Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Än idag anses månguden Thoth som har en Tarotlek uppkallad efter sig vara en viktig andlig varelse

0

Guden Thoth – den egyptiska månguden

Guden Thoth var den egyptiska månguden. Han var även lärandets och skrivkonstens gud och tillskrivs uppfinnandet av skrivkonsten och språken. Denna gud hade en nära koppling till solguden Ra samt koncepten rättvisa och gudomlig ordning.

Thoth ska enligt en legend ha fötts från solguden Ras läppar. Detta ska ha skett i begynnelsen av skapelsen och Thot var därför känd som en moderlös gud. Enligt en annan legend skapade guden Thot sig själv i tidernas begynnelse i formen av en ibis. Han la då det kosmiska ägg som innehåller hela skapelsen.

I andra versioner föddes Thot hfrån Sets panna och medlade sedan kampen mellan gudarna Horus och Set. I alla varianter av dessa berättelser är guden Thot den som antecknar händelseförloppet i kampen mellan dessa och rådgör med gudarna. Såväl Horus som Set såras i deras kamp sinsemellan och vid olika tidpunkter av kampen helar Thoth de båda kombattanterna. Detta för att säkerställa att båda sidor är jämlika styrkemässigt och att ingen får en fördel gentemot den andre.

En tredje legend beskriver hur Thoth ska ha skyddat gudinnan Isis under hennes graviditet. Han ska även ha fått hennes son, Horus, öga att läka efter ögat skadats av guden Set. En annan uppgift som Thoth hade var att väga de avlidnas hjärtan och förkunnat deras dom till guden Osiris och de övriga domarna.

Guden Thoth var nära förknippad med ibisen

Guden Thoth höll djurarterna ibis och babian som heliga. Därför har man hittat miljontals mumifierade kroppar tillhörande dessa djur på begravningsplatser i närheten av de forntida områdena Hermopolis och Memfis. De forntida egyptierna avbilda dessutom ofta Thoth som en människa med en ibis huvud. Faktum är att Thoths egyptiska namn betyder Han som är som ibisen.

I det forntida Egypten började man dyrka Thot någon gång under den förhistoriska tiden mellan år 6000 f.Kr. och 3150 f. Kr. Dyrkandet av guden fortsatte sedan ända fram till den ptolemaiska dynastin (år 323-30 f.Kr.). Detta var den sista dynastin i den egyptiska historien och guden Thoth blev därmed den egyptiska gud som avgudades under allra längst tid. Faktum är att hans långvariga tid som tillbedd gud även slår alla andra gudar och gudinnor från andra civilisationer på fingrarna.

Även de egyptiska faraonerna ville gärna förknippas med honom och tog därför gärna namn som påminde om honom. Ett exempel på detta är Thutmose som betyder Född av Thoth. Präster och andra högt uppsatta individer i det forntida egyptiska samhället gjorde även de desamma. Dåtidens skriftlärda ska till och med ha hällt ut en droppe av sitt bläck i guden Thoths ära innan de påbörjade sitt dagliga arbete.

Än idag anses Thot hvara en viktig andlig varelse. Han hålls bland annat högt av nyhedniska personer som är intresserade av till exempel new age eller wiccanism. Dessutom är han en av de mest kända egyptiska gudarna tack vare att han förekommer flitigt inom populärkulturen. Även Kairos universitet har använt guden i sin logga, sittandes på sin tron och skrivandes på en skrivtavla.

Aleister Crowley och Thoth Tarot

Han var en ockultist som under en tid var medlem i hemliga sällskapet Golden Dawn. Han bildade därefter sin egen orden A∴A∴ (Argentum Astrum) samt var ledare för Ordo Templi Orientis vilka han påverkade starkt med sitt religiös-filosofiska system Thelema.

Han förenade på ett unikt sätt olika ockulta system. Han skrev även böcker som har haft stor betydelse på den moderna ockultismen samt skapade Tarotleken Thot.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke