Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

10 effektiva tips för att stressa mindre

0

Hur man känner igen stress kan variera från person till person, men de vanligaste symptomen är en förhöjd puls och en känsla av illamående. Det finns många faktorer i vår vardag som kan göra oss stressade; till exempel att man är överhopad med jobb eller orolig för sin ekonomi.

Förr i tiden hjälpte det ökade blodflödet till muskler och hjärta oss att fly från rovdjur och andra farliga situationer, men våra kroppar kan inte skilja på ett rovdjur och en trafikstockning. Istället för att hjälpa oss fly, kan stressen därför orsaka såväl fysiska som psykiska sjukdomar. Med några enkla knep, som alla har stöd i forskningen, kan du motverka detta och minska din stressnivå.

Ta en 10-minuters promenad

Genom att röra på kroppen, frigörs endorfiner som minskar stressnivån och får dig att må bra. Allra bäst effekt får du genom att promenera i gröna områden som exempelvis i en park eller en skog. En promenad i lugn miljö inbjuder också till reflektion och kan försätta din kropp i ett tillstånd som närmast liknar meditation.

Andas djupt

Andningsövningar kan hjälpa dig att slappna av när du är stressad, eftersom de får kroppen att känna sig som den gör när du redan är avslappnad. Genom andningsövningar, eller att bara ta några djupa andetag, kan du genom den ökade syretillförseln minska stress och spänning.

Visualisera

Genom att göra det bekvämt för dig vid ditt skrivbord, i ett tomt konferensrum eller var du än befinner dig, och tänka dig bort till en varm sandstrand eller någon annan plats du trivs på, kan du placera trevliga bilder i tanken och känna dig avslappnad.

Ät ett tilltugg (på ett mindful-sätt)

Ingenting är så stressande för hjärnan som att känna att kroppen har fått slut på näring. Genom att äta till exempel en halv avokado, en handfull nötter eller ett hårdkokt ägg, kan du upphäva denna effekt. Ät gärna ditt tilltugg någon annanstans än vid datorn och fokusera på matens textur, smak och vilken känsla den ger dig.

Köp en grön växt

Växter kan såväl utomhus som inomhus hjälpa dig att slappna av. Forskning har visat att blodtrycket hos stressade personer som kommer in i ett rum fyllt med växter, minskar dubbelt så mycket som de som inte vistas bland växter.

Gå bort från bildskärmen

En studie vid Göteborgs Universitet har visat att oavbruten datoranvändning har en koppling till stress, mindre sömn och depression. Även datoranvändning sent på kvällen kan öka kroppens stressnivåer.

Sätt på lite musik

Klassisk musik har en lugnande effekt. Den kan sakta ner hjärtfrekvensen, sänka blodtrycket och dessutom minska nivåerna av stresshormoner. All musik du gillar kommer att översvämma din hjärna med neurokemiska substanser som till exempel dopamin, och få dig att på bra.

Unna dig själv en godisbit

Genom att äta eller dricka någonting sött, kan du lugna ner kroppen genom att minska produktionen av stresshormonet glukokortikoid. Det bör dock inte användas som ursäkt till att gå lös på närmaste godisautomat.

Testa örnställningen

Många yogaställningar kan minska stressen, genom att öppna upp axlarna och lätta upp spänningar i nacken. Örnställningen är ett utmärkt exempel på en övning som fokuserar på spänningar i rygg och nacke.

Tugga en bit tuggummi

Genom att tugga tuggummi förbättrar du din andning, samtidigt som du minskar din oro och samt ökar din vakenhet. Detta är en väl beprövad metod bland idrottsstjärnor.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke