Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

10 tips för att hantera vardagsstressen

0

1. Var mer fysiskt aktiv

Fysisk aktivitet är inte bara bra för den fysiska hälsan. Den kan också lindra vardagsstressen och faktiskt även mer allvarliga psykiska tillstånd som ångest och depression.

2. Var uppskattande

Stress kan orsaka fysiska åkommor men är i mångt och mycket ett psykologiskt fenomen. Genom att vara tacksam för det livet ger, stort som litet, kan du motverka stressen. Om du fyller hjärnan med positiva målbilder och har ett öppet sinne, kan du därför förebygga stressen och också lindra den när den väl uppkommit.

3. Tänk positivt

Om du hakar upp dig på småsaker eller har en låg självkänsla, skapar du en grogrund för stress. Likaså om du oroar dig över din ekonomi eller andra saker som påverkar dig i vardagen. Om du istället börjar fokusera på lösningar snarare än på problem, slipper du många av de orostankar och andra negativa tankar som kan orsaka stress och sömnproblem.

4. Lyssna på kroppens varningssignaler

Stressen börjar som en känsla du upplever men kan snabbt utvecklas till spänningar i kroppen, huvudvärk och över tid också till mer allvarliga fysiska åkommor. Genom att lyssna på kroppens varningssignaler kan du öka din medvetenhet, så du vet när du börjar bli stressad. Genom att slappna av i nacken, axlarna och käken och samtidigt tänka positiva tankar, kan du lindra stressen.

5. Fokusera på en sak i taget

När arbetsbelastningen eller orosmolnen hopar sig kring oss, tenderar vi att bli stressade. Det leder lätt till att vi gör flera saker på ett mindre effektivt sätt, istället för att göra en sak i taget. Om du exempelvis börjar med att rensa ditt skrivbord, kommer din arbetsmiljö att kännas mer rofylld.

6. Tänk på din hållning

Stressade personer skjuter gärna fram haken, oavsett om de sitter vid datorn eller sitter fast i trafiken. Huvudet är tungt och ökar trycket på nackmuskulaturen, när det inte är rätt placerat över ryggraden.

7. Identifiera dina stressfaktorer

Genom att identifiera vad det är som gör dig mest stressad och genast ta itu med det, kommer du efteråt att känna dig lugnare och mer fokuserad.

8. Tänk på din andning

Genom att andas på ett korrekt sätt sänker du pulsen och minskar stresshormonerna. När vi är stressade andas vi snabbare och genom att andas mer långsamt, kan du minska din stress.

9. Bemöt din oro

När du hamnar i situationer som gör dig stressad, bör du fokusera på saker som du kan förändra och inte på sådant som du inte styr över. På så vis kan du återfå ditt lugn.

10. Lär dig att koppla av

Denna avslutande punkt kan vara direkt kopplad till den första punkten, men den kan också vara den totala motsatsen. Om du gillar att träna, kan själva träningen också vara avkopplande. Om så är fallet kan du med fördel besöka gymmet eller motionsspåret och låta träningen lindra din stress. Det kan också vara så att det är någon annan hobby som får dig att koppla av eller kanske en avkopplande spabehandling.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke