Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Chakra – länken mellan våra andliga, fysiska, känslomässiga och psykologiska funktioner

Chakra – Sveriges största mediala portal & Tarotlinje, Bloggportalen Andlig Livsstil, Mediumpodden, Veckans astro/tarot, artiklar & meditationer

Vivi Linde bok medialitet Medium Sierska

Chakra – dess färger och betydelse

Chakra är sanskrit och betyder livsenergihjul. Våra 7 största chakra har liksom vår aura olika färger.

Chakrasystemet har sitt ursprung i Indien mellan 1 500 och 500 f.Kr. i Vedaerna, de äldsta litterära texterna på sanskrit.

 • De sju chakrapunkterna fungerar som en länk mellan våra fysiska, känslomässiga, psykologiska och andliga funktioner. Prana (livsenergi) omger och genomsyrar oss och håller oss friska, glada och livfulla.
 • Chakra är kroppens energicenter som börjar vid ryggradens bas och sträcker sig till toppen av huvudet.
 • Astralkroppen, som är energikroppen inuti vår fysiska kropp, innehåller sju chakran.
 • Varje fysisk kroppsdel har en motsvarande del av astralkroppen. Eftersom astralkroppen inte kan ses eller beröras kan vi inte observera chakra.
 • Varje chakra roterar på olika frekvenser och hastigheter.
 • Varje chakra avger en unik färg och energi. Färgerna symboliserar olika aspekter och egenskaper i vårt liv.

Våra chakrans funktioner

För att fungera på topp måste dina chakran vara i balans. Du bör vara medveten om vad du kan göra för att ta hand om dem för att åstadkomma detta.

 • Deras funktion är att hålla vår hälsa, mentalitet och interaktion med andra människor i balans.
 • De har en betydande inverkan på vårt välbefinnande, vårt mentala tillstånd och vår kontakt med andra.
 • Vår livsstil, miljön och omgivningen, våra tidigare erfarenheter och andra faktorer kan göra att våra chakran antingen är balanserade eller obalanserade.
 • Om ett chakra är obalanserat kan det vara antingen hypoaktivt eller hyperaktivt.
 • Ett chakra som är antingen underaktivt eller överaktivt har antingen otillräcklig eller överdriven energi som strömmar genom det.
 • Det uppstår en övergripande obalans av energi i hela kroppen om det flödar för mycket energi genom ett hyperaktivt chakra.
 • När ett chakra är ur balans så påverkar även våra  andra chakrans funktioner negativt. Detta kan leda till en känsla av att vara på drift, ångest, rädsla, hälsoproblem i en eller flera delar av kroppen.

Chakra och medialitet

Inom den mediala världen så använder man sig ofta av chakrasystemet i arbetet. Man öppnar upp sina chakra vid kontakten med andevärlden, när man jobbar med healing, kanaliserar eller när man känner och läser av andra människor eller djur. Därför är det bra att lära sig om våra chakra, var de sitter, vilka färger de har och vad de symboliserar.

När man öppnar upp och arbetar med chakran så kan även bilder, ord och symboler dyka upp. Vi är känsliga för all information och ju mer man arbetar med chakrasystemet ju känsligare blir man och ju lättare blir det att känna och läsa av.

Genom att öva upp sin förmåga att känna av energier i sin mediala utveckling så kan man också börja känna in i sin egen kropp. då kan man härleda till en persons sjukdomstillstånd, hälsa, problem i livet mm. Detta kan man göra med både levande och bortgångna djur och människor.

Man använder även våra chakran vid healing, man kan fylla på energi eller färg där man finner brister, och man genom våra chakran förstå vilket problem som existerar i personens liv.

Användningsområdena är obegränsade.

Kronchakra / Hjässchakra – Sahasrara
Violett

shutterstock_76162228Placering: På fontanellen på hjässan.
Representerar det högre medvetandets riken, kosmos och freden.

Andligheten, healing energi, tillit, tro, kontakten till universum och det Högre jaget. Här sitter den mentala, tankar, kunskap, insikter och förståelse.
Obalans kan innebära bristande andlig kontakt. Koncentrationsproblem och att man har begränsningar med sina ha visioner och förmåga att se framåt.

Balans – När ditt sjunde chakra är balanserat kan du känna en direkt koppling till universum, besitta en hög medvetandenivå och känna dig fridfull. Du existerar här och nu och finner tillfredsställelse och uppfyllelse, och det finns också en hel del klarhet inblandad.

Obalans – Du kan känna dig väldigt frånkopplad från allt andligt om ditt kronchakra är i obalans, trots dina bästa ansträngningar. Försöker du för mycket? Slappna av och låt det komma till dig. En obalans i hela ditt liv, främst att du känner dig vilsen och har mycket tankar och frustration, är oftast resultatet av ett kronchakra i obalans. Detta kan ha en negativ inverkan på ens engagemang i livet, vilket leder till ytterligare vilsenhet.

Tips – Kronchakrabalans kan uppnås genom till exempel yoga, som stärker kronchakrat. Vid detta chakra är det viktigt att ha tid för sig själv, tid för att ansluta sig till universum och det rätta medvetandet. Meditation är därför en utmärkt metod för att arbeta med kronchakrat.

Stenar/kristaller – Ametist, bergkristall och selenit är några exempel på stenar du kan bära med dig för att stärka ditt kronchakra.

 

Tredje ögat chakra / Pannchakra – Aina
Indigo

Placering: Mellan ögonbrynen och ca1 cm ovanför.
Detta chakra öppnar upp din klärvoajans, vilket är förmågan att ta emot meddelanden från himmelska varelser/ditt högre jag eller andevärlden.

Här finns vår intuition, klärvoajans, kreativitet och vårt undermedvetna. Obalans här ger dålig kontakt med sig själv och förmågan att lyssna inåt och följa din inrevägledning. Vår intuition och känslighet är starkt kopplad till vårt sinne, våra tankar, vår andlighet och spiritualitet i det tredje ögonchakrat.

Balans – Om ditt tredje öga är i balans är du väl ansluten till din intuition, din magkänsla och att fatta beslut. Här kan man säga att du har behärskat ditt sinne, och du kan också ha lättare att ta emot meddelanden och budskap från andevärlden eller högre varelser/ditt högre jag.

Obalans – Din intuition och ditt inre vetande kan komma ur balans om ditt tredje öga är ur balans. Du kanske upptäcker att du inte kan lita på ditt eget omdöme, och du kanske upptäcker att du enbart fokuserar på materiella bekymmer i stället för andliga bekymmer. Du kan komma att känna dig förvirrad av dina egna tankar och ha svårt att fokusera på något annat.

Tips – Meditation eller yoga kan till exempel stärka ditt tredje öga. Ditt tredje öga kan också stärkas genom att träna din intuition, som är som en muskel. Ju mer du använder ditt tredje öga, desto starkare och mer utvecklat blir det.

Stenar/Kristaller – Du kan bära kristaller med dig för att stärka ditt tredje öga, bland annat angelit, labradorit, bergkristall, blå apatit och celestine.

Hals chakra – Vishuddha
Ljusblå

Placering: På struphuvudet.
Halschakrat står för all form av kommunikation och kreativitet. Blå är en healing färg.

Balans – När vi har obalans här så brukar det komma ifrån att vi inte har stått upp för oss själv och vad vi tycker eller känner, man kan också ha problem med att sätta gränser mot andra människor.

Vår förmåga att kommunicera, uttrycka oss, göra oss förstådda och skapa våra egna liv ligger begravd här. Vi uttrycker vår sanning och beter oss som vi vill, vilket gör att vi kan följa våra önskade vägar och fullfölja våra drömmar.

När ditt strupchakra är balanserat kommer du att uttrycka dina tankar och känslor med lätthet. Du kommer att röra dig genom livet med självförtroende och känna dig förstådd och sedd.

Obalans – Det är vanligt att människor med ett strupchakra i obalans antingen är extremt tysta eller överdrivet pratsamma. Du kan ha svårt att uttrycka dig, ingen kommer att lyssna på dig och ingen kommer att förstå dig. Du kan också ljuga eller skvallra om ditt strupchakra är i obalans.

Tips – Att göra yoga eller meditera kan till exempel hjälpa till att stärka och balansera ditt strupchakra. Du kan också förbättra ditt strupchakra genom musik, uttrycka din röst och sjunga ut! Detta avser att låta våra tankar och känslor komma fram, gapa ut dem eller skriva ner dem, vad du känner är bäst.

Stenar/Kristaller – Du kan ta med dig kristaller av sodalit, akvamarin, lapis lazuli, blå fluorit och blå kalcit för att stärka ditt strupchakra.

 

Hjärt chakra – Anahata
Grön/Rosa

Placering: Mitt i mellan brösten.
Kärlek och relationer är centrala för hjärtchakrat. Det är här som kärlek och att bli älskad upplevs.

Hjärtchakrat står för våra relationer, kärlek, gemenskap, känslor, harmoni, balans och medkänsla.
Obalans här kan handla om relationsproblem och att man stängt till om sig och sina känslor.

Balans – Ditt hjärtchakra är i balans om du både kan ge och ta emot kärlek och visa respekt och medkänsla för din omgivning. Du är förstående och känner inre harmoni och frid om dig själv. Du är trygg i den du är.

Obalans – Ditt hjärtchakra kan vara ur balans om du är överdrivet klängig i relationer (lätt svartsjuk/avundsjuk), eller om du känner dig bortkopplad från människorna och dig själv. Din självkänsla kan vara låg och detta chakra påverkas särskilt av depression. Du kan också känna mycket ilska och hat om ditt hjärtchakra är ur balans.

Tips – Du kan förbättra hjärtchakrat genom att till exempel meditera eller utöva yoga för att balansera det. Ett annat enkelt sätt att balansera hjärtchakrat är att fråga dig själv vad du behöver mest just nu, ge dig själv det och njuta av de kärleksfulla energier som det ger dig. Hjärtchakrat är också kopplat till luftelementet, så när du vill förbättra ditt hjärtchakra kan du till exempel ta en promenad i naturen en blåsig dag. Sätt dig ner och känn hur luften kommer in i dina lungor eller meditera utomhus en stund för att göra det.

Stenar/Kristaller – Du kan ta med dig kristaller för att stärka ditt hjärtchakra för att hjälpa dig.

Solarplexus chakra – Manipura
Gul
(gul)

Placering: Solaplexus.
Att hålla vår energi uppe, stärka vårt självförtroende, ge oss inspiration och ge oss vitalitet är alla saker som solar plexus hjälper oss med.

Här sitter vår Viljestyrka, livsenergi, livskraft, självförtroende, inspiration och våra sociala kontakter.

Obalans – Obalans här kan påvisa att vi sätter oss själva främst, maktfixering, låg energinivå, osäkerhet och brister i självförtroendet. Du kan uppleva en stark drivkraft att uppfylla dina mål, liksom en känsla av självförtroende och beslutsamhet, om ditt solar plexus chakra är balanserat. Din position i livet är tydlig och din intuition är skarp.

Obalans – När ditt solar plexus är ur balans kan du uppleva känslor av otillräcklighet(självhat), minskat självförtroende och ett överdrivet uppblåst ego, samt ett behov av att kontrollera andra.

När du till exempel mediterar eller utför yoga kan du stärka ditt solar plexus chakra. Ett annat sätt att balansera ditt solar plexus är att lyssna på dig själv, öka ditt självförtroende och hålla egot i schack. För att reglera solar plexus använder sig många människor av eld. För att läka ditt solar plexus kan du tända en eld eller ett ljus och låta flammans fridfullhet lugna dig.

Kristaller/Stenar – Citrin, tigeröga, pyrit, gul jaspis och solsten är alla kristaller som du kan ta med dig för att stärka ditt solar plexus.

 

Navel/sex chakra  / Sakralchakrat – Swadhistana
Orange

Placering: Under naveln, ca 3 fingersbredd.
Detta chakra rymmer en stor mängd känslor, sexuella begär och kreativ inspiration.

Här finns vår sexualitet, lust, kreativitet, moral, spontanitet, självförtroende, glädje, konstnärlighet och vår ambition.
Obalans här kan visa på låg sexlust och bristande moral. Man håller sig tillbaka och har svårt att få utlopp för sin kreativitet.

Balans – När ditt sakrala chakra är i balans kan du uppleva ett brett spektrum av positiva känslor, allt från kreativitet till passion och sensualitet. Om ditt sakrala chakra är ur balans kan du känna dig skyldig, osäker och tillbakadragen, eller så kan du ha svårt att uttrycka dina känslor.

Obalans – Genom att meditera eller utöva yoga kan du balansera ditt sakrala chakra. Ett annat sätt att få kontakt med ditt sakrala chakra är att lyssna på dina känslor, reflektera över dem och bearbeta dem. Sakralchakrat är som en bank för dina känslor, och de tenderar att fastna där och skapa obalans. Ditt sakrala chakra kan stärkas genom att släppa taget och röra på höfterna, till och med genom att tillbringa tid i vatten.

Stenar/Kristaller – Kristaller som stärker ditt sakrala chakra kan du bära med dig, bland annat citrin, karneol, tigeröga, orange kalcit och crayzy lace agate (mexikansk agat).

Mediumpodden

Rot chakra / Baschakra – Muladhara
Röd / Brun

Placering: Området mellan anus och könsorganet.
Här finns vår rundtrygghet i både hemmet, ekonomin och arbetet.

Ryggradens bas, bäckenbotten och de tre första ryggkotorna är platsen för sakralchakra.

Rotchakrat symboliserar tryggheten och stabiliteten i livet och den fysiska kroppen. Det håller oss jordade genom att koppla ihop benen med kroppen. Det ger oss drivkraft och låter oss uppskatta det nuvarande ögonblicket.

Ditt rotchakra (Muladhara på sanskrit) är grunden för ett hus, men för din kropp är det, när det är balanserat, stabilt, stabiliserande och stödjande. Din känsla av trygghet och överlevnad är kopplad till det. Den är kopplad till allt du använder för att jorda dig själv, inklusive grundläggande behov som mat, vatten, skydd och säkerhet, samt dina mer känslomässiga behov, som att släppa taget om dina rädslor och känna dig trygg. Du vet mycket väl att när dessa behov är uppfyllda oroar du dig mindre.

Obalans – Har man obalans här så kan det visa på osäkerhet i tryggheten och att man sitter fast i gamla mönster. Det kan också finnas tvångsbeteenden, girighet och dålig ork och kraft och ilska. Det kan också visa på en nästan total förlust av motivation, en obekväm koppling till din fysiska kropp och en besatthet av materiella varor.

Balans – Du är högst motiverad när ditt rotchakra är i balans, och du känner dig jordad både i ditt fysiska jag och i livet i allmänhet, fri från materialistiska bekymmer.

Tips – Det finns flera sätt att stärka ditt rotchakra, bland annat genom att meditera eller göra yoga för att balansera det, gå en promenad i naturen och känna dess krafter och hitta balansen igen. Att hitta tid för sig själv och meditera samt att koppla upp sig mot universum och ha rätt medvetande är viktigt för detta chakra.

Kristaller/stenar – Ametist, bergkristall och selenit är alla utmärkta för att stärka ditt kronchakra. Hematit, shungit, obsidian och rubin är bra för att stödja rotchakrat.

Blockerade chakran

 • Fysiska, psykologiska och känslomässiga problem uppstå när våra chakra fungerar dåligt eller blir blockerade.
 • Med andra ord är våra chakra förknippade med fysiska, psykologiska, känslomässiga och andliga aspekter av vårt väsen och följaktligen kan deras dysfunktion eller blockering orsaka fysiska, psykologiska och känslomässiga problem. Å andra sidan anses det främja vår hälsa och välbefinnande att upprätthålla och balansera detta energicenter.
 • Obalanser och begränsningar i våra liv brukar visa sig i våra chakra. Genom att känna in energin så får man information om vart de sitter. Energin har då inte ett fritt flöde och man kan uppfatta den som trög, långsam eller nästan obefintlig.
 • Negativa händelser i livet gör att vi stänger igen våra chakra för att skydda oss. Detta händer ofta när vi har dålig erfarenhet av kärlek, känner otrygghet, vid rädslor eller när vi är sjuka. Vi hindrar då det fria flödet och vår livskraft och livsenergi att flöda i våra kroppar vilket leder till att vi hamnar i obalans.
 • Man kan även få positiv information via våra chakran. Man kan känna vilka chakran som är mest aktiva och har mest energi och kraft. Det är inom de områdena som det just nu sker utveckling och där vi är som starkast.
 • Alla chakran fungerar som ett enda system, så om ett av dem är ur balans så kommer det att påverka de andra. Om till exempel ditt halschakra är blockerat kan du också få problem med ditt hjärtchakra – eftersom du inte kan uttrycka hur du känner eller sitta med dessa känslor.

Baschakra

Ett blockerat första chakra kan orsaka en rad olika hälsoproblem, bland annat ångeststörningar, fobier och mardrömmar, säger anhängarna. Fysiskt är det första chakrat förknippat med svårigheter i tjocktarmen, blåsan, sekretet, nedre delen av ryggen, benet eller foten.

Det är vanligt med ett överaktivt eller underaktivt rotchakra. “Ett underaktivt rotchakra kan vara blockerat eller stängt på något sätt, eller inte fungera ordentligt. Det kan få oss att känna oss ängsliga, osäkra och otrygga, vilket resulterar i att vi är ojordade. När energierna arbetar för hårt och är alltför knutna till den fysiska och materiella världen arbetar de på övertid och är ohälsosamma.”

Ett överaktivt rotchakra manifesterar sig i en överdriven hängivenhet till mat och sex, ett överdrivet fasthållande till pengar och ett överdrivet behov av trygghet.

Navelchakrat

Det andra chakrat, det sakrala, är också känt som njutningens chakra, och där vi söker bekräftelse.

Det är det mest njutbara av de sju. Det rymmer våra känslor, önskningar och tillfredsställelser – saker som tillfredsställer oss känslomässigt och ger oss njutning – och anses vara kroppens kreativa och sexuella energicentrum.

När ditt sakrala chakra är i balans kommer du med största sannolikhet att uppleva ett överflöd av hälsa, njutning och glädje. Du kommer att vara utåtriktad, passionerad och uppfylld samt inspirerad att uttrycka dig kreativt. (Trevligt!) Genom att hedra din kropp och hålla energihjulen igång håller du energin flytande.

Sakralchakrat kan vara ur balans när du inte känner dig kreativ eller har en viss känslomässig instabilitet. På samma sätt kan fysiska sexuella störningar följa med, liksom att du eventuellt upplever rädsla för förändring, depression eller missbruksliknande beteende.

Någon med underaktivitet kan ha låg libido, bristande livsglädje eller hormon- och fertilitetsproblem. Någon med överaktivitet kan å andra sidan ha missbruk, oavsett om det är sexuellt eller annat missbruk, och vi kan uppleva många känslomässiga upp- och nedgångar, som en känslomässig berg- och dalbana.

Solarplexus-chakra

Navet för din inre kraft är förknippat med allt som har med metabolism, matsmältning och mage att göra.

Detta är din källa till individuell kraft, som styr självkänslan. Det är också känt som “action- och balanschakrat som fokuserar på individuell viljestyrka, personlig kraft och engagemang”.

När du inte kan uttrycka dina känslor öppet kan du drabbas av låg självkänsla, svårigheter att fatta beslut och ilska eller kontrollproblem. Enligt Olivia kan detta också resultera i apatiskt beteende, prokrastinering eller att man är mottaglig för att bli utnyttjad.

Dessutom kan du också drabbas av matsmältningsproblem eller gas .

Ett blockerat solar plexus chakra kan få oss att kämpa med självtvivel och att vara vårt högsta, mest autentiska jag. Å andra sidan kan ett överaktivt solar plexus chakra resultera i ett skenande ego – en manisk och hyperaktiv energi – ett resultat av att vara makthungrig och egoistisk.

Hjärtchakrat

Det är hjrtchakray  den fysiska och andliga världen sammanstrålar.Här finns andligt uppvaknandet till andlig medvetenhet, förlåtelse och tjänstgöring. Det är uppkallat efter kärlek eftersom det representerar andlig medvetenhet. När ditt hjärtchakra är balanserat och i linje sägs du kunna uttrycka och ta emot kärlek och medkänsla mer fritt. “Din karma är praktiskt taget smittsam”.

När hjärtchakrat är blockerat kan vi uppleva sorg, ilska, svartsjuka, rädsla för svek och hat mot oss själva och andra. Omvänt, när chakrat är underaktivt kan vi vara känslomässigt slutna och ha svårt att komma över tidigare sår eller förlåta. Detta gör det svårt att ge och ta emot kärlek, vilket påverkar våra relationer negativt.

Är det överaktivt kan vi bli överdrivet kärleksfulla, vilket är en vanlig förklädnad för medberoende. Eftersom vi kanske inte störs av detta kan det verka som ett godartat problem, men det kommer att ha en skadlig inverkan på våra relationer och göra oss överdrivet beroende, behövande, svartsjuka och krävande med brist på gränser.

Halschakrat

Är ditt chakra i gott skick och ser till att dina inre sanningar kommuniceras korrekt? Du kanske inte har några problem med att uttrycka hur du känner om du inte har några problem med att uttrycka dina inre känslor. När detta chakra är i balans kan du uttrycka dig och lyssna på rätt sätt.

Med ett underaktivt halschakra kan man ha svårt att uttrycka sig. Att svälja sina ord kan hindra oss från att uttrycka våra sanna känslor,.

Att ha svårt att tala din sanning, vara uppmärksam och hålla fokus är bara några av de problem du kan uppleva. Denna blockering kan leda till fysiska problem som halsont, problem med sköldkörteln, stelhet i nacke och axlar eller spänningshuvudvärk.

När detta chakra är överaktivt bland annat att man pratar för mycket, är överdrivet dominerande i samtal och är överdrivet kritisk eller dömande mot andra.

Pannchakrat

Pannchakrat styr din intuition samt göra det möjligt för dig att känna igen och använda den. Vidare sägs det tredje ögat koppla ihop dig med omvärlden och fungera som en bro mellan intuitionen och omvärlden. Du kan se igenom eventuella illusioner och draman och få en klar bild.

När dina lägre chakran – rot-, sakral-, solar plexus- och hjärtchakran är ur balans kommer även detta chakra förmodligen att vara ur balans, vilket gör dig mer dömande, avvisande och introvert. Din intuition, din inre röst, ditt minne och din inlärning kan vara försämrade.

Ett underaktivt pannchakra får oss att överintellektualisera och söka svar, vilket leder till att vi känner oss överväldigade och utmattade, samt bortkopplade från vår egen intuition. Som ett resultat av detta kan vi vara rädda och misstroende mot livsprocessen, liksom oroliga inför framtiden.

Att ha ett igensatt tredje öga kan orsaka en mängd olika problem, från ångest och depression till en dömande attityd. Mentalt sägs det orsaka huvudvärk, yrsel och andra problem med hjärnans hälsa.

Att ha ett Samtidigt överaktivt halschakra kan ge oss överaktiv fantasi och ett för oss ohälsosamt lössläppt sinne. Vi till och med upptäcka att våra klärvoajanta förmågor överväldigar och skrämmer oss när de är överaktiva.

Kronchakrat

Att ha positiva tankar om dina chakran är ett utmärkt sätt att öka din energi och ditt välbefinnande.

Kronchakrat ger en insikt er och ett rent medvetande – uppdelat och allomfattande. Man tror att man är större än sig själv och en del av ett stort universum.

Ett underaktivt kronchakra ger apati, lustlöshet och en känsla av att vara energilös, vilket leder till en brist på riktning och syfte i livet. Du kan uppleva dig själv som du normalt skulle göra, men utan en känsla av andlig förbindelse och upplysning, vilket är helt acceptabelt och vanligt.

En person vars kronchakra är överaktivt vill ofta ha materiella saker, och den önskan blir aldrig tillfredsställd. Girighet, ytlighet och arrogans resulterar ofta i en känsla av att man inte är kopplad till varken andra människor och universum.

Här delar jag med mig av några fantastiskt bra chakra-kartor.

 

Yoga Chakra Symbols

Yoga Chakra Symbols

chakra-chart2Chakra-Color-Gemstone-Essential-Oil-Chart-3chakra-flagiu-e-magazine-meditation-success-breathe-professional-observer-affirmation-start-attention-generation-research-emotional-physical-financial1

DELA.