Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

24 steg till en lyxigt fot-spa upplevelse

0

Fixa ett lyxigt fot-spa

Börja med att skaffa något du kan ha som fotbad. Jag använder en rektangulär plastlåda typ diskbalja. Ha två handdukar, en att lägga på golvet under fotbadet så att man kan ställa sig utan att halka och en handduk att torka fötterna med.

1) I fotbadet kan du ha havssalt som är rengörande.

2) Sen kan du lyxa till det med antingen eteriska oljor om du har, lämpliga oljor är till exempel citron, rosmarin, lavendel, citrongräs, pepparmint, enbär. Kolla vad du har och använd det som känns bra.

3) Blanda oljorna i saltet för att få dem att lösa sig i vattnet, annars ligger de uppe på ytan och kan bli starka eftersom det blir direktkontakt med huden koncentrerat då.

4) Har du inga eteriska oljor kan du ta färska kryddor istället. Lägg några citronskivor i vattnet, en kvist rosmarin eller hämta in en grankvist eller två. Enbär är suveränt för svullna fötter, liksom mynta. Du kan ta torkade örter som lavendel och ros också, eller andra kryddor, just rosmarin är cirkulations ökande så den är ett hett tips att ha med .

5) Det kan det vara bra att vara förberedd på att det kanske inte ser så roligt ut när man har små smulor av blöta örter på fötterna sedan, men det är bara att torka av med handduken, eller så kan man ha en tekula eller en nylonstrumpa som ”te-påse” åt örterna. Men det ser onekligen vackert ut med några citronskivor i vattnet.

6) Låt hen sitta och mysa i fotbadet en stund medan du gör i ordning för massagen.

shutterstock_1110643647) Tänk på att du skall kunna sitta skönt så att du inte får ont i ryggen. Det är bra att kunna sitta både bredvid och framför fötterna för att kunna ha en bra arbetsställning. Om den som får massagen ligger ner är det bra att höja huvudet en aning så att man inte somnar så lätt (det gör han garanterat ändå). En kudde under knäna är också skönt och avlastande för ryggen och sen brukar jag lägga en hoprullad handduk som stöd under hälsenan. Ha en handduk i närheten av dig så att du kan torka av dina händer eller fötterna om du råkar ta för mycket olja (nu börjar du kanske förstå varför massörer förbrukar så många handdukar under en dag). Jag brukar sätta fast en handduk i byxlinningen så att jag har den som förkläde och inte är rädd för att få olja på kläderna och alltid kan torka av mina händer eller den person som får massage. Ha gärna en mysig avslappnande musik på i bakgrunden, det finns massor på Spotify om man söker på meditation t.ex.

8) Tända ljus och dämpad belysning ger stor mysfaktor.

9) Gör i ordning en olja att massera med, olivolja är en suverän massageolja, den är ganska fet i sin karaktär och sitter kvar länge. Vill du ha en torrare olja så är mandelolja eller sesamolja bra (inte den brända varianten av sesamolja som finns på de asiatiska mathyllorna dock).

10) Har du någon eterisk olja så blanda i det, någon droppe räcker. Jag brukar ta ett litet espressoglas, ett snapsglas eller en glöggmugg och blanda oljorna Ställ det gärna på en liten handduk eller underlägg så att det inte blir olja på bordet eller underlaget du ställer glaset på. Underbara oljor här är t.ex. lavendel, apelsin, ylang ylang, cederträ, citron, bergamott, patchouli – eller vad du har hemma.

11) Har man en släng av förkylning är ju eukalyptus ett bra tips. Lider hen av fotsvett är citrongräs en bra anti-perspirant. Svullna, trötta fötter älskar enbär som är vätskedrivande och väldigt renande. Har du ingen eterisk olja går det bra utan.

12) Börja med att ta lite olja i dina händer och stryk ut den över hela fötterna upp på underbenen med mjuka, lugna men obs: fasta tag. Använd det man kallar för ”stora händer”, tar man löst och fladdrigt så kittlas det och känns obehagligt så håll i ordentligt utan att ta hårt.

13) Håll foten mellan dina händer, börja uppe vid tårna och glid ner runt hälen och forma händerna kring vaden med handleden neråt och fingrarna upp mot smalbenet och fortsätt upp med tryck på vaden och underbenet upp mot knät (inget tryck på smalbenet, aj-aj!) där du vänder dina händer och glid neråt med fingrarna neråt och med lättare tryck, fortsätt ner över foten tills du är tillbaka i samma position som du började. Upprepa denna rörelse en stund, nu värmer du upp området så att blodcirkulationen kommer igång och huden blir varm.

14) Sedan kan du gnugga foten mellan dina händer, en hand på ovansidan av foten och en hand på fotsulan, gnugga lagom hårt upp och ner några gånger, var försiktig med tryck på fotens beniga ovansida, man masserar aldrig på ben, bara på muskler eller köttiga delar.

15) Sedan kan du fortsätta med att ”bryta bröd”. Ta tag med tummarna så att de ligger intill varandra ovanpå foten och håll emot med fingrarna under fotsulan och dra isär tummarna samtidigt som du trycker emot med fingrarna, som om du skulle bryta ett bröd. Jätteskönt!

16) Stretcha ut foten några gånger med lugna, fasta tag, flytta händerna upp och ner längs foten. Efter det kan du stretcha varje fotben. Ta tag mellan stortån och andra tåns ben som går upp på foten med varsin hand och gnugga isär dem lite lätt. Tummarna ovanpå foten och fingrarna under. Fortsätt sedan med nästa ben och arbeta dig ner till lilltån. Sedan brukar jag börja längst ner på foten och klämma runt varje ben med tummen och fingrarna ända upp på tån. Rulla och vicka lite på varje tå innan du släpper.

17) Nu har du stretchat loss foten och kan börja med lite djupare massage. Börja längst ner vid hälen och jobba dig metodiskt upp. Foten har shutterstock_84314821reflexzoner och hälen motsvarar ländryggens område, hålfoten är magen, trampdynan ovanför är bröstet och skuldror, tårnas ben halsen och tårna är huvud, händer och fötter.

18) Jobba med att växla mellan att arbeta med tummen eller fingrarna, jobba djupt så att det inte kittlas. Lugna, stadiga tag. Du kan också knåda med handloven, den köttiga delen vid tummen eller använda knogarna och rulla.

19) På trampdynan, det område som representerar skuldror är det jätteskönt om man riktigt hakar i fingrarna vid kanten mot hålfoten och drar rakt upp mot tårna för att få spänningar att släppa. Tänk dig att dina fingrar är en kratta som går ner på djupet. Jobba med varje tå var för sig också. Tåbenet och ända upp på tån. Knåda och rulla mellan fingrarna, från stortån ner till lilltån.

20) Massera också ovansidan av foten, var lite mjukare på handen här eftersom det ligger ben ytligt. Jag brukar massera med tummen på den mjuka delen som ligger mellan fotbenen med fingrarna som stöd under foten. Massera runt fotknölarna och hälens baksida också.

21) Sedan avslutar du med att göra samma rörelse som du började med. Stora händer håller över fotsula och fotens ovansida, glid ner över hälen och forma händerna runt benet och tryck längs vaderna upp mot knät, vänd och glid mjukt neråt. Upprepa ett antal gånger och avsluta med att bara hålla foten mellan dina händer en stund innan du mjukt släpper taget.

22) Tassa nu försiktigt över till andra sidan så att du inte väcker hen, för nu sover hen säkert nöjt eller snarare är någonstans i mellanvärlden mellan vaken och sovande och är ute och reser, och upprepa samma sak på andra foten.

23) När du är klar med den andra foten så brukar jag massera varje fot och ben samtidigt med varsin hand för att skapa en balans. Tryck uppför och glid ner med lättare tryck några gånger. Avsluta med att hålla båda dina händer mot hela fotsulan för att jorda.

24) Väck hen med mjuk, försiktig röst och låt honom få komma tillbaka försiktigt från sin resa och landa här och nu i sin egen takt. Ta ett glas vin eller en kopp te så länge, det har du gjort dig förtjänt av! Ge hen ett glas vatten när hen piggnar till, hen skall inte resa sig häftigt utan vakna ordentligt så att blodtrycket hänger med. Den här massagen påverkar kroppen lika djupt som en vanlig helkroppsmassage, eller om sanningen skall fram – ännu djupare. Prova får du se!

Åsa på Tarotguiderna – Aromaterapeut och massör

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke