Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Akupunktur inom den traditionella kinesiska medicinen

0

Ordet akupunktur betyder nålbehandling eller nålstick och kommer från latinets acus som betyder nål och punctura som betyder stick. Akupunktur har en lång historia inom den traditionella kinesiska medicinen. Det kan dock ha funnits akupunkturmetoder redan på stenåldern! Man har nämligen funnit tatueringar på den så kallade ismannen Ötzi i Alperna som skulle kunna vara streck över akupunkturpunkter och skulle kunna ha lindrat värken i hans förslitna leder. Metoden kom sedan till Europa på 1600-talet och i Sverige kan man läsa om akupunktur och asiatisk läkekonst från 1700-talet.

Hur används akupunktur?

Akupunkturen härstammar som sagt från den kinesiska traditionella medicinen som även innefattar massage, örtläkekonst samt qigong som är en slags meditativ rörelse. Inom denna typ menar man att människans livskraft som kallas för qi, störs om man drabbas av till exempel en sjukdom. Om man då får akupunktur, vilket sker genom att applicera nålar på specifika punkter på kroppen, kan detta flöde och en jämvikt (homeostas) uppnås vilket leder till en lindring av sjukdomen eller till och med återställer hälsan till det ursprungliga tillståndet. Orsaken till symptomen behandlas därmed vilket gör att kroppen får en chans att läka.

Vad kan man lindra eller bota med akupunktur?

Tidigare ansåg man att klassisk akupunktur var en pseudovetenskap men forskning och studier har påvisat att akupunktur till exempel kan minska stress och lindra kronisk smärta. Den traditionella kinesiska akupunkturen kan behandla många olika problem med hälsan och sjukdomar. Det finns många studier som gjorts inom området och vilka hälsoeffekter akupunktur kan ha för den enskilde människan. Världshälsoorganisationen (WHO) menar att det finn mer än 100 olika behandlingsområden där akupunktur har en vetenskapligt bevisad effekt.

Genom att placera de tunna nålarna på specifika punkter på kroppen kan människans nervsystem påverkas och främst då det elektrokemiska samspelet. Ett exempel på detta är att hormonet endorfin utsöndras vilket i sig påverkar välmåendet och har en smärtstillande inverkan. Flertalet funktioner i kroppen påverkas till exempel blodflödet i lymfkörtlar och blodet samt immunförsvaret. Akupunktur kan hjälpa eller lindra många olika områden i kroppen, allt från gynekologiska och obstetriska sjukdomar som klimakteriebesvär och hormonella störningar, till idrottsskador, hudåkommor, psykiska sjukdomstillstånd samt ögonsjukdomar.

Hur går en behandling till?

En tunn akupunkturnål, som är 0,3 mm, sticks in i huden på specifika punkter på kroppen. Varje människa och dess besvär behandlas individuellt även om åkomman är samma. Nålen stimuleras sedan för att kunna påverka kroppssystemet och då kan man uppleva en tyngdkänsla, en lätt smärtkänsla eller en ilande känsla i det särskilda området. Efter detta ligger man i lugn och ro i cirka 30-40 minuter och då upplevs ingen smärta. När behandlingen är slutförd kan man uppleva trötthet eller lätt yrsel medan andra upplever ett lugn. Hur många behandlingar som görs beror på vilken åkomma som ska behandlas.

I Sverige kan man få akupunktur genom olika vårdgivare som exempelvis barnmorska, sjukgymnast eller sjuksköterska och riktar sig främst mot olika tillstånd av smärta hos patienten. Detta skiljer sig väsentligt åt de utbildade akupunktörerna som man kan finna i hela landet. Dessa är medlemmar i Svenska Akupunkturförbundet och har minst tre års utbildning i traditionell kinesisk akupunktur samt basmedicinsk utbildning.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke