Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Åkerfräken – traditionell örtmedicinen

0

Åkerfräken – en värdefull medicinalväxt med lång historia

Åkerfräken (Equisetum arvense) är en flerårig växt som har funnits i miljontals år. Den har anor från den paleozoiska eran och har överlevt genom flera olika epoker och istider. Detta är ett bevis på dess otroliga motståndskraft. Dess användning inom traditionell medicin, samt dess ekologiska betydelse, gör den till en intressant växt. I denna artikel kommer vi att fokusera på den som en värdefull medicinalväxt.

Botaniska kännetecken

Åkerfräken tillhör familjen Equisetaceae, den enda familjen som existerar i klassen Equisetopsida. Växten har en tvåfasig livscykel med distinkta och sterila skott. De fertila skotten är brunaktiga och dyker upp först på våren, med kottar fyllda av sporer i spetsarna. När de har frigjort sina sporer dör de fertila skotten och ger plats för de gröna, fotosyntetiserande sterila skotten som finns kvar hela sommaren.

Växtens stam är ihålig och räfflad, och den har tydliga knutpunkter från vilka virvlar av nålliknande blad växer ut. Åkerfräken är också känd för sitt omfattande system av rhizomer, som gör det möjligt för den att reproducera sig vegetativt och snabbt kolonisera stora områden. Detta gör att växten i vissa regioner ses som ett invasivt ogräs.

Åkerfräken har en historia av medicinsk användning

Trots sitt rykte som ett invasivt ogräs har åkerfräken en lång historia av användning. Det är känt att växten har använts av de gamla romarna, grekerna och kineserna för olika medicinska ändamål.

En av de viktigaste traditionella användningarna av åkerfräken är inom medicinen. Dess höga halter av kiseldioxid har gjort den användbar för att främja hår-, hud- och nagelhälsan. Den har också använts som ett diuretikum inom den traditionella europeiska medicin samt används ibland vid behandling av urinvägsbesvär.

Växten är också känd för sin användning vid polering. Dess höga halt av kiseldioxid samt stjälkarnas grovhet har lett till att den använts som slipmedel för rengöring och polering av metaller.

Så kan du använda den som en medicinalväxt

Åkerfräken har traditionellt använts inom örtmedicinen för sina påstådda hälsofördelar. Dessa är några sätt på vilka du kan använda den:

  • Det vanligaste sättet att använda åkerfräken för dess medicinska egenskaper är genom att göra ett te. Växten torkas och dras i kokande vatten. Detta te anses ha vätskedrivande egenskaper och har använts för att öka urinproduktionen och behandla urinvägsinfektioner.
  • Applicering på huden. Växten har även använts för applicering på huden, till exempel som ett grötomslag för att främja läkningen av sår och brännskador. Den innehåller en hög halt av kiseldioxid och anses därför främja hudens hälsa och läkning.
  • Kosttillskott gjorda på extrakt från åkerfräken finns att köpa i många hälsokostbutiker. Dess används ofta för att främja ben- och ledhälsa, tack vare den höga halten av kiseldioxid som finns i växten.

 

De traditionella sätt på vilka åkerfräken har använts som en medicinalväxt är många. Men de vetenskapliga bevisen som stödjer dessa användningsområden är begränsade. Det är också viktigt att tänka på att växten kan interagera med vissa läkemedel och att den även kan ge biverkningar, särskilt då den konsumeras i större mängder. Rådgör därför alltid med en läkare innan du börjar ta ett nytt växtbaserat kosttillskott.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke