Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Aleister Crowley – den beryktade ockultisten

0

Aleister Crowley är en person som fortfarande fascinerar folk. Crowley var en äventyrare, poet/författare, magiker och ockultist. Hans smeknamn på sig själv var “besten 666” och i den brittiska skvallerpressen kallades han för världens ondaste man. Det är flera olika världsstjärnor som har sjungit om honom, till exempel David Bowie och Ozzy Osbourne och The Beatles hade till och med honom på omslag till ett album.

Han föddes den 12:e oktober 1875 i Royal Leamington Spa i Warwickshire i England. Hans riktiga namn var Edward Alexander Crowley och han är döpt efter sin far. Hans familj tillhörde Plymouthbröderna, vilket var en strikt och kristen sekt. Crowley var dock något av en rebell och gjorde konstanta uppror mot detta leverne. När fadern dog så bytte också Crowley sitt förnamn till Aleister. Crowley dog 1947.

Den Thelemitiska filosofin

Crowley var under en period i sitt liv, medlem i ett hemligt esoteriskt sällskap som kallades för Golden Dawn, egentligt namn var The Hermetic Order Of The Golden Dawn (Den gyllene gryningens hermetiska order). Grundarna var Samuel Liddell MacGregor Mathers, Dr. William Wynn Westcott och Dr. William Woodman, men Mathers var ledaren. I sällskapet hade han namnet Broder Perdurabo. Han bröt senare med detta hemliga sällskap och grundade ett eget, A.A. som stod för Argentum Astrum som i sig betyder silverstjärnan.

Crowley var också ledare för Ordo templi Orientis och införde då ett eget system, det religiös-filosofiska systemet Thelema. Ordet thelema är grekiska för vilja, och det sägs att Crowley valde det då det sammanfattar de viktigaste lagarna i hans filosofi. Dessa tankar finns i bland annat Lagens Bok och lyder ungefär som “gör som du vill ska vara lagens helhet”. I denna filosofi ansåg alltså Crowley att människans viktigaste princip var den egna viljan och för att nå sin fulla kapacitet behöver en människa ta reda på vad man verkligen själv vill göra i livet, och detta oavsett vad andra tycker och tänker kring det. Det är också människan som har ett eget ansvar för sitt eget liv, framgång och lycka.

Böcker av Aleister Crowley

Aleister Crowley skrev under sin livstid flertalet böcker. Flera av dem återfinns på svenska och finns även att köpa i vanliga bokaffärer.

Ockulta kvarlevor

I denna bok kan du läsa tre av Crowleys självbiografiska berättelser i ett kortare format: Drogen, Förbannelsen samt Felo de Se. Man brukar säga att dessa tre berättelser belyser den komplexa personligheten som fanns hos Crowley.

Lögnernas bok

Lögnernas bok utkom 1913 och sägs inte likna något annat verk som han skrivit. Boken innefattar hela 93 kapitel där esoteriska utläggningar varvas med dikter, ritualer och ordlekar. Crowley gjorde senare under 1920-talet egna kommentarer till boken som också återfinns i senare utgåvor.

Strategin och andra berättelser

Denna bok innehåller tre olika noveller: en äventyrsberättelse, en skräckhistoria samt en ironiserande novell.

Liber al vel legis (Lagens bok)

Lagens bok kom till under tre dagar, 8-10 april, 1904 då Crowley fick denna dikterad för sig av en övermänsklig intelligens som han själv kallade Aiwass. Denna bok anses vara den grundläggande texten för Crowleys religiösa filosofi Thelema. Filosofin sammanfattade Crowley i vissa meningar som till exempel “Kärleken är lagen, kärlek under vilja”.

Book of Thoth

The Book of Thoth: A Short Essay on the Tarot of the Egyptians, är namnet på en bok som beskriver filosofin och användningen av Crowleys tarot.

Dela.

Om skribenten

Lämna en tanke