Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

13 tips på hur du kan uppleva mer lycka i ditt liv

0

Vad är lycka för dig? Om lycka inte är pengar vad är lycka då? Ibland behöver man identifiera vad som skapar en känsla av icke lycka för att förstå vad man blir lycklig av. Jag brukar säga att när jag inte är olycklig så är jag lycklig. Lycka är en stark känsla av förnöjsamhet och att känna sig tillfreds.

Jag tror många gånger att vi förknippar lycka med pengar för att vi är lyckliga när vi inte oroar oss. Ekonomin är den största grunden till oro och strävan. Arbete, karriär, att lyckas, att känna sig lyckad, att kunna försörja och ta hand om är den största strävan vi har och med det så kommer oro och stress för de flesta människor. När det blir ett konstant tillstånd så upplever vi inte oss som lyckliga. Det finns en koppling till oro och ängslan och att inte duga eller kunna leva ett liv utan oro och stress. I sådana fall är inte lycka pengar utan avsaknad av oro. Vad skulle hända om vi lyckade frikoppla oss från all oro? Skulle vi bli lyckligare?

Även vår självkänsla är starkt ihop kopplad med vår lycka. Men hur får man mer självkänsla? Jag tror att vi kan öka vår självkänsla genom att utöva mer kärlek och acceptans till oss själva vilket kan vara en rejäl utmaning i sig för många. Vårt bagage har med sig olika förutsättningar för att bygga upp vår självkänsla. Vi har alla också helt olika utgångslägen beroende på både arv och miljö.

Här är 13 tips på hur du kan uppleva mer lycka i ditt liv

Lycka är något som vi alla längtar och strävar efter. Det kan många gånger vara svårt att både känna att man upplever riktig lycka och att lyckas hålla kvar den känslan. Många går bort sig och glömmer att vägen till lycka bör vara en livslång resa och inte en destination.

1. Var i Nuet

7 beslut att förbättra dig Människor som inte pendlar i det förflutna och framtiden hela tiden är lyckligare. De utsätter sig inte för stressen inför vad som ska ske eller över det som skett utan lever i de som är nu. Att vara närvarande i nuet i sina relationer, handlingar och planer skapar mindre oro och större lycka.

2. Var tacksam

Se vad du har i stället för att se vad du inte har. Forskning har påvisat att människor som är tacksamma är lyckligare, mindre deprimerade och stressade. Att kunna finna något att vara tacksam för även vid jobbiga perioder och kunna känna tacksamhet för små saker i livet gör att man upplever att man har mer att vara tacksam för och därmed en känsla av lycka. Det vi ger vår energi till växer. Ju mer tacksamhet vi upplever ju tacksammare blir vi.

3. Var i ditt flöde

När vi hamnar i vårt flöde så glömmer vi oss själva för en stund. Det är som att man lämnar sin kropp och blir ett med det man gör. Flödet kan t.ex. uppstå när vi målar, läser, är aktivt med djur, skriver en låt eller en bok, sjunger eller kanske skapar något. Vårt Fokus på oss själva försvinner och övergår till det vi gör eller producerar. Människor som ofta upplever flöde tenderar att vara lyckligare, produktivare, kreativare och mer fokuserade. Man hittar sitt flöde när man gör saker man gillar så skapa dig tid för att göra sånt du älskar.

4. Le och skratta

Om du känner dig nere eller har en jobbig dag så kan man bli gladare av att helt enkelt tänka på någon eller något som man blir glad av. Forskning har visat att vi blir gladare av att le även om det inte är ett avsiktligt leende. Varför vet man inte men man tror att det finns kopplingar till att genom att dra ihop ansiktsmusklerna så får man mer blodgenomströmming till hjärnans frontlober som i sin tur ger ut dopamin som är ett hormon kopplat till hjärnans belöningssystem som gör oss euforiska, glada och lugna.

5. Förlåt dig själv

Se din fullkomlighet även i din ofullkomlighet. Att förlåta sig själv och acceptera att man är ofullkomlig är ett steg mot lycka. Om man inte utvecklas och lär sig något av sina misstag och inser att det är en del av att vara människa så kan det vara hinder för att uppleva lycka. Om man förnekar och blockerar bort viktiga insikter så får man svårt att hantera det som sker. Att i stället omfamna sig själv och sina misstag gör det enklare att gå vidare och lägga det jobbiga bakom sig.

6. Oroa dig mindre

Försök eliminera sådant som oroar dig i den mån det går. Inget gör oss så olyckliga som oro. Skriv ner vad du oroar dig för i livet just nu och se vad du kan göra för förändringar som skapar mindre oro i ditt liv.

7. Ha en optimistisk attityd

Lyckliga människor tenderar att reagera bättre på negativa händelser än olyckliga människor. Optimistiska människor inser oftare att negativa händelser är tillfälliga och i en begränsad tid. Forskning har visat att optimism ger en massa positiva resultat som t.ex. ökad livslängd, återhämtning efter sjukdom, bättre hälsa och förbättrad problemlösning i svåra situationer.

8. Omge dig med stödjande människor

Även om det här livet ibland kan kännas som en ensam resa så behöver de flesta av oss andra människor runt oss för att vara lyckliga. Forskning har visat att sociala relationer är den starkaste orsaken till att känna lycka, mycket starkare påverkan än ekonomin. Socialt stöd är en stor indikator på lycka och välbefinnande. Personer med som har positiva sociala relationer lever längre. Så omge dig med människor som får dig att må bra.

9. Lär dig säga Nej!

Att säga ja till lycka innebär att lära sig att säga nej till det och dem som du inte mår bra av. Att åsidosätta sig själv och fastna i måsten och andras förväntningar och krav bidrar till en känsla av mindre lycka. Lyckliga människor låter sig inte köras över och prioriterar sin egen tid. Att känna sig överväldigad med sånt som inte känns okej bidrar starkt till stress och en känsla av otillräcklighet. Lär dig att fråga dig själv om det tjänar ditt högre syfte eller inte, gör det inte det så säg nej.

10. Lär dig att koppla av

Inse värdet i att ta en paus och bara vara och reflektera och finna ditt lugn. Vi lever i en tid där vi hela tiden har något för oss, helst flera saker på en gång. Människan är inte skapt för multitasking. Vi kan inte hantera för mycket på en gång även om vi tror det i stunden. Vi behöver balans. Aktivitet måste varvas med inaktivitet för återhämtning.

11. Var förlåtande

Att vara förlåtande kan vara en oerhörd utmaning om man har blivit utsatt för någon form av övergrepp eller blivit utsatt för något trauma. Förlåtelse handlar inte om att det som hänt är okej utan det handlar om att du inte längre vill sitta fast känslomässigt i det. Det du inte kan förändra måste du finna en väg att förlåta, för din skull. När du sitter fast i gamla oförätter, rädslor, ilska eller smärta så är det du som drar det kortaste strået. Det är dig det förgör. Det vi fokuserar på växer i vårt liv, ju mer energi man ger till negativa känslor och upplevelser ju större blir upplevelsen att det fortgår här och nu. När du förlåter så släpper du samtidigt och går vidare.

12. Prova nya saker

Att gå utanför sin ”comfort zone” och prova nya saker skapar positiva känslor. Människor som ägnar sig åt flera olika upplevelser är mer benägna att vara mer positiva. Att överträffa sina egna förväntningar, att visa mod och klara sådant man inte visste att man kunde skapar självkänsla och positivitet. Det öppnar upp för nya möjligheten och får dig att växa.

13. Affirmera

Tanken skapar – Du är vad du tänker, känner och dina föreställningar. Se dig i spegeln varje morgon och säg “Jag älskar dig!”. Säg till dig själv att du är värd kärlek! Säg det högt till dig själv tills du tror på det.

Detta är bara några sätt som man kan tillämpa för att få in mer lycka i sitt liv.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Vivi Lindes podd. Välkommen till min blogg!

Lämna en tanke