att fira skörden och allt du har åstadkommit hittills i år. Du kan fira den här tiden på året genom att göra saker som att skörda mat, laga mat med säsongens produkter och pyssla med det som har skördats. En häxa kan också ta sig tid att reflektera över vad du har åstadkommit hittills i år. Du kan göra detta genom att skriva ner en lista över allt du har åstadkommit hittills i år. Du kan också använda den här tiden till att sätta upp mål för resten av året. Ett annat bra sätt att fira Mabonfestivalen är att tillbringa tid med nära och kära. Du kan göra detta genom att göra en resa, ha en picknick eller bara tillbringa mer tid tillsammans.

Vad är Wicca Mabon?
Wicca Mabon är en wicca-festival som firar skörden. Det är också en tid då wiccaner ser tillbaka på vad de har åstadkommit hittills under året och sätter upp mål för resten av året. Wiccans firar Mabon-festivalen på höstdagjämningen. Detta är en dag då dagen och natten är lika långa. Wiccans firar denna dag eftersom det är en fest för de växlande årstiderna och skörden. Det är också en tid då allting börjar sakta ner och förbereda sig för de kalla, mörka månaderna som väntar. Det är en utmärkt tid på året att fira naturens överflöd – särskilt skörden!

Hur man firar den wiccanska Mabon-festivalen
Det finns många sätt att fira Mabonfestivalen på. Ett sätt är att fira skörden. Det kan du göra genom att göra saker som att skörda mat, laga mat med säsongens produkter, pyssla med det som har skördats och mycket mer. Ett annat sätt att fira Mabonfestivalen är att tillbringa tid med nära och kära. Du kan göra detta genom att åka på en resa, ha en picknick eller bara tillbringa mer tid tillsammans.

Varför fira vid tiden för Mabon
Det finns många anledningar till varför wiccans skulle fira vid tiden för Mabonfestivalen. En av anledningarna är att de vill fira skörden. En annan anledning är att de vill fira de skiftande årstiderna och det faktum att allting saktar ner som förberedelse för de kalla, mörka månaderna som väntar. En annan anledning är att de vill fira solens kraft. Detta beror på att solen är som starkast vid höstdagjämningen.

Den wiccanska Mabon-festivalen är en utmärkt tidpunkt för att fira skörden och de skiftande årstiderna. Det är också en bra tidpunkt för att reflektera över vad du har åstadkommit hittills i år och sätta upp mål för resten av året. Du kan fira den här tiden på året genom att göra saker som att skörda mat, laga mat med säsongens produkter, pyssla med det som har skördats och mycket mer. Ett annat sätt att fira Mabonfestivalen är att tillbringa tid med nära och kära. Du kan göra detta genom att åka på en resa, ha en picknick eller bara tillbringa mer tid tillsammans. Du kan också använda den här tiden till att sätta upp mål för resten av året. Nu när du vet vad Mabonfestivalen är och varför du bör fira den är det dags att börja planera!