Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

4 kryddor som dämpar inflammation

0

Inflammation är kroppens naturliga svar på infektioner och skador. En inflammation ger ofta lokal rodnad, svullnad, smärta och/eller värme. Inflammationen kan göra att den drabbade vävnadens funktion blir nedsatt. Akut inflammation är ett sätt för kroppen att läka och återställa vävnadens funktion till det normala.

Inflammation i leder, såsom svullnad och stelhet, är vanliga tecken på artros. Om inflammationen kvarstår under en längre tid, klassificeras den som en kronisk inflammation. Kronisk inflammation kan antingen orsakas av en infektion, en allergi eller en reaktion från immunförsvaret.

Vissa livsmedel klassificeras som antiinflammatoriska. De kan bidra till att minska kronisk inflammation och smärta. Till exempel har de omega-3-fettsyror som finns i fisk, vissa nötter och även i choklad bekräftats ha antiinflammatoriska egenskaper. Forskningen på exakt hur olika livsmedel lindrar inflammation i kroppen ger blandade men lovande svar. Ett enkelt sätt att tillsätta antiinflammatoriska livsmedel i din kost är genom att använda kryddor. Här tittar vi närmare på fyra kryddor som dämpar inflammation:

Gurkmeja

Gurkmeja är en utmärkt gul krydda som används flitigt i det indiska köket, vilket gör att den kan köpas i välsorterade matbutiker. Denna krydda har i århundraden använts som ett botemedel mot infektioner, förkylning och leversjukdom samt för att läka sår, inom såväl den kinesiska som indiska traditionella läkekonsten.

Studier har visat att kurkumin, vilket är ett ämne som förekommer i gurkmeja, kan minska inflammation i kroppen. I en studie från 2006 fann forskarna att gurkmeja var mer effektivt i ett förebyggande syfte än för att lindra ledvärk. I en studie från 2012 bekräftades dock att kurkumin lindrade ledvärk och minskade svullnaden bättre än icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

Ingefära

Ingefära är en krydda som i många länder används till matlagning. Du kan köpa den i antingen pulverform eller som en färsk rot i de flesta livsmedelsbutiker. Ingefära har använts inom traditionell läkekonst för att behandla huvudvärk, infektioner och orolig mage. Dess antiinflammatoriska egenskaper har i århundraden hyllats, och på senare tid har de även kunnat bekräftas i vetenskapliga studier.

Ingefära finnas att köpa i såväl pulverform som teer, oljor, färskt eller torkat livsmedel och kapslar. Även om de flesta av dessa former ger fördelar för vår hälsa, rekommenderar läkare ofta att man tar kapslar med ingefära eftersom denna form anses vara bättre än övriga. Dessa kapslar bör tas tillsammans med mat, eftersom mindre mängder ingefära kan lugna en orolig mage medan mer koncentrerade doser snarare kan orsaka detta tillstånd.

Kanel

Kanel är en populär krydda som framför allt används till bakning. Det är dock så mycket mer än en smaksättare i kanelbullar. Studier har visat att denna krydda har antiinflammatoriska egenskaper, vilka kan lindra svullnaden. Genom att se till att ha gott om kanel till hands och sprinkla det över ditt kaffe eller te, samt över dina frukostflingor, kan du dra nytta av dessa läkande egenskaper.

Genom att konsumera kanel kan du behandla olika former av huvudvärk och värk, samt värk orsakad av artros. Kanel kan dessutom främja blodcirkulationen, vilket i sin tur bidrar till att lindra symptom på artros.

Vitlök

Vitlökens antiinflammatoriska egenskaper har visat sig kunna lindra symptom på artros. Det krävs inte mycket för att få denna effekt. Vitlök har länge använts som ett naturläkemedel, och dess antiinflammatoriska egenskaper kan bland annat tillskriva ämnet quercetin, vilket är en antioxidant som kan hjälpa kroppen att bekämpa inflammation.

Färsk vitlök kan med fördel användas i nästan vilken rätt som helst för att ge smak och gynna din hälsa. Om du inte riktigt gillar smaken, kan du rosta lite vitlök. Detta ger nämligen en lite mildare och sötare smak.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke